Naar inhoud springen

2023-10 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 126

Uit Wikinieuws

Wiki loves Fashion 2023

[bewerken]

Zaterdag 4 november vindt de Wiki Loves Fashion-bijeenkomst plaats bij IHLIA - LGBTI Heritage in de ObA. Het thema dit jaar is genderexpressie in fashion en de bijeenkomst wordt voorafgegaan door een lezing van filmmaker, onderzoeker en verhalenverteller Theodorus Johannes. Zin om erbij te zijn? Lees er hier meer over en meld je snel aan!

Wikipedianen kunnen ook nog steeds meedoen met de online schrijfchallenge, die op zaterdag 4 november tijdens de Wiki Loves Fashion-bijeenkomst gesloten wordt. Onder de deelnemers wordt een prijs verloot. Help jij mee met het aanvullen en verbeteren van artikelen over queer mode, inclusieve modemerken en fashion iconen? Kijk op de Wikipedia-projectpagina.

Eureka! Maand van de Geschiedenis

[bewerken]

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema 'Eureka!' en heb jij nog tot en met 31 oktober om mee te schrijven aan artikelen over wetenschap op Wikipedia, afbeeldingen te uploaden naar Wikimedia Commons, of gegevens aan te vullen in de database Wikidata. Er zijn al 23 nieuwe Wikipedia-artikelen gepubliceerd! Help ook mee met het uitbreiden van bestaande artikelen of toevoegen van afbeeldingen en misschien win jij wel een prijs! Lees er alles over op deze Wikipedia projectpagina.

Herfst Hackathon

[bewerken]

Zaterdag 4 november gaat om 10:30 uur de Herfst Hackathon van start op ons kantoor in Utrecht. Ervaren Wikimedianen gaan dan samen gezellig coderen, hacken en bouwen. Na afloop, tegen 21:00 uur, worden de projecten gepresenteerd waaraan gewerkt is en bestaat de mogelijkheid om, op eigen kosten, nog even samen na te borrelen in de stad.

Er zijn nog een paar laatste plekken vrij, dus schrijf je in via dit formulier als je ook aan wilt hacken. Wacht niet te lang, want er is maar een beperkt aantal plekken.

REBOOT. Edit-a-thon

[bewerken]

Met het project ‘Mediakunst op Wikipedia’ wil LIMA meer online zichtbaarheid geven aan mediakunst. In dit kader organiseert LIMA samen met Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) en Nieuwe Instituut een speciale edit-a-thon op zaterdag 25 november van 10:00 tot 17:00 uur in het Nieuwe Instituut. Deze schrijfmarathon is onderdeel van de tentoonstelling REBOOT met digitale kunst die er op 7 oktober onder groot publiek geopend werd. Lees er meer over en meld je nu aan.

Wiki Loves Monuments 2023 in Suriname

[bewerken]

De Surinaamse editie van Wiki Loves Monuments is in september gestart en heeft maar liefst 342 foto’s opgeleverd van monumentale gebouwen van Suriname. Momenteel beoordeelt de wedstrijdjury de foto's en kiest maximaal tien beelden die Suriname vertegenwoordigen in de internationale finale van Wiki Loves Monuments. De beste drie foto's uit de nationale inzendingen winnen bovendien ook een prijs. Uiteraard houden wij jou op de hoogte.

Wiki Loves Monuments Sint Eustatius

[bewerken]

In oktober doet Sint Eustatius voor het eerst mee aan Wiki Loves Monuments. Het eiland kent ongeveer 119 beschermde gebouwen, waarvan er van een flink aantal nog foto’s ontbreken. De lokale overheid organiseert daarom voor het eerst de fotowedstrijd, en richt zich daarbij speciaal op middelbare scholieren. Zij maken, samen met hun ouders, een bustour langs de monumenten op het eiland om ze te fotograferen en krijgen training om hun foto’s te uploaden naar Wikimedia Commons. In december is er bovendien een tentoonstelling van de mooiste inzendingen in een van de monumenten op het eiland. Op deze manier wil de organisatie de belangstelling voor het lokale culturele erfgoed aanwakkeren.

Ben jij op Sint Eustatius geweest, heb je foto’s van beschermde gebouwen en wil je meedoen aan Wiki Loves Monuments Sint Eustatius? Kijk dan op de wedstrijdpagina.

Terugblik cursus Deel je Data Netwerk Oorlogsbronnen

[bewerken]

In september en oktober organiseerde Wikimedia Nederland in opdracht van Netwerk Oorlogsbronnen een cursus ‘Deel je Data’ voor medewerkers van herinneringscentra en oorlogsmusea. De cursus was gericht op het leren werken met Wikimedia.

De 22 deelnemers ontwikkelden in twee bijeenkomsten en een praktijksessie de vaardigheden om zelf data en/of beeld voor te bereiden en te uploaden naar de geschikte wiki projecten. De sessies gingen in op het bewerken van de Wikimedia-projecten, het vrijgeven van data en/of beeld, tools voor uploaden van materiaal naar de Wikimedia-projecten, auteursrecht en het werken met Open Data en Creative Commons licenties.

De deelnemers waren enthousiast en gemotiveerd, en met behulp van enthousiaste Wikimedia-vrijwilligers werden er mooie resultaten bereikt. In het kader van deze training zijn 6 artikelen gestart op Wikipedia, 46 pagina’s bewerkt, 24 referenties toegevoegd, 33 afbeeldingen toegevoegd aan Wikimedia Commons en 146 bewerkingen gedaan op Wikidata. Een mooi resultaat en een goed begin voor vervolgstappen.

Interesse in het opzetten van een cursus ‘Deel je Data’ voor je organisatie? Neem contact op met Michelle van Lanschot (vanlanschot@wikimedia.org).

Opknapbeurt kantoor

[bewerken]

Weet dat ons kantoor vanaf maandag 13 november tot ongeveer zaterdag 6 januari is gesloten in verband met een hoognodige opknapbeurt. Wij blijven gewoon online bereikbaar en beluisteren ook de voicemail op werkdagen. Wij kijken ernaar uit om jullie in het nieuwe jaar weer te mogen verwelkomen in ons vernieuwde kantoor.

Edit-a-thon EWM-NL

[bewerken]

European Women in Mathematics Nederland (EWM-NL) is een organisatie om vrouwen in de bètawetenschappen te ondersteunen en met elkaar in contact te brengen. Vrijdag 3 november organiseert EWM-NL tijdens haar jaarlijkse bijeenkomst in de TU Eindhoven een edit-a-thon. Daarnaast zijn er workshops voor het schrijven van een cv en geeft Dr. Anna Schueth een lezing. Allen die wiskunde een warm hart toedragen zijn welkom. De toegang is gratis. Meld je aan via dit inschrijfformulier.

Steun Wikimedia Nederland

[bewerken]

Wil je er graag aan bijdragen dat wij ons werk kunnen blijven doen en de Nederlandstalige Wikipedia kunnen blijven ondersteunen? Wikipedia en andere Wikimedia-projecten zijn helemaal afhankelijk van giften en contributies: er staat geen reclame op Wikipedia en we krijgen geen subsidie. Dat geldt ook voor Wikimedia Nederland. Als je net als wij vrije kennis een warm hart toedraagt, kun je ons helpen door een donatie te doen. Lees hier er meer over.

Zien we jou binnenkort?

[bewerken]

Bron

[bewerken]

Licentie

Logo Wikimedia nederland De eerste versie van dit bericht is afkomstig van nl.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike