Naar inhoud springen

Aanval op regering in Guinee-Bissau

Uit Wikinieuws

2 februari 2022 

In Bissau, de hoofdstad van Guinee-Bissau, lijkt dinsdag een mislukte staatsgreep te zijn gepleegd. De situatie zou inmiddels weer helemaal onder controle zijn.

President Umaro Sissoco Embalo, eerste minister Nuno Gomes Nabiam en een aantal andere bewindslieden waren in het presidentieel paleis bijeengekomen voor een vergadering, toen er van buitenaf geschoten werd. Hierna volgde een urenlang vuurgevecht. Berichten dat de president en zijn gevolg tijdens de gevechten gegijzeld zouden zijn, werden later weerlegd.

Volgens de berichten zijn er zeker zes doden gevallen, vier aanvallers en twee leden van de veiligheidstroepen. De overlevende coupplegers zouden zijn gevangengenomen. De president liet na afloop van de gevechten in een korte telefonische reactie aan AFP weten in orde te zijn. Hij zei ook dat er "veel doden" onder de beveiligers waren en sprak van een aanval op de democratie.

Embalo ontkende ook dat er sprake was van een staatsgreep. Hij zei dat drugshandelaren hem en zijn regering hebben geprobeerd te vermoorden. Guinee-Bissau staat erom bekend dat het vaak wordt gebruikt als tussenhaven om cocaïne vanuit Latijns-Amerika richting Europa te smokkelen.

De couppoging werd al meteen veroordeeld door de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS). Vandaag hebben ook de Afrikaanse Unie en Frankrijk de aanval veroordeeld. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft opgeroepen om het geweld te staken.

Bronnen[bewerken]