Naar inhoud springen

22 miljoen euro voor orkaanbestendig ziekenhuis op Sint Maarten

Uit Wikinieuws

3 november 2018 

Het Sint Maarten Medical Center en de Wereldbank zijn een grant agreement overeengekomen voor een waarde van 25 miljoen dollar (22 miljoen euro) voor de realisatie van een orkaanbestendig ziekenhuis. Het project gaat vijf jaar duren en het geldbedrag wordt vrijgegeven in tranches. Daarnaast zullen er extra medische diensten aan het ziekenhuis worden toegevoegd, zodat patiënten minder vaak voor behandeling naar het buitenland hoeven reizen. Op dit moment wordt al gewerkt aan de versterking van het dak waardoor het bestand moet zijn tegen orkanen in de categorie 4.

De miljoenenlening van de Wereldbank wordt besteed aan drie onderdelen:

  1. Het huidige ziekenhuis zal verbouwd worden voor een bedrag van 7,7 miljoen dollar. Door het te verstevigen kan het operationeel blijven terwijl er aan nieuwbouw wordt gewerkt.
  2. Het nieuwe ziekenhuis zelf moet 17 miljoen dollar gaan kosten. Na de oplevering zal het ziekenhuis bestand moeten zijn tegen orkanen in de categorie 5.
  3. Daarnaast blijft er nog een relatief klein bedrag over van drie ton dat bestemd is voor het projectmanagement om de bouw en verbouw te realiseren en de accreditatie te regelen.

Bronnen[bewerken]

  • NTR Caribisch Netwerk, "Wereldbank project ziekenhuis SXM", video op YouTube, 29 oktober 2018