Naar inhoud springen

43-jarige Duitser verdacht in verdwijningszaak Madeleine McCann

Uit Wikinieuws

6 juni 2020 

Vakantieoord OceanClub, waar Madeleine McCann verdween

Er lijkt sinds afgelopen week een doorbraak te zijn in de zaak rond de verdwijning van Madeleine McCann uit mei 2007, waar gedurende vele jaren geen schot in zat. Een 43-jarige Duitse man, Christian Brückner, is in beeld gekomen als verdachte. Hij zit momenteel al een lange gevangenisstraf uit wegens het verkrachten en mishandelen van een 72-jarige Amerikaanse toeriste in Praia da Luz. Dit gebeurde in september 2005, bijna twee jaar voor de verdwijning van Madeleine.

Brückner staat bekend als een kindermisbruiker. Hij groeide op in een pleeggezin in het dorpje Bergtheim, totdat zijn adoptieouders hem naar een jeugdinstelling in Würzburg stuurden. In 1994 werd hij op 17-jarige leeftijd veroordeeld tot twee jaar jeugdgevangenis wegens het aanranden van een 6-jarig meisje in een speeltuin. Na deze straf gedeeltelijk te hebben uitgezeten vluchtte hij naar de Portugese Algarve, waar hij tot 2007 woonde. Tussen 2011 en 2018 werd Brückner meerdere malen opnieuw veroordeeld wegens kindermisbruik, het bezitten van kinderporno en het handelen in verdovende middelen.

Brückners woning in de Algarve lag op slechts 40 km afstand van het appartementencomplex in Praia de Luz, waar Madeleine ten tijde van haar verdwijning met haar ouders verbleef. Verschillende getuigen hadden het over een "mysterieuze, verdachte blonde man", die dagenlang in de buurt van het appartement zou hebben rondgehangen. Der Spiegel onthulde afgelopen week dat Brückner het in 2013, zes jaar na Madeleines verdwijning, het in een chat met een vriend had over het "vangen en dagenlang gebruiken van iets kleins".

De zaak rond de verdwijning van Madeleine kreeg internationaal jarenlang veel aandacht, mede omdat er zoveel onopgehelderd bleef. Onder meer Madeleines eigen ouders werden genoemd als mogelijke verdachten. Over de zaak zijn diverse boeken geschreven.

Nu Brückner in de verdwijningszaak rond Madeleine McCann als verdachte in beeld is, werpt dit mogelijk ook een nieuw licht op nog zeker drie oude vermissings- en/of moordzaken. Het gaat om een 5-jarig Duits meisje dat in 2015 verdween in Sachsen-Anhalt, een 6-jarige Portugese jongen die in 1996 vermist raakte in de Algarve en een 16-jarig meisje dat in 1996 vermoord werd teruggevonden in het Belgische De Haan.

Bronnen[bewerken]