Naar inhoud springen

Aanslagen in Hanau: beveiliging Duitse moskeeën aangescherpt

Uit Wikinieuws

22 februari 2020 
Na de aanslag van afgelopen woensdag op twee shishalounges in de Duitse stad Hanau wordt de beveiliging bij Duitse moskeeën aangescherpt. Ook zal er meer politiebewaking komen bij treinstations en luchthavens. Dat heeft de Duitse minister van Binnenlandse zaken, Horst Seehofer, vrijdag laten weten.

Bij de aanslagen vielen in totaal elf doden, onder wie de dader, de 42-jarige Tobias Rathjen, die zichzelf na zijn daad thuis van het leven beroofde. Hij schoot hier ook zijn 72-jarige moeder dood. De andere negen doden zijn bezoekers van de waterpijpcafés. Het betreft hier allemaal personen een migratieachtergrond.

Op donderdagavond kwamen in verschillende Duitse steden (waaronder Frankfurt en Berlijn, naast Hanau zelf) duizenden mensen bijeen om de aanslagen te herdenken. "Vandaag is het moment waarop we moeten zeggen: we staan hier samen als een samenleving, we laten ons niet intimideren en weten van geen wijken", aldus de Duitse president Steinmeier. Bondskanselier Angela Merkel sprak van een "gif van haat en racisme" in de Duitse samenleving en zei dat er alles aan zal worden gedaan om de precieze toedracht van de aanslag te achterhalen.

Rathjen handelde naar alle waarschijnlijkheid vanuit racistische en extreemrechtse motieven. Daarnaast leed hij aan psychoses en achtervolgingswaanzin. Kort voordat hij tot zijn daad overging, publiceerde hij een pamflet waarin hij onder meer pleit voor een "grote zuivering" van allerlei bevolkingsgroepen.

Bronnen

[bewerken]