Naar inhoud springen

Aanslag op kerstmarkt Straatsburg

Uit Wikinieuws

12 december 2018 

De Straatsburgse kerstmarkt in 2014

Bij een schietpartij gisteravond in de binnenstad van de Franse stad Straatsburg zijn volgens de laatste berichten drie doden gevallen en twaalf of dertien gewonden, onder wie acht zwaargewonden. De Franse politie gaat uit van een terroristische aanslag.

De schoten werden iets voor 20:00 gelost in de rue des Grandes Arcades, de rue des Orfèvres en de Grand-Rue, nabij het Place Kléber. Dit is de plek waar de jaarlijkse kerstmarkt, de Christkindelsmärik (en), werd gehouden. Twee slachtoffers zijn ter plekke overleden, een derde slachtoffer is hersendood. De dader zou even later tijdens vuurgevechten met enkele militairen van Opération Sentinelle (en) zelf gewond zijn geraakt aan een arm. Toch wist hij te ontsnappen in een gekaapte taxi, waarna hij naar de wijk Neuhof (en) vluchtte. Onbekend is waar hij daarna is gebleven.

Inmiddels is over de dader meer informatie vrijgegeven. Het gaat om Chérif Chekatt, een 29-jarige Straatsburger afkomstig uit Noord-West-Afrika die al langer bekend was bij de politie en inlichtingendiensten als een potentiële terrorist. Hij had ook al een vrij uitgebreid strafblad en was in totaal 27 keer veroordeeld. Hij zou behalve een handvuurwapen ook een mes bij zich hebben gehad, maakte minister Castaner bekend tijdens een persconferentie. Hij zou tevens Allahoe akbar hebben geroepen.

Chekatt is nog altijd voortvluchtig, mogelijk is hij de Duitse grens overgestoken. Er wordt met vele honderden agenten en ook met helikopters naar hem gezocht en de nationale Franse politie heeft een getuigenoproep gedaan. In heel Frankrijk is de noodtoestand afgekondigd, het terrorisme-alarm is opgeschaald naar het hoogste niveau. De grenscontroles zijn opgeschroefd en alle kerstmarkten en andere openbare evenementen zijn tot nader order opgeschort.

In Straatsburg zelf zijn veel winkels en restaurants vandaag gesloten. Inwoners van Straatsburg is dringend aangeraden om voorlopig niet naar buiten te gaan. Ook is er in de stad een dag van rouw afgekondigd.