Naar inhoud springen

2022-11 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 117

Uit Wikinieuws

Terugblik WikiconNL: Terug naar de toekomst

[bewerken]

Zaterdag 19 november reisden ruim honderd mensen af naar Seats2meet in Utrecht om deel te nemen aan WikiconNL. Het was fijn dat we elkaar weer fysiek konden ontmoeten op onze jaarlijkse conferentie die in het teken stond van ‘Terug naar de toekomst’. Want na twee jaar leven met de gevolgen van de COVID-19 pandemie, willen we onze blik graag weer naar voren richten en samen bekijken hoe we onze Wikimedia-gemeenschap en projecten toekomstbestendig maken. Europarlementariër Kim van Sparrentak trapte af met een sessie over het spanningsveld tussen vrije kennis en Europese auteursrechtherziening. Hierna verdeelden de deelnemers zich over diverse sessies binnen drie tracks waaronder een hybride global track. De dag werd afgesloten met de ondertekening van het Sustainability Convenant en een zeer spannende Wikispeedrun, waarna deelnemers met een tas vol Wiki merchandise huiswaarts gingen. We kijken terug op een mooie conferentiedag en voor wie nog wil nagenieten, bekijk de foto’s op Wikimedia Commons.

Maand van de Geschiedenis: Wat een ramp!

[bewerken]

Oktober was de Maand van de Geschiedenis, met dit jaar het thema ‘Wat een ramp!’. Circa 500 instellingen organiseerden in totaal zo’n 800 activiteiten. Wikimedia Nederland organiseerde in deze maand een schrijfwedstrijd om informatie over (milieu-) rampen en watersnoden te verbeteren en uit te breiden. Orkanen, ontploffingen en overstromingen … zes Wikipedianen hebben er 27 artikelen over geschreven en twee fotografen hebben foto’s beschikbaar gesteld van het Nationaal brandweermonument en het Watersnoodmonument. Inmiddels zijn ook de winnaars ook bekend. Gebruikers Mathijsloo en DirkVE winnen beiden een cadeaubon. Van harte gefeliciteerd!

Winnaars Wikipedia fotowedstrijd Suriname bekend

[bewerken]

Wiki Loves Monuments, de grootste fotowedstrijd ter wereld, heeft voor het eerst plaatsgevonden in Suriname. Deelnemers hebben meer dan 550 foto’s van monumenten in de verschillende districten van het land geüpload naar Wikimedia Commons. Woensdag 16 november heeft de jury de beste tien foto’s vastgesteld die worden ingediend bij de internationale wedstrijd. Deze dag zijn ook de drie winnende foto’s van Wiki Loves Monuments Suriname bekend gemaakt. De winnende foto is een afbeelding van het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen aan de Mr. Dr. J.C. de Mirandastraat te Paramaribo. Het kruithuis van Fort Nieuw-Amsterdam staat op zowel plek twee als plek drie. Gonggrijp en Jamar Wongsopawiro, van harte gefeliciteerd met het winnen van deze prijzen! Lees er meer over in het persbericht op onze website.

17 december Kerstborrel

[bewerken]

Zaterdag 17 december is het dan eindelijk weer zover. Na twee jaar online borrelen, gaat het nu dan toch weer gebeuren. De altijd gezellige kerstborrel op het kantoor van Wikimedia Nederland in hartje Utrecht. Je bent van 16:00 tot 18:00 uur van harte welkom om in kerstige sfeer lekker bij te kletsen met andere Wikimedianen. Laat je via dit formulier svp even weten als je komt?

Wiki Loves Fashion 2022

[bewerken]

Op 22 september startte de eerste Nederlandse editie van Wiki Loves Fashion in Hengelo, waar acht mensen verschillende artikelen bewerkten over allerlei soorten hoeden en voormalige textielbaronnen. Twee weken later, op 7 oktober gingen we naar het Palthe Huis in Oldenzaal waar er na een rondleiding door het museum en een workshop begonnen werd met het aanpassen van lemma’s, onder meer over de bekende Oldenzaalse textielfamilie Gelderman. Woensdag 26 oktober waren we te gast in de MuseumFabriek in Enschede waar we ons voornamelijk op biosynthetische vezels en innovatie richtten. Lees er meer over in de blog ‘Kattenhaar, kombucha en textielbaronnen: Wiki Loves Fashion NL22’.

Zin om volgend jaar mee te doen? Of heb je ideeën voor lemma’s of bijeenkomsten? Laat een berichtje achter op de overlegpagina. Hier lees je meer over hoe Wiki Loves Fashion dit jaar is verlopen.

