Aantal COVID-19-besmettingen in China en Zuid-Korea stijgt weer

Uit Wikinieuws

10 mei 2020 

Waarschuwingsbord in Wuhan

In het noordoosten van China neemt sinds enkele dagen het aantal COVID-19-besmettingen weer toe. De Chinese Nationale Gezondheidscommissie maakte op 9 mei melding van 14 nieuwe gevallen, het hoogste aantal sinds 28 april. Van deze gevallen zijn er 11 gerapporteerd in Shulan (provincie Jilin). Het dreigingsniveau is hier vandaag opgeschaald van gemiddeld naar hoog, nadat het hier een dag eerder van laag naar gemiddeld was gegaan nadat een vrouw op 7 mei positief was getest. De 11 nieuwe gevallen betreffen familieleden van deze vrouwen en personen die weer met hen in contact zijn geweest. De overige twee gevallen betreffen geïmporteerde infecties.

In Wuhan, waar de huidige pandemie eind vorig jaar naar alle waarschijnlijkheid op een markt is begonnen, is voor het eerst sinds 3 april ook weer een geval van besmetting vastgesteld. Volgens de gezondheidscommissie betreft het een patiënt die voorheen asymptomatisch was.

Het totale aantal officieel vastgestelde COVID-19-besmettingen op het Chinese vasteland stond op 9 mei op 82.901. Het aantal door de commissie gemelde Chinese doden als gevolg van het virus stond op 9 mei op 4.633.

Ook in andere delen van Zuidoost-Azië lijkt het aantal besmettingen weer toe te nemen, zoals in Zuid-Korea; met 34 nieuwe besmettingen is hier sprake van de grootste stijging in vier weken. Men vreest hier voor een tweede grote besmettingsgolf. De versoepelingen van de maatregelen die hier kort geleden waren doorgevoerd, zijn nu weer teruggedraaid; zo gaan alle cafés, karaokebars en discotheken in Zuid-Korea opnieuw dicht. Ook zouden vanaf komende week in Seoel de scholen gefaseerd weer opengaan, maar ook dat gaat nu wellicht niet door.

Bronnen[bewerken]