Naar inhoud springen

22e ILGA-conferentie in Brussel afgesloten

Uit Wikinieuws

31 oktober 2018 

Afgelopen zaterdag (27 oktober) werd in Brussel de 22e editie afgesloten van de 4-daagse conferentie van ILGA-Europe (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association). Volgens de organisatie werd het evenement bezocht door meer dan 550 voorvechters van LGBTI-rechten. Het evenement werd voor het eerst in België gehouden. Drie organisaties waren betrokken bij de organisatie: Çavaria, Regenbooghuis Brussel en Regenbooghuis Wallonië (Arc-en-Ciel). Het thema van dit jaar was Politiek voor Verandering, waarmee de initiatiefnemers opriepen om "de kans aan te grijpen een luide kreet te maken naar politici, instituten, partners en verbondenen."

Donderdag kondigde minister Alexander De Croo van Ontwikkelingssamenwerking aan 500.000 euro vrij te maken voor organisaties die zich richten op LGBTI-rechten. In zijn speech zei hij: "Ook in Europa is er nog steeds een kloof tussen de fundamentele rechten vastgelegd in wetten en de realiteit waarmee de LGBTI+ gemeenschap wordt geconfronteerd. LGBTI+ personen zijn nog te vaak het slachtoffer van discriminatie, hate speech en fysiek geweld. België is altijd één van de leidende landen geweest op het vlak van LGBTI+ rechten. We zullen die rol blijven opnemen, ook internationaal."

Afgelopen vrijdag was het Intersex Awareness Day (en). Yuri Guaiana, een Italiaans lid van de ILGA, zei in dit kader (vertaald): "Hoewel West-Europa een van de meest vooruitstrevende hoeken van de wereld is op het gebied van LGBTI-rechten, zijn er wel verschillende aspecten die steeds zorgelijker zijn, zoals genitale verminking van intersekse-kinderen ... We moeten investeren in de medische wereld en de publiek opinie. Door de lat hoog te blijven leggen kunnen we ons weren tegen de impact van de populistische golf van de opkomende generatie Europeanen."

Foto-reportage[bewerken]

Een Wikinews-reporter was erbij en maakte de volgende foto-reportage.

Originele fotoreportage
Dit artikel bevat originele foto's en eventueel originele journalistiek.

Bron[bewerken]

Wikinieuws-logo
Wikinieuws-logo
Dit artikel is een gedeeltelijke of complete vertaling van « 22nd annual ILGA-Europe conference meets in Brussels: in pictures », afkomstig van Wikinieuws (en) onder licentie Creative Commons Attribution 2.5 in zijn versie van 31 oktober 2018.