Naar inhoud springen

Afghanistan: tweede grote moskeeaanslag in een week

Uit Wikinieuws

16 oktober 2021 

Bij een zelfmoordaanslag op de Imam Bargah-moskee, een sjiitische moskee in de Afghaanse stad Kandahar, zijn vrijdagmiddag volgens de huidige berichten tientallen doden en mogelijk meer dan 100 gewonden gevallen. Berichten over het precieze aantal doden lopen uiteen van 37 tot meer dan 50 (volgens een plaatselijke politiewoordvoerder). Volgens ooggetuigen was er sprake van drie of vier aanslagplegers, van wie er een of twee zichzelf bij de ingang opbliezen terwijl de andere twee de moskee binnendrongen. Op het moment van de aanslag was er in het gebouw net een vrijdaggebed aan de gang.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag in Kandahar is inmiddels opgeëist door de Afghaanse tak van Islamitische Staat, ISK (en). ISK eiste ook de aanslag op van 8 oktober op een eveneens sjiitische moskee in Kunduz. Volgens een schatting van UNAMA (en) vielen hierbij meer dan 100 doden. Deze laatste aanslag in Afghanistan is daarmee waarschijnlijk de dodelijkste sinds de Amerikaanse troepen zich hier afgelopen zomer na 20 jaar definitief terugtrokken.

Gevreesd wordt dat nu de Taliban in Afghanistan aan de macht zijn, ook het aantal militante en terroristische groeperingen verder zal toenemen, aangezien de Taliban deze niet goed onder de duim weten te houden.

Bronnen[bewerken]