Aanslag tijdens militaire parade in Iran, ambassadeurs ter verantwoording geroepen

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

23 september 2018 

Vluchtende mensen tijdens de aanslag

Bij een aanslag in Ahvaz, een stad in het zuidwesten van Iran (provincie Khoezistan), zijn gisteren zeker 25 doden en 60 gewonden gevallen. Dit gebeurde tijdens een parade van de Revolutionaire Garde. Onder de slachtoffers zouden twaalf militairen zijn en verder vrouwen en kinderen die naar de parade stonden te kijken. De vier aanvallers reden op bromfietsen en waren vermomd als militairen. Volgens de laatste berichten zijn alle aanvallers gedood. De aanslag begon omstreeks 09:00 plaatselijke tijd en duurde ongeveer tien minuten.

Het is nog niet duidelijk wie er precies verantwoordelijk is voor de aanslag. Zowel Ahvaz National Resistance (en) (een separatistische Arabische beweging in Iran) als Islamitische Staat (via hun persbureau Amaq) hebben de verantwoordelijkheid opgeëist. Geen van deze twee groeperingen heeft echter daadwerkelijk bewijs geleverd van betrokkenheid.

De Iraanse ayatollah Khamenei stelde direct na de aanslag de Verenigde Staten en hun "regionale marionetten" verantwoordelijk. Ook de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken stelt dat een buitenlands regime de aanvallers heeft getraind, van wapens voorzien en betaald. Naar aanleiding van de aanslag roept de Iraanse regering bovendien de ambassadeurs van Nederland en Denemarken en de zaakgelastigde van het Verenigd Koninkrijk op het matje. Deze landen worden er namelijk van beschuldigd steun te bieden aan de Iraanse oppositiegroepen. Erg saillant in dit verband is dat een subtak van Ahvaz National Resistance, de Arab Struggle Movement for the Liberation of Al-Ahwaz, staat geregistreerd bij de Nederlandse Kamer van Koophandel. Overigens ontkende ASMLA vanavond iets met de aanslag te maken te hebben.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?