Naar inhoud springen

2022-08 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 114

Uit Wikinieuws

WikiConNL 2022: Terug naar de toekomst!

[bewerken]

Op zaterdag 19 november komen we bij elkaar voor de WikiconNL 2022. Het thema dit jaar is ‘Terug naar de toekomst’. Na twee jaar leven met de gevolgen van de coronapandemie, willen we onze blik weer naar voren richten en samen bekijken hoe we onze Wikimedia-gemeenschap en projecten toekomstbestendig maken.

Heb jij hier ideeën over? Weet jij interessante sprekers die we kunnen benaderen? Wil je zelf graag een presentatie of workshop geven of een tentoonstelling of andere activiteit (mede-)organiseren? Of wil je als vrijwilliger helpen in het voortraject of tijdens de dag zelf? Laat het Wikimedia Nederland weten (graag voor 15 september) via deze pagina op de verenigingswiki, of stuur een e-mail naar info@wikimedia.nl. We kijken er naar uit om er samen met jullie een mooie en inspirerende dag van te maken!

Op de hoogte blijven van WIkiconNL? Registreer je alvast via dit formulier, dan sturen we je een bericht als de officiële inschrijving opent.

Feminist Assembly Month - Wiki edit-a-thon

[bewerken]

Het Nieuwe Instituut organiseert in de Feminist Assembly Month in september rondetafelgesprekken en andere activiteiten. In deze themamaand worden verschillende generaties feministen bijeengebracht die zich ieder in hun eigen vakgebied bezighouden met het verbeelden, inrichten en hervormen van het maatschappelijke leven.

Wiki edit-a-thon Het Nieuwe Instituut, de Wikimedia-gemeenschap en Wikimedia Nederland organiseren op zondag 4 september van 13:00 tot 16:30 uur een Wiki edit-a-thon met het thema ‘Vrouwen in architectuur’. Vrouwen zijn namelijk nog onderbelicht in (de geschiedenis van) de architectuur. Zo zijn er van de ongeveer 700 architectenarchieven in het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw maar 26 toegeschreven aan vrouwen. Met de Wiki edit-a-thon hopen we daar verandering in te brengen. Lees er meer over op deze Wikipedia projectpagina.

Europese vrouwen in de wiskunde

[bewerken]

European Women in Mathematics - Netherlands (EWM-NL) nam in 2021 het initiatief om (voornamelijk) artikelen van vrouwelijke wiskundigen op Wikipedia toe te voegen, uit te breiden en te vertalen. Hoewel geïnitieerd vanuit Nederland, communiceren de deelnemers in het Engels. Meer informatie over dit gendergap-project en de mogelijkheid om deel te nemen vind je op de projectpagina EWNM.

Maand van de geschiedenis - Wat een ramp!

[bewerken]

Dat is dit jaar het thema van de Maand van de Geschiedenis. Wikimedia Nederland organiseert gedurende de maand oktober schrijfweken op Wikipedia. Het doel is om samen te werken aan het updaten, verbeteren en uitbreiden van kennis over internationale milieurampen en watersnoden - een onderbelicht onderwerp op de Nederlandse Wikipedia.

Door artikelen te schrijven en/of te verbeteren in bijvoorbeeld het Nederlands, Engels, Spaans of Papiaments. Of door het toevoegen van beeldmateriaal aan Wikimedia Commons, de mediabank van Wikipedia. Of data aan Wikidata, de gestructureerde database. Onder de deelnemers verloten we een prijs. Lees meer over de Wikipedia-schrijfweken van ‘Wat een ramp!’.

ORES Model Cards onderzoek - paper gepresenteerd

[bewerken]

Aan de hand van ‘model cards’ hebben vrijwilligers vorig jaar onderzoek gedaan naar gebruikerservaringen met ORES, een webdienst die machinaal leren als dienst aanbiedt voor Wikimediaprojecten als Wikipedia. Doel is om ontwikkelaars te kunnen voorzien van advies over het (beter) afstemmen van modellen op de wensen van een specifieke groep van de gemeenschap. Aan het onderzoek deden negen deelnemers mee van de Nederlandstalige Wikipedia en zes deelnemers van de Engelstalige Wikipedia.

Het onderzoeksartikel werd op 22 juni gepresenteerd tijdens de onderzoekersconferentie ACM FAccT22 in Seoul, Zuid-Korea (Zie hoofdstuk 4 voor het praktische deel met de Nederlandse en Engelse deelnemers).

Benieuwd naar robots, ORES en Machine Learning op Wikipedia? Wikipediaan Ciell gaf een presentatie op de Wikimedia conferentie van vorig jaar, WikiconNL 2021.

Wist je dat…

[bewerken]

je op Meta-Wiki maand- en kwartaalrapportages terug kunt vinden van Wikimedia Nederland en ook andere chapters? Zo krijg je een goed beeld van de activiteiten die worden georganiseerd door de Wikimedia kantoren wereldwijd.

