Naar inhoud springen

900.000 Vlaamse leerlingen en 125.000 Vlaamse leerkrachten terug naar school

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

1 september 2005 

Een goede 900.000 Vlaamse scholieren stappen vandaag samen met 125.000 leerkrachten terug door de schoolpoort. Tegelijk heerst er sociale onrust.

Met 700.000 scholieren zal het katholieke één procent minder kinderen verwelkomen in de kleuterklas en de lagere school. De lagere geboortecijfers zijn de schuldige. Het gemeenschapsonderwijs, vorig jaar de keuze van 200.000 leerlingen, verwacht een lichte stijging.

Speciale behandeling technische en beroepsscholen

[bewerken]

Het secundair onderwijs moet het dit jaar met wat minder doen. Beroepsopleidingen en technische opleidingen worden dankzij minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.A) wel goedkoper. Stage lopen moet ook makkelijker worden.

Leerlingen van slagersscholen (één van de knelpuntberoepen) en andere technische scholen zullen een premie tot maximaal 250 euro krijgen voor de aankoop van vaak duur materiaal.

Verder werd nog beslist dat afwezige leerkrachten sneller vervanging zullen kennen en dat ziek kinderen die niet te ver van school wonen ook in het SO van les aan huis kunnen genieten.

De vakbonden vinden dat er nog steeds te weinig geld naar het onderwijs gaat. Ze willen een verhoging van het vakantiegeld voor leerkrachten en een verlaging van de werkdruk.

Vernieuwingen

[bewerken]

De meest merkbare vernieuwing is de invoering van zone 30 in de buurt van elke school. Ook de 2/3den regel wordt afgeschaft. Die liet toe tot vijf kinderen te vervoeren in een auto met een achterbank met drie volwaardige zitplaatsen. Voortaan worden kinderen gelijkgesteld met volwassenen en hebben ze elk een volwaardige zitplaats met een gordel nodig, eventueel met een verhogingskussen of in een kinderzitje. Een gordel delen met twee kinderen is nu dus ook verboden. Het overtreden van deze regels kost de ouders 50 euro.

Bronnen

[bewerken]

Als u de volgende links volgt, wordt u mogelijk eerst gevraagd uw schermgrootte in te geven. Als u dat gedaan hebt, gelieve dan terug te keren naar deze pagina en de links opnieuw te volgen.