Naar inhoud springen

Aanslag op Deense ambassade in Pakistan

Uit Wikinieuws

2 juni 2008 

Islamabad

In de Pakistaanse hoofdstad Islamabad is vandaag rond één uur in de middag (plaatselijke tijd) een aanslag gepleegd op de Deense ambassade, waarbij ten minste acht doden en dertig gewonden zijn gevallen. De aanslag werd gepleegd met een krachtige autobom en veroorzaakte een grote krater voor het pand van de ambassade. Onder de doden zijn de dader zelf en twee politieagenten die voor de ambassade de wacht hielden.

Het is nog onbekend wie er verantwoordelijk is voor de aanslag en of die iets te maken heeft met de commotie rond de Deense Mohammed-cartoons. In Pakistan wordt al sinds 2006 geregeld gedemonstreerd tegen deze cartoons en Pakistaanse veiligheidstroepen zijn vaak doelwit van aanslagen door Al Qaida en de Taliban, maar Islamabad wordt meestal als redelijk veilig beschouwd.

Het Deense kabinet zou naar aanleiding van de aanslag vanochtend in spoedzitting bijeenkomen en de Deense minister van Buitenlandse Zaken Per Stig Moeller zou later een verklaring uitgeven.

Het onderkomen van de Nederlandse ambassadeur Willem Andreae liep door de aanslag lichte schade op, maar er vielen geen gewonden. In april verplaatste Nederland zijn ambassade uit veiligheidsoverwegingen naar een hotel. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen zei vandaag geschokt te zijn en riep de Pakistaanse overheid op alles te doen om de veiligheid van buitenlandse diplomaten te garanderen.

Na de aanslag heeft Noorwegen zijn ambassade, die in de buurt ligt van de Deense ambassade, meteen geëvacueerd. Noorse ambassades waren eerder, na het publiceren van de Deense cartoons door Noorse kranten, ook het doel van demonstraties en protesten.

Bronnen[bewerken]