Wikidata bewerkerssurvey

[bewerken]

In het jaarplan 2022 van Wikimedia Nederland is op suggestie vanuit de Wikimedia-gemeenschap het plan opgenomen om een survey te doen onder de Nederlandstalige Wikidata-gemeenschap. De survey wordt vergelijkbaar met die we al sinds 2013 doen onder de Wikipedia-gemeenschap. (Zie hier het verslag van de survey van 2022)

Geïnteresseerd in het opzetten van het onderzoek of het opstellen van enquêtevragen? Laat het ons weten op de verenigingswiki van WMNL. Daar is ook ruimte voor vragen en discussie.

Wikidata 10 jaar - gaan we dat vieren?

[bewerken]

Op 27 oktober a.s. wordt Wikidata alweer 10 jaar! Tijd voor een feestje dus. Wij willen vanuit Wikimedia Nederland dit graag ondersteunen en zijn erg benieuwd of jullie ideeën hebben voor de invulling. Willen jullie een dag met workshops OpenRefine, Wikibase, iets anders? Een training voor beginners? Of gezellig taart eten en samen werken aan projecten? We zijn heel benieuwd naar jullie feedback, zodat we er samen een mooie dag van kunnen maken. Kijk voor inspiratie ook even op deze pagina en mail je suggestie naar info@wikimedia.nl.

Wiki Loves …

[bewerken]

… Fashion

Mode is niet alleen wat je draagt, mode is ook kunst. Mode is ook ambacht, van handwerk tot weefmachine, mode heeft een verleden en een toekomst. Hoe veelzijdig mode en alles wat eromheen zit ook is, er is nog te weinig over geschreven op Wikipedia. Om daar verandering in te brengen doen we in het najaar mee aan Wiki Loves Fashion. En waar kun je dat beter doen dan in het land van textiel en weefgetouwen: Twente. Lees er meer over in de blog Wiki Loves Fashion en de projectpagina Wiki Loves Fashion.

… Monuments Suriname

Donderdag 1 september start de grootste fotowedstrijd ter wereld: Wiki loves Monuments waarbij monumenten van over de hele wereld in beeld worden gebracht op Wikimedia Commons. Suriname doet dit jaar voor het eerst mee.

Woon je in Suriname? Ben je er op vakantie (geweest)? Of heb je misschien nog zelfgemaakte foto’s van Surinaamse monumenten van een eerdere reis? Deel deze in september op Wikimedia Commons en help zo mee het erfgoed van Suriname beter in beeld te brengen. Meedoen is makkelijk en misschien win je wel een prijs! Lees er meer over op www.wikilovesmonuments.sr.

Gendergap

[bewerken]

Vrijdag 23 september vindt de eerstvolgende WikiVrijdag plaats. In samenwerking met Atria kennisinstituut en IHLIA – LHBT Heritage bieden we deze vrijdag een Engelstalige training aan om nieuwe en bestaande gebruikers wegwijs te maken op de Engelstalige Wikipedia. Je kunt je via dit inschrijfformulier aanmelden.

Met de WikiVrijdagen schenken we aandacht aan de kenniskloof op Wikipedia: de relatieve ondervertegenwoordiging van artikelen over vrouwen of onderwerpen die als ‘typisch vrouwelijk’ worden omschreven. Voor de komende maanden staat er iedere WikiVrijdag een bijzondere bijeenkomst gepland. Je vindt meer informatie op de projectpagina Gendergap.


Save the date: 5 november Wiki goes Caribbean

[bewerken]

Alvast voor in de agenda’s: op zaterdag 5 november van 15.00 tot 17.00 uur (CEST) is de volgende online bijeenkomst van Wiki goes Caribbean, met als thema ‘Wiki loves Monuments’. We gaan het hebben over Caribische monumenten en cultureel erfgoed en hun aan- of afwezigheid op Wikimedia. Details volgen later op de projectpagina Wiki goes Caribbean.

Beleid Vriendelijke Ruimtes: voorstel voor procedures handhaving en rapportage

[bewerken]

Vorig jaar heeft Wikimedia Nederland een nieuw Beleid Vriendelijke Ruimtes ontwikkeld. De hoofdtekst is nu klaar en goedgekeurd door het bestuur van WMNL. De afgelopen maanden is er gewerkt aan het proces van handhaving en rapportage van het BVR: hoe kan iemand een overtreding melden, wat gebeurt er na zo’n melding, welke sancties zijn er, hoe kan iemand in beroep gaan?

De werkgroep herziening BVR heeft een concept ‘Handhaving en rapportage BVR’ opgesteld. Opmerkingen, suggesties en (constructieve) kritiek zijn welkom op de overlegpagina - svp voor 15 september.

Steun Wikimedia Nederland

[bewerken]

Wil je er graag aan bijdragen dat wij ons werk kunnen blijven doen en de Nederlandstalige Wikipedia kunnen blijven ondersteunen? Wikipedia en andere Wikimedia-projecten zijn helemaal afhankelijk van giften en contributies: er staat geen reclame op Wikipedia en we krijgen geen subsidie. Dat geldt ook voor Wikimedia Nederland. Als je vrije kennis een warm hart toedraagt kun je ons helpen door een donatie te doen. Lees er meer over op onze donatiepagina.

Zien we jou binnenkort?

[bewerken]

Bron

[bewerken]

Licentie

Logo Wikimedia nederland De eerste versie van dit bericht is afkomstig van nl.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike