Naar inhoud springen

Aanhoudend noodweer in Italië, al zeker 30 doden en veel schade

Uit Wikinieuws

5 november 2018 

Casteldaccia (portret uit 1857)

In Italië zijn al zeker 30 doden gevallen door het extreem slechte weer dat het hele land sinds twee weken aanhoudend teistert. Onder meer Sicilië en de regio's Trente en Veneto zijn zwaar getroffen.

Het extreme noodweer zorgde er afgelopen week voor dat in de wereldberoemde stad Venetië het water tot 1,56 meter hoog stond. In totaal stond driekwart van de gehele stad onder water. Het San Marcoplein is geheel afgesloten voor publiek.

Daarnaast heeft ook de natuur zwaar te lijden; inmiddels zijn er in totaal zo'n 14 miljoen bomen gesneuveld. Het ecosysteem is hierdoor mogelijk zo ontwricht dat het minstens een volle eeuw duurt voordat het weer volledig is hersteld. Onder meer het zogenoemde "Vioolbos" bij het Paneveggio-park in Trente is zwaar getroffen. In dit bos groeien de sparren waarvan de wereldberoemde Stradivarius-viool wordt gemaakt, maar een groot deel van deze sparren is nu ontworteld.

In Casteldaccia, een dorp in Palermo, vielen negen doden tegelijk toen de rivier Milicia buiten haar oevers trad, onder wie enkele jonge kinderen. Het gaat om twee families die samen een villa hadden gehuurd en door het wassende water inclusief zware modderstromen compleet werden verrast. In totaal waren ze met z'n twaalven. Giuseppe Giordano en zijn dochter overleefden het drama omdat ze net even het huis uit waren gegaan om inkopen te doen. Een derde persoon overleefde door zich vast te klampen aan een boom waarna hij het alarmnummer wist te bellen. Het water in het vakantiehuis stond twee meter hoog, volgens de burgemeester van het dorp. Elders in Sicilië kwamen nog eens drie mensen om toen ze werden meegesleurd in hun auto's. In de buurt van Agrigento is een Duits echtpaar omgekomen.

In Italië wordt deze week waarschijnlijk de noodtoestand afgekondigd. In de hoofdstad Rome en tientallen andere gemeenten zijn veel scholen uit voorzorg gesloten.

Het slechte weer in Italië heeft als neveneffect dat zachte lucht naar de meer noordelijke delen van Europa (waaronder Nederland) wordt getransporteerd.

Bronnen[bewerken]