Naar inhoud springen

ACTA-verdrag verworpen door Europees Parlement

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.
Protesten tegen het ACTA-verdrag

5 juli 2012 

Het Europees Parlement heeft het omstreden ACTA-verdrag met grote meerderheid verworpen. De meerderheid van 478 parlementsleden tegen 39 hebben het verdrag verworpen. 165 leden hebben zich van hun stem onthouden. Het ACTA-verdrag was bedoeld om piraterij op internet te bestrijden, maar veel Europarlementariërs vinden dat het verdrag teveel inbreuk maakt op de internetvrijheid.

Het Anti-Counterfeiting Trade Agreement (Nederlands: Handelsovereenkomst ter bestrijding van namaak), zoals het ACTA-verdrag voluit geschreven wordt, werd verworpen na jarenlange debatten en onderhandelingen achter gesloten deuren. Eerder dit jaar werd er al een negatief advies uitgegeven door vijf commissies van het Europees Parlement en nu heeft het voltallige parlement het verdrag verworpen. De EVP, een christendemocratische, conservatieve groepering in het Europarlement, probeerde de stemming nog uit te stellen tot na het oordeel van het Europees Hof van Justitie.

Feeststemming

Volgens Europarlementariër Emine Bozkurt van de PvdA is het 'Een duidelijke overwinning voor de burgerrechten en democratie'. In Straatsburg was de sfeer na het blokkeren van het door de Europese Commissie gewenste verdrag euforisch. Veel parlementariërs hadden zich gekleed met een t-shirt met de tekst: Hello Democracy, Bye Bye ACTA. Ook hadden zich rondom de parlementszaal veel actievoerders verzameld.

Judith Sargentini van GroenLinks concludeerde dat 'het Europarlement zijn tanden heeft laten zien, net als de Europese burger. En daarmee zal er in de toekomst alleen maar meer rekening met onze mening worden gehouden. Midden in de crisis zie ik dat de democratie zich begint te vestigen in Europa'. Sargentini vindt dat het tijd is om 'serieus werk te maken van alternatieve verdienmodellen'. "we hebben veel tijd verloren met deze onzalige pogingen om het auteursrecht strenger te maken en de vrijheid op internet te beperken, zogenaamd om de kunst te redden, maar eigenlijk om de industrie de controle terug te geven. Nu moeten we snel stappen gaan zetten. We moeten samen met artiesten en internetgebruikers werken aan de voorwaarden voor artiesten om geld te blijven verdienen."

Ook volgens PVV-Europarlementariër Laurence Stassen is het verwerpen van het verdrag reden tot feest: 'Het verdrag was een regelrechte aanval op de internetvrijheid en vrijheid van meningsuiting'. Volgens Marietje Schaake van D66 'moeten we nu voorbij ACTA kijken en aan hervormingen van auteursrechten en de Europese digitale markt werken.' Partijgenoot Sophie in 't Veld zei: 'Mijn strijd voor transparantie bij de totstandkoming ban dit soort verdragen gaat onverminderd door'.

Europese Commissie

Gisteren al lag de ratificatie van het verdrag onder vuur toen een meerderheid van de Europarlementariërs zich uitsprak tegen het verdrag. De tekst van het verdrag wordt veelal 'te vaag' genoemd en er was onvoldoende garantie dat burgerlijke vrijheden gewaarborgd zouden worden. Ook waren de leden het niet eens over de vraag of het goed zou zijn om te wachten op een besluit van het Europees Hof van Justitie. De Europese Commissie wacht ondanks de massale verwerping toch op het oordeel van het Europese Hof van Justitie. Het hof is daartoe gevraagd, maar een oordeel over een mogelijke schending van de burgerrechten wacht nog ten minste een jaar op zich. Volgens de vervanger van verantwoordelijk commissaris Karel de Gucht, die gisteren zijn verlies erkende, 'zal de commissie aan de hand van dat oordeel bepalen welke verdere stappen zij zal nemen'.

Dit betekent dat de Europese Commissie nog altijd denkt aan een aanpassing aan het ACTA-verdrag, zodat deze wel zal worden aangenomen door het Europees Parlement. De commissie hoopt dat tegen die tijd de 'emotie in Europa is weggeëbd' over het verdrag.

Voorstanders van ACTA

Er zijn echter voorstanders in de creatieve industrie die gefrustreerd waren van het verwerpen. Volgens Anne Bergman-Tahon, directeur van de Federatie van Europese Uitgevers, is het ACTA-verdrag 'een belangrijk instrument om de Europese werkgelegenheid en het intellectuele eigendom te bevorderen. Helaas stapte het verdrag op de verkeerde been in het parlement daarmee kregen de belangrijke verdiensten van het verdrag niet de overhand.'

Ook Alan Drewsen, uitvoerend bestuurder bij de INTA (Internationaal Handelsmerkvereniging), was niet te spreken. Hij waarschuwde dat "Europa nu wellicht achterblijft bij het beschermen van intellectueel eigendom. Europa heeft de kans om een belangrijk verdrag te tekenen dat het intellectueel eigendom op internationaal niveau zou ondersteunen weggenomen. We verwachten dat het ACTA-verdrag doorgaat zonder de EU, wat een verlies is voor de 27 lidstaten."

Kabinet en Kroes

Twee weken geleden heeft het demissionair kabinet-Rutte al besloten het ACTA-verdrag niet te ondertekenen. In mei nam de Tweede Kamer al twee moties tegen de ratificatie en ondertekening aan. Daarin stond dat het verdrag ruimte laat voor 'onbedoelde interpretaties met negatieve gevolgen'. Ook Eurocommissaris Neelie Kroes had zich begin mei al uitgesproken tegen het handelsverdrag. De grote hoeveelheid aan protesten, waaronder 2,5 miljoen handtekeningen en protesten in landen als Polen afgelopen winter zouden volgens Kroes ervoor hebben gezorgd dat het parlement tegen zou stemmen.

Het ACTA-verdrag is omstreden omdat er gevreesd wordt dat het de internetvrijheid en het recht op privacy aantast. Door het verdrag zou het internet verder kunnen worden gecontroleerd en individuele internetters zouden aangepakt worden. ACTA is overigens alleen nog in de Europese Unie verworpen: ook Australië, Canada, Japan, (zuid-) Korea, Mexico, Marokko, Nieuw-Zeeland, Singapore, Zwitserland en de Verenigde Staten nemen deel aan het verdrag. Het verdrag was in de Europese Unie overigens al door 22 landen getekend, maar niet door Nederland.

Bronnen[bewerken]