Aantal doden na aardbeving en tsunami op Sulawesi loopt snel op

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

30 september 2018 

Kaart die de intensiteit van de aardbeving weergeeft

Het aantal doden op het Indonesische eiland Sulawesi na de aardbeving met een kracht van 7,5 van afgelopen vrijdag, die werd gevolgd door een zes meter hoge tsunami, loopt snel op. Het officiële dodental is in korte tijd ongeveer verdubbeld en staat inmiddels op 832. Sommige bronnen maken inmiddels melding van al meer dan 1.200 doden. De Indonesische vicepresident Jusuf Kalla vreest dat er in werkelijkheid nog veel meer doden zijn gevallen, namelijk vele duizenden. Met een groot deel van het getroffen gebied heeft men nog altijd geen contact kunnen leggen. Ook het bevoorraden is lastig, wat onder meer komt doordat veel van de getroffen gebieden alleen vanuit de lucht goed bereikbaar zijn. Een vliegveld in de buurt is echter ook beschadigd.

De vloedgolf trof met name de kuststad Palu, die bijna volledig is verwoest. In deze stad zijn duizenden woningen verwoest evenals een hotel van acht verdiepingen, een ziekenhuis en een groot warenhuis. Een belangrijke snelweg is afgesneden. Een brug die Talise Beach Palu verbond met Donggala is geheel weggespoeld. Het Rode Kruis heeft een speciaal rekeningnummer opengesteld om geld in te zamelen voor hulp aan de slachtoffers.

Er is veel kritiek gekomen op het waarschuwingssysteem bestaande uit 20 ruim twintig boeien en apparatuur, dat werd opgezet na de megatsunami van december 2004, die volgde op een zeer zware zeebeving en ca. 230.000 levens eiste. Dit systeem had nieuwe grote slachtofferaantallen als gevolg van een tsunami moeten voorkomen, maar zoals het er nu naar uitziet lijkt het dus vrijwel niet te hebben gewerkt. Onduidelijk is nog waarom het precies zo mis heeft kunnen gaan. Meerdere factoren lijken een rol te hebben gespeeld. Zo gaf de Indonesische meteorologische dienst (BMKG) aanvankelijk wel een tsunami-waarschuwing af, maar die waarschuwing werd na korte tijd weer ingetrokken. Hierdoor dachten vele mensen ten onrechte dat ze geen gevaar liepen, waarna ze door de tsunami werden verrast. De reden voor het intrekken van de waarschuwing was mogelijk dat de beving zelf een zijschuiving was, terwijl een tsunami normaal gesproken volgt op het verticaal tegen elkaar aanschuiven van aardplaten. Het is ook niet duidelijk of het intrekken van de waarschuwing al gebeurde voordat de vloedgolf Palu had bereikt (wat op sociale media wordt beweerd), of pas daarna. Met name in het eerste geval is de meteorologische dienst ernstig in zijn plicht tekortgeschoten.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?