Naar inhoud springen

2022-02 Nieuwsbrief Wikimedia België

Uit Wikinieuws
Nieuwsbrief februari 2022

Wikimedian in Residence[bewerken]

Het Fonds Vrienden van Wikimedia België verwacht tegen 30 april de kandidaturen van culturele instellingen die een project willen indienen ter waarde van maximum 5500 €. Het bestuurscomité, dat wordt voorgezeten door de Koning Boudewijnstichting, zal dan 3 projecten selecteren om in de tweede helft van 2022 te realiseren.

Femmes et sciences[bewerken]

De Universiteit van Luik houdt in de maanden februari-maart een campagne om te schrijven over vrouwen en wetenschap. Het doel is om scholen middelbaar onderwijs warm te maken voor wetenschapsstudies.

Belgische componisten[bewerken]

Op vrijdag 25 maart schrijven we bij het HOGENT Conservatorium over Belgische componisten.

Wiki Café Industriemuseum Gent[bewerken]

Iedere eerste donderdag van de maand van 17:00 tot 19:30 houden we in principe een schrijfsessie in het Industriemuseum.

Public Domain day[bewerken]

Op donderdag 10 februari hebben we de jaarlijkse Public Domain day gehouden, via een videoconferentie. Er waren sprekers van Creative Commons, de Koninklijke Bibliotheek van België, MoMu Fashion Museum van Antwerpen, KOERS Museum, Design Museum Gent, Collectie van de Gentenaar en meemoo.

Prijsuitreiking Wiki Loves Heritage Belgium 2021[bewerken]

1. Walzin, Château
Château de Walzin
User:Nenea hartia

De prijsuitreiking van de Belgische Wiki Loves Heritage 2021 fotowedstrijd vond plaats als afsluiter van de Public Domain day georganiseerd door meemoo op 10 februari. Maar liefst 2076 afbeeldingen werden geüpload door 37 deelnemers, waaruit 10 winnaars werden gekozen; lees ook het uitgebreide juryrapport. Ook beelden uit de Wiki Loves Pajottenland Zennevallei campagne werden opgenomen.

Leuven toneelschrijvers[bewerken]

Op 23 en 24 februari gingen 2 schrijfsessies door over theaterauteurs door in het kader van het “Shakespeare is dead” festival, over hedendaagse toneelschrijvers, in het OPEK in Leuven. Een lijst van 21 auteurs werd samengesteld. We konden ook 4 toneelschrijvers fotograferen die aanwezig waren op het festival en 4 nieuwe artikels schrijven. |

Jaarrapport 2021[bewerken]

Wikimedia België heeft haar jaarrapport 2021 gepubliceerd. Het was een moeilijk jaar wegens covid. Toch zijn we erin geslaagd om het zeer succesvol Wiki Women Design jaarproject samen met het Wmbe:Vlaams Architectuurinstituut uit te werken en talloze projecten met andere musea.

Wikimedia Kennisplatform[bewerken]

Wmbe:Wikimedia Nederland heeft, speciaal voor erfgoedverenigingen, een Kennisplatform gebouwd om uit te leggen hoe een collectie kan worden gedocumenteerd op Wikimedia platformen. Ook individuele vrijwilligers kunnen er praktische how-to informatie terugvinden.

Project Oekraïne[bewerken]

Een Wikiproject over Oekraïne werd gestart.

Wekelijkse Wikipedia helpdesk[bewerken]

Op de eerste Wiki Helpdesk bijeenkomst van 11 januari 2022 waren 10 deelnemers aanwezig. We houden wekelijks op dinsdag een virtuele sessie van 19:00 tot 21:00. Iedereen is van harte welkom met zijn bijdragen, vragen en ideeën. Het platform laat toe om gelijktijdige conversaties te hebben in verschillende talen en over verscheidene onderwerpen. Iemand zou ook een korte presentatie kunnen geven…

Privacy met Gmail[bewerken]

Wij hechten belang aan privacy. Wist je dat Gmail het mogelijk maakt om misbruik van email adressen te detecteren? Om onze mailinglijsten te beschermen hebben we +wmbe toegevoegd aan alle Gmail adressen die ingeschreven zijn voor de nieuwsbrief. “wmbe” is een afkorting van Wikimedia België. Mocht je email ontvangen op dat adres van iemand anders dan Wikimedia België, dan zou dat betekenen dat een derde mogelijks misbruik maakt van onze distributielijsten.

Fiscale attesten[bewerken]

In principe heeft eenieder die in 2021 een gift overgemaakt heeft van te minste 40 € van de Koning Boudewijnstichting een fiscaal attest ontvangen. Bedankt voor uw milde giften met fiscaal voordeel via het Fonds Vrienden van Wikimedia België.

Contacteer ons[bewerken]

Activiteitskalendar
Video chat

Bron[bewerken]

Licentie

Logo Wikimedia België De eerste versie van dit bericht is afkomstig van be.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike