Naar inhoud springen

Afghaans leger en ISAF beginnen offensief tegen Taliban

Uit Wikinieuws

18 juni 2008 

Het district Arghandab

In het zuiden van Afghanistan zijn het Afghaanse leger en de internationale troepenmacht ISAF vandaag een offensief begonnen tegen de Taliban, die zich in de buurt van de stad Kandahar bevinden. Een ISAF-woordvoerder zei dat Canadese en Afghaanse militairen de regio Arghandab ten noordwesten van Kandahar zijn binnengetrokken, waarbij zich enige schotenwisselingen zouden hebben voorgedaan.

Volgens het Afghaanse ministerie van defensie bevinden zich in het gebied tussen de driehonderd en vierhonderd Taliban. Deze zouden er naar streven het gebied te veroveren, om zo een goede uitvalsbasis te hebben voor aanvallen op Kandahar, dat een voormalig bolwerk van de Taliban is. Dinsdag werden al negen of tien dorpen in het gebied door Talibanstrijders ingenomen. Volgens het hoofd van de verzoeningscommissie van de provincie Kandahar worden door de strijders bruggen vernietigd en mijnen in het gebied gelegd.

Vorige week werden vierhonderd Taliban uit de gevangenis van Kandahar bevrijd door medestrijders. Volgens Talibancommandant Mullah Ahmedullah heeft een aantal van hen zich aangesloten bij de strijders die zich nu in het gebied voorbereiden op de strijd tegen de ISAF en het Afghaanse leger. Een vrachtvliegtuig van de ISAF heeft dinsdag pamfletten boven het gebied uitgestrooid met een waarschuwing aan burgers het district te verlaten.

Bronnen

[bewerken]