Naar inhoud springen

2023-06 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 123

Uit Wikinieuws

Open Kerken Nederland Fotochallenge 2023

[bewerken]

Maandag 29 mei is de Open Kerkendag Nederland fotochallenge 2023 van start gegaan. Het thema van de Open Kerken Nederland Fotochallenge dit jaar is kerkinterieurs. Er zijn inmiddels al ruim tweeduizend foto’s van Nederlandse kerken geüpload naar Wikimedia Commons en 30 juni is de laatste dag dat je nog mee kunt doen! Lees meer over de Open Kerken Nederland Fotochallenge 2023.

Keti Koti bijeenkomst Wiki goes Caribbean - CODA Apeldoorn

[bewerken]

Op Keti Koti - zaterdag 1 juli - ben je van 12:00 tot 17:00 uur van harte welkom in CODA Apeldoorn om te werken aan onderwerpen gerelateerd aan het Nederlands slavernijverleden op Wikipedia. We helpen je graag op weg bij het aanvullen of actualiseren van informatie op Wikipedia, of het uploaden van beeldmateriaal naar de mediabibliotheek Wikimedia Commons. Aanmelden vooraf is niet nodig. Wil je alvast wat meer informatie of heb je een idee voor een onderwerp om aan te werken en kun je zelf niet aanwezig zijn in Apeldoorn, laat het weten aan Michelle van Lanschot (vanlanschot@wikimedia.nl). Zie ook de website van CODA Apeldoorn.

Wikipedia Pages Wanting Photos

[bewerken]

Wikipedia Pages Wanting Photos (WPWP) is een wereldwijde fotowedstrijd die plaatsvindt in juli en augustus 2023 met als doel meer Wikipedia artikelen te voorzien van mediabestanden. Dat kan een foto, video of audio zijn afkomstig van Wikimedia Commons, de beeldbank van Wikipedia. In eerdere edities van de campagne deden Wikimedia-gemeenschappen in meer dan 52 landen mee. Mediabestanden werden cumulatief toegevoegd aan meer dan 300.000 Wikipedia-artikelen in meer dan 200 talen. Lees meer over WPWP op meta-wiki.

Terugblik Wiki goes Caribbean bijeenkomst

[bewerken]

Op 3 juni vond in het Nationaal Archief de Wiki goes Caribbean(WGC)-bijeenkomst plaats waar Ange Jessurun haar boek Faya Lobi presenteerde. 200 jaar vurige liefde in de diaspora. Het was een mooie presentatie waarin zij over haar Surinaamse en Curaçaose familiegeschiedenis vertelde. Haar overgrootvader emigreerde in 1865 van Hongkong naar Paramaribo. In Suriname werd hij verliefd op de Afrikaanse Emelia die met haar familie zes jaar daarvoor vrijgekocht was uit slavernij. Ange Jessurun woont en werkt op Curaçao en is co-auteur van Papiamentstalige onderwijsmethoden. Aansluitend aan de presentatie was er een geanimeerde discussie hoe we jongeren meer kunnen interesseren voor de afkomst en de kennis van hun voorouders. Wikimediaan Frans Grijzenhout vertelde kort iets over Wikipedia en liet enkele pagina’s Wikipedia Papiamentu en Wikimedia Commons zien. Tot slot zijn ideeën uitgewisseld van thema’s voor volgende bijeenkomsten. Er waren in totaal 17 deelnemers, waaronder veel relaties van de Dutch Caribbean Book Club.

Toegang tot ons nationaal geheugen

[bewerken]

Er voor zorgen dat iedereen in Nederland vrije toegang heeft tot zoveel mogelijk kennis doet Wikimedia Nederland niet alleen. Hiervoor werken we samen met organisaties binnen het hoger onderwijs, met culturele- en erfgoedinstellingen, bibliotheken en andere organisaties die zich bezighouden met kennis delen. Zoals het Nationaal Archief waar je antwoorden vindt op vragen die betrekking hebben op de geschiedenis van Nederland, de relatie tot andere landen, en de samenleving. Samen proberen we hergebruik van collecties te stimuleren. Een goed voorbeeld is het project Wiki goes Caribbean waarbij we werken aan het beschrijven, verbeteren, uitbreiden en actualiseren van kennis over de Cariben op Wikipedia. En als het aan Tico Koopmans (webspecialist van het Nationaal Archief) ligt, volgen er nog meer mooie samenwerkingsprojecten om hiaten op te vullen op Wikipedia en andere Wikimedia-platforms. Lees er meer over in de blog 'Toegang tot ons nationaal geheugen'.

Oproep: Wikipedianen gezocht voor Wiki goes Caribbean bijeenkomsten

[bewerken]

Het project Wiki goes Caribbean is op zoek naar Wikimedianen die het leuk vinden om mensen te helpen bij hun eerste stappen op Wikipedia, Wikimedia Commons of Wikidata.

Wat doet een WGC-begeleider? Als begeleider help je mensen met het aanmaken van een account, het doen van een eerste edit of het uploaden van een zelfgemaakte foto. En je beantwoordt hun vragen als ze een probleem tegenkomen of meer willen weten over hoe Wikipedia werkt. Na afloop van de bijeenkomst ondersteun je de deelnemers eventueel online bij hun verdere activiteiten op Wikipedia. Reiskosten en onkosten die je maakt om aanwezig te kunnen zijn bij de bijeenkomst kunnen worden vergoed door Wikimedia Nederland.

Over de bijeenkomsten De bijeenkomsten vinden ongeveer 6x per jaar plaats, meestal in het Nationaal Archief in Den Haag. Ze zijn deels online om ervoor te zorgen dat mensen in het Caribisch deel van Nederland en Suriname ook kunnen aansluiten. De insteek van de bijeenkomsten is open en soms gerelateerd aan een actueel thema (zoals Keti Koti of Wiki Loves Monuments). Bijeenkomsten duren van 13.00 tot 17.00 en onlinebijeenkomsten van 15.00 tot 17.00. In de toekomst willen we ook graag bijeenkomsten op andere plekken in het land organiseren, dus woon je niet in de buurt van Den Haag maar lijkt het je wel wat, neem dan ook vooral contact op! Meer informatie over het Wiki goes Caribbean project staat op de projectpagina.

Steun Wikimedia Nederland

[bewerken]

Wil je er graag aan bijdragen dat wij ons werk kunnen blijven doen en de Nederlandstalige Wikipedia kunnen blijven ondersteunen? Wikipedia en andere Wikimedia-projecten zijn helemaal afhankelijk van giften en contributies: er staat geen reclame op Wikipedia en we krijgen geen subsidie. Dat geldt ook voor Wikimedia Nederland. Als je net als wij vrije kennis een warm hart toedraagt kun je ons helpen door een donatie te doen. Lees er meer over op onze website.

Festivalzomer: help jij mee Nederlandse festivals en concerten in beeld te brengen?

[bewerken]

Nederland staat bekend om haar bruisende culturele scene, met festivals en concerten die muziekliefhebbers van over de hele wereld aantrekken. Om deze levendige evenementen vast te leggen en te delen, willen we deze zomer graag meer beeldmateriaal van festivals en concerten in Nederland toevoegen aan Wikimedia Commons. Op deze manier dragen we bij aan een rijk visueel archief en brengen we de Nederlandse festivalcultuur beter in beeld. Wil je hier graag een bijdrage aan leveren en heb jij interesse in concert- en festivalfotografie? Neem dan contact op met Thamara Groenleer via groenleer@wikimedia.nl of via haar overlegpagina Thamara Groenleer.

Overlegcoördinator gezocht voor Wikipedia Schrijfwedstrijd

[bewerken]

Ieder jaar strijden schrijvers om het beste encyclopedische artikel op de Nederlandstalige Wikipedia tijdens de Wikipedia Schrijfwedstrijd. Een deskundige jury beoordeelt de Wikipedia artikelen en reikt prijzen uit aan de schrijvers van de winnende artikelen. Maar niet zonder intensief overleg uiteraard. De wikipediaan die dit normaliter coördineert is dit jaar helaas verhinderd en vraagt of iemand anders dit jaar de rol van coördinator op zich wil nemen. Lees meer over de Wikipedia Schrijfwedstrijd en geef op de overlegpagina aan als je interesse hebt om het overleg te coördineren dit jaar.

Zien we jou binnenkort?

[bewerken]

Bron

[bewerken]

Licentie

Logo Wikimedia nederland De eerste versie van dit bericht is afkomstig van nl.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike