Naar inhoud springen

ACOD houdt 'reactiedag' in de openbare sector, vooral bij openbaar vervoer

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

10 oktober 2017 

ACOD houdt 'reactiedag' in de openbare sector, vooral bij openbaar vervoer

De vakbond ACOD hield in België een 'reactiedag' in de openbare sector. De centrales van het openbaar vervoer, overheid, post, havens, en gevangeniswezen hielden een staking. Bij de onderwijzers werd niet opgeroepen tot staken, wel tot sensibiliseren. Er waren verschillende acties: aan het federaal parlement wierpen enkele militanten een stakingspikket op. Aan de woning van Waals minister Carlo Di Antonio werd eveneens door een honderdtal vakbondsleden gedemonstreerd, ze hielden borden en spandoeken omhoog met daarop "MR en CDH moeten stoppen met enorme verwoestingen binnen onze openbare diensten".

De staking was vooral voelbaar in het openbaar vervoer. Doordat de andere grote vakbonden ACV en ACLB niet deelnamen aan de staking was de hinder eerder beperkt. De Brusselse MIVB ondervond de grootste hinder door de staking, daar reed geen enkele bus uit en slechts enkele trams en metro's. In Brugge werd ook de binnenvaart stilgelegd. In Wervik was een delegatie van de CGT solidair met de Belgische stakers, zij houden op hetzelfde moment een grote staking en betoging in Parijs.

Volgens Chris Reniers van ACOD is de reactiedag geslaagd: "Hoewel we de enige vakbond zijn die staakt, ligt het aantal deelnemers in een aantal diensten hoger dan we hadden verwacht". De vakbond wil met de staking de regering aansporen voldoende financiële middelen te voorzien en een goede dienstverlening aan de burger bieden. "Men moet weer respect hebben voor het personeel, genoeg mensen inzetten en zorgen voor een waardig pensioen.", aldus Reniers.

Bronnen[bewerken]