Afgravingen van Braamspunt opgeschort

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

15 augustus 2017 

Krape eieren.jpg

Afgravingen van Braamspunt opgeschort

De zandafgravingen van Braamspunt zijn vandaag gestopt. Om klokslag 0:00 uur kwamen ze stil te liggen op last van minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen. Vanaf nu is er een evaluatieperiode ingelast. De deadline was een race tegen de klok. De afgravingen gingen bijna pauzeloos door en werden gedaan vanaf drie pontons. Ze liggen geladen op het zandbed te wachten op de vloed, om af te kunnen varen.

De afgravingen in de zandtong aan het noordelijke uiteinde van de Suriname Rivier waren in februari na een onderbreking van anderhalf jaar weer hervat. Het schelpzand wordt gebruikt in de bouw. Volgens de minister zouden er onvoldoende alternatieven zijn om aan de bouwstof te komen.

Milieuactivisten verzetten zich tegen de afgravingen. Het zand is een broedplaats voor zeeschildpadden die hier elk jaar duizenden eieren leggen. Tijdens de afgravingen zouden licht en geluid de schildpadden storen. Stropers vormen daarnaast al een gevaar voor zeeschildpadden in Suriname.

Het zand vormt ook een natuurlijke barrière voor de oceaangolven. De afgravingen kunnen daardoor gevolgen hebben voor de kust van Paramaribo-Noord. Het Wereld Natuur Fonds berekende in 2016 dat het stadsdeel in zee zou kunnen verdwijnen wanneer Braamspunt zou verdwijnen.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?