Naar inhoud springen

2022-02 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 109

Uit Wikinieuws

#100wikiwomenchallenge[bewerken]

Internationale Vrouwendag (8 maart) komt eraan, en daarmee nadert het einde van #100wikiwomenchallenge. Tijdens de 100 dagen van deze campagne wordt er op Wikipedia iedere dag minstens 1 artikel over een vrouw gepubliceerd. Want wist je dat op de Nederlandse Wikipedia slechts 18,5% van de biografieën over vrouwen gaat? Misschien verklaarbaar omdat maar 10% van wie bijdragen vrouw is. Meer hierover lees je in het onlangs verschenen interview met Wikipediaan Lucy op de website van RTL Nieuws: ‘Mannen domineren Wikipedia: nog geen 19 procent gaat over vrouw’. Met de #100wikiwomenchallenge proberen we daar verandering in te brengen. Op de Wikipedia pagina die gewijd is aan deze uitdaging prijkt inmiddels een lange lijst namen die de Nederlandstalige Wikipedia verrijken. Met nog maar een paar lege plekjes voor nieuwe artikelen, lijkt de challenge een succes te worden.

Wil je ook graag een bijdrage leveren aan het dichten van de gendergap? Vertaal een artikel, vul bestaande artikelen aan of help om foto’s beter vindbaar te maken met trefwoorden. Lees het na op onze website en ga meteen aan de slag.

Internationale Vrouwendag[bewerken]

Dinsdag 8 maart vieren we Internationale Vrouwendag. Op deze dag worden jaarlijks wereldwijd evenementen georganiseerd waar gelijke rechten en kansen, vrijheid en strijdbaarheid van vrouwen centraal staan. Op de website van onze samenwerkingspartner Atria vind je een overzicht van activiteiten in Nederland waarbij je kunt aanhaken.

Je kunt er ook voor kiezen om op 8 maart (of iedere andere willekeurige dag) aan te sluiten bij het project Gendergap om het aantal vrouwen en vrouw gerelateerde onderwerpen op Wikipedia aan te vullen, uit te breiden of te actualiseren. Liever zelf aan de slag thuis, met (studie)vrienden of met een groep andere geïnteresseerden? Op onze website vind je meer informatie hierover.

Terugblik WGC bijeenkomst Bovenwindse eilanden: verborgen moois[bewerken]

Afgelopen zaterdag was de eerste Wiki goes Caribbean bijeenkomst van het nieuwe jaar met als thema Bovenwindse eilanden. Over Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten is nog weinig geschreven op Wikipedia, terwijl er in de collecties van bijvoorbeeld het Nationaal Archief, maar ook in het Zweedse Rijksarchief genoeg is terug te vinden. De deelnemers kregen een rondleiding door deze online bronnen.

Historische foto’s over het leven op de eilanden uit o.a. de collectie van het Nationaal Archief staan al op Wikimedia Commons, maar vanwege summiere beschrijvingen zijn ze moeilijk terug te vinden. Daarom gingen we aan de slag met het taggen van deze foto’s, zodat ze in de toekomst makkelijker te vinden zijn. Ook meehelpen? Ga direct aan de slag met de ISA-tool.

Op zaterdag 23 april gaan we aan de slag met biografieën van Caribische vrouwen. Doe je mee? Meld je aan via de projectpagina.

Wacht niet, help WGC![bewerken]

Wachten is saai. Maak het nuttig, leerzaam en boeiend door in die tijd een bijdrage te leveren aan het project Wiki goes Caribbean (WGC). Voeg bijvoorbeeld trefwoorden toe aan foto’s van het Caribisch gebied! Zo maken we ze samen beter vindbaar voor iedereen, zelfs al ben je vijf minuten op de trein/query/waterkoker/.. aan het wachten.

Hoe werkt het?

Het werkt ook heel goed op je mobiel. Een stap-voor-stap handleiding voor de tool die we hiervoor gebruiken, vind je op het Wikimedia Kennisplatform.

