Naar inhoud springen

25 000 betogers in Brussel tegen pensioenhervorming regering-Michel

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

19 december 2017 

25 000 betogers in Brussel tegen pensioenhervorming regering-Michel

De drie grote vakbonden in België, het ABVV, ACV en ACLVB hielden een betoging door de straten van Brussel. 25 000 mensen – 40 000 volgens de vakbonden – kwamen bijeen om "een rechtvaardig en waardig pensioen" van de regering-Michel te eisen. Vanuit Brussel-Noord stapten de vakbondsleden naar het zuidstation.

De verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar en een systeem van 'pensioenpunten' zijn een brug te ver voor de demonstranten. Werknemers zouden tijdens hun loopbaan punten verzamelen die later hun pensioen bepalen.

De vakbonden zijn tevreden over de opkomst: "De strijd is begonnen, we wachten een reactie van de regering af en dan zullen we in januari beslissen wat we verder gaan doen", aldus Rudy De Leeuw die samen met het ABVV zeer duidelijk vertegenwoordigd is op de betoging. Een algemene staking begin volgend jaar wordt niet uitgesloten.

Premier Charles Michel beschuldigt de vakbonden van het zaaien van onrust en het verspreiden van leugens en nepnieuws: "We moeten meer doen om de mensen correct te informeren", zegt hij. De Leeuw weerlegt dat met klem: "De informatie die wij geven, is gebaseerd op beslissingen van de nationale pensioencommissie, maatregelen die de regering al nam en die in het Staatsblad zijn gepubliceerd, en maatregelen uit ontwerpteksten". Volgens Marc Leemans van het ACV treft de regering de gewone mens in plaats van de vermogenden.

Bronnen

[bewerken]