Naar inhoud springen

Aardbeving voor oostkust Japan

Uit Wikinieuws
Shakemap van de beving

14 februari 2021 
Voor de oostkust van Japan heeft zich afgelopen zaterdagavond (23:07 Japanse tijd) een aardbeving voorgedaan. Vooral de districten Fukushima en Miyagi zijn getroffen. Het epicentrum lag ca. 74 kilometer ten noordoosten van Namie, op een diepte van enkele tientallen kilometers.

Als gevolg van de beving zijn er zeker 120 gewonden gevallen. Daarnaast raakten miljoenen mensen van de elektriciteit afgesneden, onder meer in de hoofdstad Tokio. Inmiddels is de stroomvoorziening goeddeels hersteld, maar duizenden huishoudens zitten nog steeds zonder water.

De beving had een kracht van 7,1 of 7,3 op de schaal van Richter (berichten over de precieze sterkte spreken elkaar tegen). De beving gebeurde in hetzelfde gebied waar zich in 2011 de zeer zware zeebeving bij Sendai voordeed, die een tsunami veroorzaakte waardoor er meer dan tienduizend doden vielen. Volgens de Japanse meteorologische dienst is de huidige beving nog een naschok hiervan. De kerncentrale Fukushima I raakte deze keer niet beschadigd, ook is er geen tsunamiwaarschuwing afgegeven.

Bronnen

[bewerken]
Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel: