Aanslagen in Pakistan, onder meer bij Chinees consulaat

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

23 november 2018 

In Clifton (en), een wijk van de Pakistaanse stad Karachi, zijn vanmorgen zeven doden gevallen bij een aanslag op het Chinese consulaat. Drie mannen probeerden met een auto vol explosieven het terrein van het consulaat op te rijden. Even later ontstond een vuurgevecht . Een van de terroristen werd tijdens de schotenwisseling gedood, de andere twee in het consulaat. Tijdens het vuurgevecht kwamen ook twee politieagenten en twee mannen die een Chinees visum kwamen halen om het leven.

De aanslag is opgeëist door Balochistan Liberation Army, een separatistische militante beweging die strijdt voor het zelfbeschikkingsrecht van nomaden in met name Zuid-Pakistan. De beweging is tegen de grootschalige Chinese investeringsprojecten in Pakistan, omdat ze vinden dat hun land door China wordt uitgebuit.

Het was niet de enige zware aanslag vandaag in Pakistan. In de noordwestelijke stad Kalaya (district Orakzai (en), nabij de grens met Afghanistan) blies een zelfmoordterrorist op een motorfiets zichzelf op op een groot marktplein, waar net een festival bezig was. Hierbij zijn voor zover nu bekend 35 doden (onder wie enkele Sikhs) en 50 gewonden gevallen. Deze aanslag is nog niet opgeëist. Van de betreffende regio is wel bekend dat een bepaalde tak van de Taliban (de TTP (en)) er actief is.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?