Naar inhoud springen

Abe wint Japanse parlementsverkiezingen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

22 oktober 2017 

Premier Shinzo Abe

Abe wint Japanse parlementsverkiezingen

De Japanse premier Shinzo Abe heeft de vervroegde parlementsverkiezingen van vandaag, die hij vorige maand zelf had uitgeschreven, naar het zich laat aanzien grandioos gewonnen. Zijn partij, de LDP, lijkt af te stevenen op een meerderheid van twee derde. Alle stemmen zullen naar verwachting pas morgen geteld zijn.

Abe's populariteit was eerder dit jaar gedaald (onder meer vanwege corruptieschandalen), om recentelijk weer iets te stijgen. Hij wilde zijn mandaat extra vroeg verlengen om de oppositie voor te zijn. Door vervroegde verkiezingen uit te schrijven heeft hij een gok genomen, die naar nu dus blijkt goed voor hem uitpakt. Hij heeft met name als grote ambitie om Artikel 9 van de Japanse Grondwet uit 1947, waarin Japan formeel afstand deed van het recht om oorlog te voeren, gewijzigd te krijgen zodat Japan militair weer meer mogelijkheden krijgt. De premier doet daarbij mede een beroep op de collectieve zelfverdediging. Dit laatste heeft alles te maken met de steeds toenemende dreiging vanuit Noord-Korea, dat de afgelopen maanden zelfs zover ging om twee ballistische raketten over Japan heen te vuren.[1] Een van Abe's slogans bij de campagne was "Bescherm dit land".

Juist vandaag werd het westen van Japan getroffen door de tyfoon Lan. Hierdoor is de opkomst vermoedelijk lager uitgevallen dan anders het geval was geweest. Het tellen van de stemmen loopt door de tyfoon eveneens vertraging op.

Bronnen

[bewerken]

Verwijzingen

[bewerken]