Naar inhoud springen

Aanval op hotel in Kabul beëindigd, zeker 19 doden

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

21 januari 2018 

Het Intercontinental Hotel

Aanval op hotel in Kabul beëindigd, zeker 19 doden

Nadat afgelopen vrijdagavond in de Afghaanse hoofdstad Kaboel het luxe Intercontinental Hotel werd aangevallen door vijf[1] terroristen waarna een belegering volgde, is hier na zestien uur strijd een eind aan gekomen. In het hotel was een bruiloft aan de gang, toen de strijders de keuken binnendrongen, brand stichtten en zich verschansten op de bovenverdiepingen. Er volgde een urenlang vuurgevecht. De aanvallers zouden intussen alle vijf zijn gedood. Daaraan voorafgaand hebben ze in het hotel volgens de laatste berichten 19 mensen om het leven gebracht, van wie 14 buitenlandse toeristen (onder meer uit Kazachstan, Oekraïne en Griekenland; van drie andere gedode personen was de identiteit nog niet bekend). Dit is gemeld door een woordvoerder van het Afghaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken. Van de slachtoffers werkten er 11 voor luchtvaartmaatschappij KamAir. Naast de doden viel er een onbekend aantal gewonden. Er werden in totaal meer dan 150 mensen uit het hotel gered. Sommige gasten slaagden erin via het balkon uit het hotel te ontsnappen, door beddenlakens aan elkaar te binden. In het hotel stond voor zondag een IT-conferentie gepland, daarom waren er onder de gasten vooral veel IT-specialisten.

De aanval is inmiddels opgeëist door de Taliban. De aanval zelf is uitgevoerd door leden van het Haqqani-netwerk, aldus een woordvoerder namens de Afghaanse regering.

Hetzelfde hotel was in 2011 ook al doelwit van een aanslag, eveneens gepleegd door de Taliban. Daarbij vielen toen in totaal 21 doden.

Bronnen[bewerken]

Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel:

Voetnoot[bewerken]

  1. Sommige bronnen spreken van vier of zes