Naar inhoud springen

2023-09 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 125

Uit Wikinieuws

Wiki loves Fashion 2023 gaat van start[bewerken]

De tweede editie van Wiki Loves Fashion start op zaterdag 14 oktober in Hengelo met een fysieke bijeenkomst en online schrijfchallenge. Het thema is dit jaar ‘genderexpressie in fashion’ en omvat alle manieren waarop mensen hun genderidentiteit via kleding en uiterlijk aan de buitenwereld kenbaar maken. De kick-off is in de bibliotheek Hengelo, waar filmmaker, onderzoeker en verhalenverteller Theodorus Johannes een lezing geeft. De campagne eindigt op zaterdag 4 november tijdens de bijeenkomst bij IHLIA - LGBTI Heritage in de ObA. Onder de deelnemers van de schrijfchallenge wordt een prijs verloot.

Kijk op de Wikiprojectpagina voor meer info. Lees op onze website over de editie van vorig jaar.

Eureka! Maand van de Geschiedenis[bewerken]

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema 'Eureka!' en kun jij de hele maand oktober meeschrijven aan artikelen over wetenschap op Wikipedia. Wetenschap in brede zin, van plantkunde tot taalstudies, en van Charles Darwin tot Archimedes of Antoni van Leeuwenhoek. En ook opvallende uitvindingen kunnen een plekje krijgen. Bijdragen kan op verschillende manieren: artikelen schrijven op Wikipedia, afbeeldingen uploaden naar Wikimedia Commons, of gegevens aanvullen in de database Wikidata. Onder de deelnemers aan de schrijfweken verloten we twee bijpassende boeken! Lees er alles over op de Wikipedia projectpagina.

Tweede Herfst Hackathon[bewerken]

Goed nieuws: wegens succes wordt de Herfst Hackathon herhaald! Siebrand Mazeland, Maarten Dammers en Sandra Fauconnier organiseren de tweede kleine hackathon op het kantoor van Wikimedia Nederland. Dit jaar vindt de Herfst Hackathon plaats op zaterdag 4 november. De hackathon is voor ervaren Wikimedianen die het leuk vinden om samen gezellig te coden, hacken en bouwen. Omdat de focus echt ligt op 'gewoon coden' is er geen vast programma of een mentorenprogramma voor nieuwkomers. Dit jaar is er aan het einde van de hackathon wél een showcase van de projecten waaraan gewerkt is.

Inloop is vanaf 10:30 uur op ons kantoor op de Mariaplaats in Utrecht. Voor lunch, snacks en pizza wordt gezorgd. De bijeenkomst eindigt rond 21:00 uur. Eventueel gaan we na afloop (op eigen kosten) nog iets drinken in de stad.

Als het je leuk lijkt om aan te haken, dan kun je je hier inschrijven (ten laatste op 8 oktober!). Er is ruimte voor ongeveer 30 deelnemers. Om die reden maken de organisatoren een selectie van de inschrijvingen.

Wiki Loves Monuments 2023 in Suriname[bewerken]

Op 1 september 2023 is de internationale fotowedstrijd Wiki Loves Monuments weer van start gegaan. De Surinaamse editie wordt georganiseerd door Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname met ondersteuning van Wikimedia Nederland. In het kader van de wedstrijd zijn twee promodagen voor schoolgaande jongeren georganiseerd op en rond Fort Amsterdam om mensen bekend te maken met Wikimedia Commons en Wiki Loves Monuments.

Met deze wedstrijd wordt het cultureel erfgoed van Suriname in kaart gebracht en met de wereld gedeeld. Iedereen die in Suriname woont, van professionele fotografen tot enthousiaste amateurs, is welkom om deel te nemen. Voor meer informatie zie Wiki Loves Monuments 2023 Suriname.

Kantoor krijgt opknapbeurt[bewerken]

Het kantoor van WMNL is gesloten vanaf 13 november tot ongeveer 6 januari in verband met een hoognodige opknapbeurt. Wij blijven gewoon online bereikbaar en ook de voicemail wordt op werkdagen afgeluisterd. Wij zien ernaar uit om vanaf de 2e week van januari 2024 vanuit het vernieuwde kantoor een frisse start te maken met het nieuwe jaar.

