Aardbeving in Pakistan en India
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven. |
9 oktober 2005
Op 8 oktober om 03:50:38 UTC heeft een zware aardbeving Zuid-Azië getroffen. De aardbeving met een kracht van 7,6 op de schaal van Richter veroorzaakte een catastrofe in Pakistan, Noord-India en Afghanistan. Er zijn officieel al bijna 20.000 doden, en het dodental loopt nog steeds op.
Het epicentrum van de aardbeving lag in Muzaffarabad, ongeveer 100 km ten noordnoordoosten van Islamabad, de hoofdstad van Pakistan. Na de eerste beving werd het gebied nog getroffen door minstens twintig naschokken, met een kracht van 5 tot 6 op de schaal van Richter. Het zou de ergste aardbeving in die regio van de afgelopen 100 jaar zijn.
Verschillende dorpen in Kasjmir en in het noordoosten van Afghanistan zijn nog steeds niet bereikt. Sommige zijn gewoon van de kaart geveegd, en in de andere zijn er vele doden. De steile bergen en de hevige regenval bemoeilijken de hulpverlening nog meer. Mensen hebben niets waaronder ze kunnen schuilen tegen de regen- en hagelbuien.
In het noordwesten van Pakistan zijn waarschijnlijk vele kinderen omgekomen. Unicef zegt dat de helft van de inwoners in de getroffen gebieden kinderen zijn. Veel mensen zullen ook omkomen door honger, kou of ziekte, want in de winter is het erg koud in de bergachtige gebieden.
De Pakistaanse president Pervez Musharraf heeft de internationale gemeenschap opgeroepen hulp te sturen, vooral financieel. Verschillende landen, zoals de VS, de Europese Unie en België, hebben dit al gedaan. Ook India, dat zelf getroffen is, heeft Pakistan hulp aangeboden. De Verenigde Naties leidt de hele reddingsoperatie.
Bronnen
[bewerken]- Wikinews, "Strong earthquake hits Pakistan, north India, Afghanistan", 8 oktober 2005
- vrtnieuws.net, ""Ergste ramp uit geschiedenis van Pakistan"", 9 oktober 2005
- De Standaard, "Dodental aardbeving kan oplopen tot 30.000", 8 oktober 2005
- Wikipedia, "Aardbeving Pakistan 2005", 9 oktober 2005
- Wikinews, "Nations begin to offer aid to regions afflicted by Indian subcontinent earthquake", 9 oktober 2005
Meer afbeeldingen op de pagina 2005 Kashmir earthquake op Wikimedia Commons.