Save the date: 14 januari nieuwjaarsreceptie

[bewerken]

Het lijkt nog ver weg, maar voor je het weet is het zover en proosten we samen op een mooi nieuw Wiki-jaar. Reserveer daarom zaterdag 14 januari alvast in jouw agenda voor de nieuwjaarsreceptie van Wikimedia Nederland. Schrijf je alvast in en ontvang als een van de eersten meer informatie over het programma, de locatie etcetera.

Wikipedia Weekly

[bewerken]

Wikidata bewerken in een live show? Het kan tijdens Wikipedia Weekly waar Wikimedianen Ainali en Abbe98 samen met gasten live Wikidata bewerken. De afleveringen gaan meestal over verschillende onderwerpen, tools of workflows. Kijkers kunnen live interactie hebben en vragen stellen via YouTube, Twitch of Facebook waar de shows worden uitgezonden. Lees meer over het Wikipedia Weekly Network op Meta-Wiki of abonneer je ook op het Wikipedia Weekly YouTube-kanaal.

Terugblik Wikidata verjaardag

[bewerken]

Zaterdag 29 oktober vierden we de 10e Wikidata verjaardag! Bijna 30 Wikimedianen, bekende en onbekende gezichten, kwamen bijeen op het kantoor in Utrecht. Onder leiding van Jan Ainali is er gesproken over het gebruik van tabular data in Wikidata. Aanwezigen werkten gezamenlijk of alleen aan hun projecten en voor sommigen was het de eerste kennismaking met Wikimedia Nederland.

Nepartikelen op Wikipedia

[bewerken]

Wikipedia heeft als meest gebruikte naslagwerk ter wereld een belangrijke rol om mensen van betrouwbare informatie te voorzien. Juist vanwege die functie en het grote bereik helaas ook een aantrekkelijke plek om onjuiste informatie de wereld in te helpen. Hoe voorkomt Wikipedia nepinformatie en wat kun je zelf doen om hoaxes te herkennen? Olaf Janssen, Wikimedia-coördinator van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, schreef er een artikel over: Nepartikelen op Wikipedia.

#100wikiwomen-uitdaging

[bewerken]

Iedere dag 1 artikel over een vrouw publiceren op Wikipedia en dat 100 dagen lang! Ook in 2022-2023 is er een #100wikiwomenchallenge waar jij aan mee kunt doen. Op 29 november 2022 wordt er gestart om op 8 maart 2023 met 100 artikelen te eindigen. Er worden prijzen verloot onder de deelnemers. Heb je zin om mee te schrijven en zo de Gendergap te verkleinen? Kijk op de Wikipedia projectpagina en doe mee.

Steun Wikimedia Nederland

[bewerken]

Wil je er graag aan bijdragen dat wij ons werk kunnen blijven doen en de Nederlandstalige Wikipedia kunnen blijven ondersteunen? Wikipedia en andere Wikimedia-projecten zijn helemaal afhankelijk van giften en contributies: er staat geen reclame op Wikipedia en we krijgen geen subsidie. Dat geldt ook voor Wikimedia Nederland. Als je net als wij vrije kennis een warm hart toedraagt kun je ons helpen door https://wikimedia.nl/steun-wikimedia-nederland/doneren/.

Zien we jou binnenkort?

[bewerken]

Ervaring met het ontwikkelen en verwerken van enquêtes?

[bewerken]

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van WMNL werd de vraag gesteld of het niet beter zou zijn om enquêtes onder de Wikimediagemeenschap in de toekomst in eigen beheer te ontwikkelen, af te nemen en te analyseren. Tot nu toe hebben we voor de grote enquêtes onder de bewerkers van de Nederlandstalige Wikipedia altijd een beroep gedaan op een extern bureau. Dat werkt prettig maar kost ook vrij veel geld. Als we in de toekomst meer enquêtes willen afnemen, zou het handig zijn om daarvoor zelf capaciteit in huis te hebben. Zijn er Wikimedianen met relevante kennis en ervaring die het leuk vinden om hieraan te werken? Stuur een mailtje naar info@wikimedia.nl. Of meld je hier op de verenigingswiki (waar net gewerkt wordt aan een enquête onder de Nederlandstalige Wikidatagemeenschap).

Bron

[bewerken]

Licentie

Logo Wikimedia nederland De eerste versie van dit bericht is afkomstig van nl.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike