Naar inhoud springen

Aandelenmarkten onrustig

Uit Wikinieuws

12 juni 2008 

Aandelenmarkt in Amsterdam

De beleggers op de aandelenmarkten blijven zich zorgen maken over de oplopende inflatie, de zwakkere economische groei en de hoge olieprijzen. Vandaag openden de Europese beurzen iets hoger, maar volgens handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers is dat normaal na een flink verlies. De AEX-index in Amsterdam stond na drie kwartier handelen 0,3 procent hoger, na gisteren 1,7 procent verlies te hebben geleden. In Frankfurt, Londen en Parijs stegen de financiële graadmeters 0,1 tot 0,4 procent.

De Wereldbank heeft haar verwachtingen voor de groei van de wereldeconomie naar beneden bijgesteld. Voor dit jaar wordt nu een groei van 2,7 procent voorspeld, terwijl de organisatie in januari nog uitging van 3,3 procent. Eerder stelden ook andere financiële organisaties, zoals het Internationaal Monetair Fonds, hun verwachtingen al naar beneden bij.

De grote olieconcerns profiteerden wel van de hoge olieprijs. Shell steeg woensdag in Amsterdam met 1 procent, BP in Londen met 1,7 procent en Total in Parijs met 1,2 procent. De olieprijs ging woensdagavond met 7 dollar omhoog tot ruim 138 dollar per vat.

Bronnen[bewerken]