550 miljoen beschikbaar voor Sint Maarten, 67 voor Saba en Sint Eustatius

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

11 november 2017 

550 miljoen beschikbaar voor Sint Maarten, 67 voor Saba en Sint Eustatius

De Nederlandse regering heeft 550 miljoen euro beschikbaar gesteld voor Sint Maarten en 67 miljoen voor Saba en Sint Eustatius. Het geld is bestemd voor de wederopbouw van het eiland sinds de orkaan Irma er grote verwoestingen aanrichtte. Dat het Nederland fors wil meebetalen aan de wederopbouw was bekend. De hoogte is wel veel hoger dan eerder geschat, namelijk ongeveer het dubbele.

Zo gauw de interimregering akkoord gaat met de voorwaarden, wordt het eerste deel van het geld overgemaakt. De gestelde voorwaarden zijn het instellen van een integriteitskamer en de tijdelijke overname van de grensbewaking door Nederland. De voorwaarden die Nederland stelt leidden op 2 november tot de afzetting van de regering van William Marlin. Marlin wilde niet onomwonden toegeven aan de gestelde voorwaarden.

Het geld zal in delen worden overgemaakt en de integriteitskamer zal erop toezien dat het geld juist wordt besteed. Dit kan ook betekenen dat betalingen opgeschort worden wanneer het geld niet goed wordt besteed. Premier Mark Rutte vind het noodzakelijk dat er snel met de wederopbouw wordt begonnen, maar "wel op een verstandige manier," zo voegde hij er op zijn wekelijkse persconferentie aan toe. Het is de bedoeling dat er alleen geld wordt besteed aan concrete projecten.

Bronnen[bewerken]