Naar inhoud springen

22,8 graden onder nul in Noordoostpolder

Uit Wikinieuws

4 februari 2012 

In de Marknesse, een dorp in de Noordoostpolder, is vanochtend om zeven uur een temperatuur van -22,8°C gemeten. Hiermee is het de laagste temperatuur die sinds 27 jaar gemeten is, zo zegt een woordvoerder van weeronline.nl. Marknesse was niet de enige plaats in Nederland waar het vanochtend koud was, ook in andere delen van het land daalde de temperatuur tot onder -20°C. Deze extreme kou komt door de extreme sneeuwval van gisteren. Ook zaterdagnacht gaat het waarschijnlijk weer zeer streng vriezen, met temperaturen rond de -15°C. Zaterdag overdag wordt het wat minder koud met -5°C en volop zon.

Als het kwik zondag weer niet boven het nulpunt komt, krijgt Nederland te maken met zijn eerste koudegolf sinds 1997. Hiervoor moet het in de Bilt vijf dagen lang aan één stuk vriezen, minimaal drie dagen vijf graden vriezen en moeten er in de nacht temperaturen van -10°C worden gemeten. De kans op zo'n koudegolf is zeer groot.

Het Nederlandse kourecord staat op -27,4°C. Dit werd in Winterswijk gemeten op 27 januari 1942. Sinds 1956 is het niet meer zo koud geweest in februari.

Wie er zaterdag toch nog enigszins warm bij wil zitten, moet naar Zeeland of het Waddengebied. Daar zijn de temperaturen met -10°C zaterdag het hoogst.

Bronnen[bewerken]