WikiVrijdag 27 oktober: Duik in de wereld van vrouwencafés[bewerken]

Samen met Atria en IHLIA organiseren we regelmatig WikiVrijdagen om deelnemers te helpen schrijven van meer vrouw- en lhbti-gerelateerde artikelen op Wikipedia.

Vrouwencafés

De WikiVrijdag van 27 oktober vindt van 13:00 tot 16:00 uur plaats in de bibliotheek van Atria in Amsterdam en staat volledig in het teken van vrouwencafés. Schrijf mee aan artikelen over vrouwencafés van toen en nu op Wikipedia. Op deze manier red je verhalen die anders misschien verloren gaan. En leer je interessante feitjes over jouw favoriete café of bar!

Pubquiz

Wist je dat Café Saarein een van de eerste vrouwencafés was in Amsterdam? En wil je daar de sfeer proeven? Kom dan naar de Feministische Pubquiz op maandag 30 oktober en wie weet scoor jij extra punten door je deelname aan de WikiVrijdag van 27 oktober.

Meer informatie en inschrijven

Meer informatie over deze WikiVrijdag vind je op de website van Atria. Je kunt je direct inschrijven via dit formulier.

Vector 2022 opmaakstijl[bewerken]

Omdat de “oude” opmaakstijl van Wikipedia, Vector oude versie (2010), niet meer tegemoetkomt aan de behoeften van lezers en bewerkers, zijn bijna alle Wikipedia’s en vele zusterprojecten overgestapt op de Vector 2022 opmaakstijl. Met de nieuwe opmaak is de leesbaarheid en de bruikbaarheid verbeterd. Verder zijn alle functionaliteiten behouden.

Op 26 september heeft de Wikimedia Foundation de layout van de Nederlandstalige Wikipedia aangepast. Houd je liever vast aan de Vector oude versie, dan kun je hiervoor kiezen in het tabblad ‘Weergave’ van de zogeheten ‘Globale voorkeuren’ op Meta.

Woordgebruik troonrede begrijpelijk?[bewerken]

Op WikiWoordenboek wordt met Prinsjesdag ook steevast een volledig gehyperlinkte versie van de troonrede gemaakt. Aan de hand daarvan is vastgesteld dat 99,4 % van de woorden al een lemma op WikiWoordenboek heeft. Dit komt vrijwel overeen met het gemiddelde over de afgelopen 5 jaar, je mag dus verwachten dat je tegenwoordig 99 % van de woorden uit een troonrede in WikiWoordenboek kunt terugvinden. De site nu.nl presenteerde een extra begrijpelijke versie van de troonrede. Qua woordgebruik lijkt dat gelukt: 99,8 % van de woorden daaruit staat al in WikiWoordenboek.

Wist je dat…[bewerken]

… er een nieuwe bronnenpagina op Meta-Wiki bestaat met betrekking tot mentaal welzijn? De Wikimedia Foundation verzamelde alle bestaande bronnen hierover en voegde nieuwe bronnen toe. Handig voor als je op zoek bent naar een centrale pagina over geestelijke gezondheid of deze wilt aanvullen.

Save the date! 3 november Wiki-edit-a-thon EWM-NL[bewerken]

European Women in Mathematics Nederland (EWM-NL) is een organisatie om vrouwen in de bètawetenschappen te ondersteunen en met elkaar in contact te brengen. Vrijdag 3 november organiseert EWM-NL tijdens haar jaarlijkse bijeenkomst in de TU Eindhoven een wiki-edit-a-thon. Daarnaast zijn er workshops voor het schrijven van een cv en geeft Dr. Anna Schueth een lezing. Allen die wiskunde een warm hart toedragen zijn welkom. De toegang is gratis. Meld je aan via dit inschrijfformulier.

Steun Wikimedia Nederland[bewerken]

Wil je er graag aan bijdragen dat wij ons werk kunnen blijven doen en de Nederlandstalige Wikipedia kunnen blijven ondersteunen? Wikipedia en andere Wikimedia-projecten zijn helemaal afhankelijk van giften en contributies: er staat geen reclame op Wikipedia en we krijgen geen subsidie. Dat geldt ook voor Wikimedia Nederland. Als je net als wij vrije kennis een warm hart toedraagt, kun je ons helpen door een donatie te doen. Lees hier er meer over.

Zien we jou binnenkort?[bewerken]

Bron[bewerken]

Licentie

Logo Wikimedia nederland De eerste versie van dit bericht is afkomstig van nl.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike