Acht van twaalf jongens voetbalteam gered uit Tham Luang-grot

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

9 juli 2018 

De reddingsoperatie in de Tham Luang-grottencomplex van een jeugdvoetbalteam bestaand uit 12 jongens (11-16 jaar) en hun coach verloopt voorspoediger dan eerder werd verwacht. Gisteren lukte het de reddingswerkers al om de eerste vier van de twaalf jongens uit het complex te bevrijden. Ze hadden de sterksten als eerste uitgekozen. De vier geredde jongens zijn eerst onderzocht in een veldhospitaal en vervolgens naar een ziekenhuis in Chiang Rai gebracht. Hun gezondheid zou naar omstandigheden goed zijn. Vandaag werden nog eens vier jongens gered. Ook zij zijn naar het ziekenhuis gebracht.

De reddingsoperatie moest gisteren na het redden van de eerste vier jongens worden gestaakt, toen de zuurstoftanks eerst moeten worden bijgevuld. Eerder was het plan dat een Nederlands pompbedrijf met speciale apparatuur gisteren naar Thailand zou vliegen om te komen helpen bij de reddingsactie. Volgens de Thaise autoriteiten is dit echter niet meer nodig.

Aek, de coach van het team, heeft inmiddels aangegeven dat hij zelf pas als allerlaatste wil worden gered. Hij wil steeds bij de anderen blijven om hen door middel van meditatie meer moed te geven. Daarnaast voelt hij zich verantwoordelijk omdat hij op 23 juni had besloten met de jongens de grot in te gaan, voordat het begon te regenen en ze niet meer naar buiten konden doordat delen van de grot onder water liepen. De ouders van de jonge voetballers hebben inmiddels laten weten dat ze de trainer niets kwalijk nemen; het regende nog niet toen hij met ze de grot in ging, en ze denken dat de kinderen juist dankzij Aeks hulp in leven zijn gebleven.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?