Nieuwe artikelen op het Wikimedia Kennisplatform[bewerken]

Op het Wikimedia Kennisplatform kunnen medewerkers van erfgoedorganisaties informatie vinden over het delen van kennis en collecties via Wikimedia projecten als Wikipedia, Wikimedia Commons en Wikidata. Het platform is in ontwikkeling en wordt doorlopend aangevuld. Deze maand is het kennisplatfom uitgebreid met o.a. de volgende artikelen:

Heb je zelf een vraag over iets dat je wilt weten over Wikipedia of een suggestie voor een artikel voor het kennisplatform? Stuur een mailtje naar Michelle van Lanschot.

Een ander beeld van je collectiedata via Wikidata[bewerken]

Sinds het begin van de samenwerkingen tussen erfgoedorganisaties (GLAMs) en Wikimedia zijn er succesverhalen over de miljoenen views die afbeeldingen krijgen wanneer ze worden gedeeld via Wikimedia Commons. Maar wat als je je afbeeldingen niet kunt delen, omdat je een museum voor hedendaagse kunst bent en er auteursrechten op de afbeeldingen rusten? Deze vraag stelde Museum Bommel van Dam in Venlo zich na een workshop.

Het antwoord liet gelukkig niet lang op zich wachten. Wikimedia-alleskunner Hay Kranen, wiens familie uit Venlo komt, bekeek de vernieuwde website van het museum en besloot alle gegevens over de 13.656 kunstwerken in de collectie, de zogenaamde metadata, over te zetten naar Wikidata. Omdat deze gegevens op Wikidata zijn omgezet tot linked open data, is ook zonder afbeeldingen vanalles over de collectie te visualiseren. Zoals een kaart met de geboorteplaatsen van de kunstenaars, of de man-vrouw verhouding binnen de collectie. Zo levert het doneren van metadata een toch verfrissende blik op je eigen collectiedata op!

Nieuwe beeldcollecties Regionaal Archief Alkmaar op Wikimedia Commons[bewerken]

Interesse in Alkmaar en omgeving? De rechtenvrije beeldcollecties van het Regionaal Archief Alkmaar zijn nu in het geheel terug te vinden op Wikimedia Commons. Het gaat om de fotocollectie Davidse uit 2009 met stadsfotografie, een collectie glasnegatieven van het havenleven in Den Helder van begin 20ste eeuw en foto’s van voor 1900. Het overzicht van collecties is terug te vinden in deze categorie op Wikimedia Commons.

Voor Wikimedianen die willen blijven leren[bewerken]

Mogelijk interessant. Een van onze samenwerkingspartners wees ons erop dat de overheid een subsidieregeling voor scholing heeft ingevoerd. Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart een STAP-budget van maximaal € 1.000 euro aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Lees er meer over op deze website van UWV.

Wiki Loves Heritage Belgium 2021[bewerken]

Op 10 februari, Public Domain Day, vond de Belgische Wiki Loves Heritage 2021 prijsuitreiking plaats georganiseerd door Wikimediaan meemoo, in samenwerking met de Universiteitsbibliotheek Gent, de Koninklijke Bibliotheek, Wikimedia België, de Collectie van de Gentenaar, en verschillende andere musea. Maar liefst 2076 afbeeldingen werden geüpload door 37 deelnemers, waaruit 10 winnaars werden gekozen. Lees er meer over in het uitgebreide juryrapport. Ook beelden uit de Wiki Loves Pajottenland Zennevallei campagne werden opgenomen. Lees er meer over in deze GLAM nieuwsbrief.

Steun Wikimedia Nederland[bewerken]

Wil je er graag aan bijdragen dat wij ons werk kunnen blijven doen en de Nederlandstalige Wikipedia kunnen blijven ondersteunen? Wikipedia en andere Wikimedia-projecten zijn helemaal afhankelijk van giften en contributies: er staat geen reclame op Wikipedia en we krijgen geen subsidie. Dat geldt ook voor Wikimedia Nederland. Als je net als wij vrije kennis een warm hart toedraagt kun je ons helpen door een donatie te doen. Lees er meer over op onze website.

Zien we jou binnenkort?[bewerken]

Bron[bewerken]

Licentie

Logo Wikimedia nederland De eerste versie van dit bericht is afkomstig van nl.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike