Aanval op koptische kerk in voorstad Caïro

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

29 december 2017 

Aanval op koptische kerk nabij Kairo

Bij een terroristische aanval vanmorgen op de koptische Mar Mina-kerk in de Egyptische plaats Helwan (een voorstad van Caïro) zijn voor zover nu bekend tien doden gevallen, aldus woordvoerder Khaled Megahed van het Egyptische ministerie voor Volksgezondheid. Onder de doden zouden acht kerkgangers zijn en een politieagent. Wie de tiende dode is, is onduidelijk; mogelijk betreft dit een van de schutters. Vijf bewakers die voor de kerk stonden raakten gewond.

Een of twee gewapende mannen op een motorfiets braken door de veiligheidsbarrières en openden vanaf de straat het vuur terwijl de kerk vol zat met kerkgangers. Egyptische media melden dat de schutter die is doodgeschoten een bomgordel droeg; een zwaardere aanslag zou daarmee zijn voorkomen. In de buurt van de kerk zouden bovendien twee explosieven onschadelijk zijn gemaakt.

Onduidelijk is nog wie er achter de aanval zitten. Kopten in Egypten zijn met name de laatste jaren vaker doelwit van aanslagen door moslimextremisten. In april dit jaar vielen er tientallen doden bij een aanval op een koptische kerk in Tanta. Deze aanval werd opgeëist door Islamitische Staat.

Bronnen[bewerken]