Naar inhoud springen

AIRbezen helpen luchtvervuiling in Oost-Vlaanderen in kaart te brengen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

14 november 2017 

AIRbezen helpen luchtvervuiling in Oost-Vlaanderen in kaart te brengen

Een onderzoek van de Universiteit Antwerpen, Beweging.net, CM, Vormingplus, de provincie Oost-Vlaanderen, 10 000 vrijwilligers en 20 scholen heeft de luchtvervuiling in de provincie in kaart gebracht. Met het project 'AIRbezen' werden 11 300 aardbeiplantjes verspreid in de provincie. 3065 plantjes daarvan werden na het project geanalyseerd.

Quote begin
Het ernstig terugdringen van ons wagengebruik lijkt noodzakelijk. Mensen die in een drukkere straat wonen, raden we absoluut aan om de ramen aan de achterzijde van de woning open te zetten als ze willen verluchten, en niet aan de voorkant.

— Roeland Samson, Universiteit Antwerpen
Quote einde

Volgens het onderzoek met de aardbeiplantjes is veel fijn stof aanwezig in stedelijke gebieden. Uitschieters zijn er te vinden in straten met hoge gebouwen, invalswegen, en in straten met dichte bebouwing. De vervuiling rond een haven heeft een effect dat tot 10 kilometer verderop waarneembaar blijft.

Als oplossing voor het probleem stellen de onderzoekers voor, kilometerheffing voor voertuigen in te voeren, de snelheid in stedelijke kernen te verlagen tot 30km/u, en een beperking van de snelheid op snelwegen tot 90km/u rond de steden.

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]