Naar inhoud springen

Aboutaleb beëdigd als burgemeester van Rotterdam

Uit Wikinieuws

5 januari 2009 

Ahmed Aboutaleb

Tijdens een buitengewone vergadering van de gemeenteraad van Rotterdam wordt de 47-jarige Ahmed Aboutaleb, tot voor kort staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor de PvdA in het kabinet-Balkenende IV, beëdigd als burgemeester van Rotterdam. Locoburgemeester Jantine Kriens hangt hem de ambtsketen om en plaatsvervangend raadsvoorzitter Metin Çelik overhandigt hem de voorzittershamer.

Aboutaleb is van Marokkaanse komaf en daarmee de eerste allochtone burgemeester van Rotterdam. Hij volgt Ivo Opstelten op, partijvoorzitter van de VVD. Er was ook veel belangstelling van buitenlandse media voor zijn installatie omdat hij de eerste allochtone burgemeester van een grote Europese stad is.

De benoeming van Aboutaleb heeft niet bij alle partijen in de Rotterdamse gemeenteraad op instemming kunnen rekenen. Leefbaar Rotterdam, de grootste oppositiepartij, had grote moeite met zijn benoeming, vooral zijn dubbele nationaliteit was en is de partij een doorn in het oog.

Alhoewel het voor Marokkanen niet mogelijk is om afstand van hun nationaliteit te doen, zou Leefbaar Rotterdam het op prijs stellen als Aboutaleb - zij het dan eenzijdig - dat wel zou doen. Om hem hiertoe te bewegen, kreeg hij bij zijn installatie een envelop van Leefbaar Rotterdam-raadslid Marco Pastors, met het verzoek om daarin zijn Marokkaanse paspoort te stoppen en deze naar de Marokkaanse koning te verzenden. Aboutaleb pareerde deze geste door erop te wijzen dat dit een zaak is voor de minister van Buitenlandse Zaken en dat zijn loyaliteit aan Nederland na een periode van 32 jaar Nederlanderschap ondubbelzinnig vaststaat.

Pastors merkte ook op dat Leefbaar Rotterdam niet helemaal ontevreden over Aboutaleb als burgemeester van Rotterdam is omdat zijn opvattingen raakvlakken vertonen met die van Leefbaar Rotterdam.

Bronnen[bewerken]