Naar inhoud springen

Aardbeving in Zuidoost-Australië

Uit Wikinieuws

22 september 2021 

Een hotel in Mansfield, waar het epicentrum van de beving lag (foto uit 2012)

In Australië heeft zich woensdagochtend 9:15 plaatselijke tijd een aardbeving voorgedaan met een kracht van 5,9 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in Victoria bij de plaats Mansfield (en) – in de Victoriaanse Alpen (en) – op een diepte van zo'n 10 kilometer. In eerste instantie werd gemeld dat de beving een kracht van 6,0 had.

Behalve in Victoria was de beving ook te voelen in de deelstaten Nieuw-Zuid-Wales, Zuid-Australië en Tasmanië en in de hoofdstad Canberra. De beving was tevens live te zien tijdens een ochtenduitzending van ABC TV.

Hoewel de schade volgens officiële berichten meevalt, is op foto's te zien dat er in het centrum van stad Melbourne, die op ca. 150 km afstand van Mansfield ligt, wel aanzienlijke schade is aan gebouwen. Volgens de Australische premier Scott Morrison zijn er geen zwaargewonden gevallen. Ook zou er geen gevaar zijn geweest voor tsunami's. In Geelong moest een hartoperatie worden onderbroken toen de instrumenten begonnen te bewegen.

Er volgden nog twee naschokken met een kracht van 4,0 en 3,1.

Het gaat om de zwaarste aardbeving in de recente geschiedenis van Australië. In 1966 vond in hetzelfde gebied een beving met een kracht van 5,7 plaats. Bij een andere beving in 1989 in Newcastle vielen 13 doden, maar ook deze beving was zwakker dan de huidige (5,6).


Bronnen[bewerken]

Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel:

Externe links[bewerken]

  • Guardian Australia, "The moment the Melbourne earthquake shakes ABC News Breakfast show studio", video op YouTube, 21 september 2021