Aanschaf Russisch luchtverdedigingssysteem door Turkije hangt in de lucht

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

26 juli 2017 

S-400 tijdens een Russische parade in 2010

Aanschaf Russisch luchtverdedigingssysteem door Turkije hangt in de lucht

Volgens Voice of America, de nieuwszender van de Amerikaanse overheid, zou de Turkse president Recep Erdogan zijn instemming hebben gegeven aan de aankoop van het luchtverdedigingssysteem S-400 van Rusland. Volgens de Turkse president zouden de onderhandelingen al ver gevorderd zijn en de ondertekening van het contract een kwestie van tijd zijn.

De aankoop hangt al een tijd in de lucht en verontrust verschillende NAVO-bondgenoten, waarvan sommige op dit moment gespannen relaties hebben met Turkije, en veelal ook met Rusland. De Amerikaans-Turkse relatie is gespannen vanwege de steun van de Amerikanen aan Koerdische eenheden in Syrië. Daarnaast heeft Duitsland het vertrek aangekondigd uit Incirlik, omdat Duitse parlementsleden al een tijd de toegang tot de basis in Turkije is ontzegd. Het bericht van de VoA leidde tot Kamer-vragen in Nederland.

In november 2015 belandden de Turks-Russische betrekkingen nog op een dieptepunt, toen Turkije een Russische straaljager uit de lucht had geschoten. De betrekkingen tussen beide landen zijn sindsdien zo goed als hersteld. Het belang voor Erdogan in goede relaties met de Russen is er ook in gelegen om zijn doelen in Syrië zeker te stellen, zoals het verslaan van de Koerdische strijders aldaar.

Met de aanschaf is een bedrag gemoeid van rond 2,5 miljoen euro, zo meldde de Financial Times enkele weken geleden op basis van vooraanstaande anonieme bronnen. De productie en assemblage zouden deels in Turkije gebeuren.

Bronnen[bewerken]

Gerelateerd[bewerken]