Naar inhoud springen

Acht zenders verdwenen van de Vlaamse kabel

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

3 september 2005 

Tegelijk met de start van Telenet Digital TV worden vandaag 8 zenders uit het kabelaanbod geschrapt door het communicatiebedrijf.

Behalve voor de inwoners van Limburg en delen van Antwerpen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant, waar de kabeldistributie niet in handen is van Telenet, zien de Vlamingen vandaag CNN, CNBC, BBC World, Arte, France 3, TCM, Tell-Sell en TVE van de televisie verdwijnen. Enkel wie een digitaal abonnement heeft kan ze behouden.

Deze maatregel was noodzakelijk om plaats te maken voor digitale televisie op de voorheen al overvolle analoge kabel. Hoewel digitale televisie in principe veel minder plaats inneemt dan analoge moest wel gezocht worden naar 8 zenders om te schrappen. Daarbij moest Telenet enkele zaken in het achterhoofd houden; woordvoerder Stefan Coenjaert zei aan De Standaard: "Een aantal zenders moet je doorgeven omdat die een must carry -statuut hebben. Bovendien kan je alleen zenders opofferen die overal op de kabel zitten. Als je daar mee rekening houdt, kom je al gauw tot een shortlist waar je uit moet kiezen."

Velen zijn echter niet tevreden met de keuze van Telenet. Dé cultuurzender bij uitstek, ARTE, en de internationaal gerenommeerde breaking news zenders, BBC World en CNN, kennen nog steeds een relatief groot publiek. Laatstgenoemden zeker wanneer de wereld weer eens in brand staat. Toch hebben de mensen met klachten juridisch geen poot om op te staan.

Minister van Consumentenzaken Van den Bossche (sp.a) heeft wel al een onderzoek bevolen naar het gelijk blijven van de abonnementsprijs terwijl het aanbod verschraalt.

Wie de zenders wil blijven bekijken kan voor 49 euro waarborg—25 euro voor wie een sociaal abonnement heeft—een cabletuner krijgen van Telenet. De term waarborg is echter ietwat twijfelachtig, want wie de kleine lettertjes leest, weet dat hij na 3 jaar verondersteld wordt het toestel gekocht te hebben en dus geen recht meer heeft op zijn 49 euro...

Bronnen

[bewerken]