2022-01 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 108

Uit Wikinieuws

Wat gaat Wikimedia Nederland doen in 2022 (en 2023)?[bewerken]

Begin januari kwam het bericht dat de Wikimedia Foundation de financieringsaanvraag van Wikimedia Nederland voor 2022 en 2023 heeft goedgekeurd. Het is voor het eerst dat we financiering krijgen voor twee jaar; dat geeft een prettig gevoel van rust en zekerheid. Een kleine greep uit de plannen voor het komende jaar:

  • we willen dit jaar weer een Techstorm en een Hackathon organiseren (afhankelijk van de COVID-situatie natuurlijk)
  • we gaan de contacten met de Wikimedia-gemeenschap versterken, en dan met name met jonge Wikimedianen. Hoe kunnen we hen optimaal ondersteunen? Aan wat voor soort activiteiten hebben zij behoefte?
  • natuurlijk gaan we verder met onze samenwerking met kennis- en erfgoedinstellingen. In 2023 zouden we graag voor medewerkers van die instellingen een Wiki Summerschool organiseren. We gaan in 2022 op zoek naar fondsen.
  • we gaan nieuwe partners zoeken op het gebied van de duurzame ontwikkelingsdoelen, om ook op dit belangrijke thema kennis vrij te delen.

Al onze plannen staan in detail beschreven in het jaarplan 2022. Wil je meer weten, heb je ideeën, of wil je actief meewerken? Plaats een bericht op de overlegpagina of mail naar info@wikimedia.nl.

Nieuwjaarsbijeenkomst[bewerken]

Zaterdag 15 januari, de 21e verjaardag van Wikipedia, vond de online nieuwjaarsbijeenkomst van Wikimedia Nederland plaats. Met circa 50 deelnemers blikten we terug op 2021 en keken we vooruit naar dit nieuwe jaar. De WikiUilen Academie maakte tijdens de bijeenkomst de winnaars van de WikiUilen bekend. Wij feliciteren Chescargot, Bas deHaan, Bertux, Romaine, Thieu197 en de WikiUilen-Academie. Tijdens de bijeenkomst werden ook de winnaars van de Schrijfwedstrijd 2021 bekend gemaakt. Gefeliciteerd StuivertjeWisselen met het winnen van de gouden pen voor het artikel Ferrari F50! Het complete juryrapport is in te zien op Wikimedia Commons. Ook het Kennisplatform voor medewerkers van erfgoedinstellingen werd gelanceerd door Michelle van Lanschot (lees meer daarover in deze nieuwsbrief). Het was een gezellige online bijeenkomst met ruimte voor een speelse verjaardagsbingo tussen de presentaties door. We kijken er naar uit iedereen dit jaar vooral ook fysiek wat vaker te mogen ontmoeten.

Wiki goes Caribbean[bewerken]

In 2021 werden er in het kader van het project Wiki goes Caribbean 113 nieuwe artikelen toegevoegd aan de Nederlandstalige Wikipedia. Een groot deel van deze artikelen gaat over politici en politieke partijen, maar er zijn ook artikelen over gebouwen en geschiedenis. Het totaal aantal artikelen dat op de Nederlandstalige Wikipedia is geschreven in het kader van het project komt daarmee op 590. Belangrijkste bijdrager was Wikipediaan Caribiana, die maar liefst 72 van de 113 artikelen heeft geschreven. Ook voor de papiamentstalige Wikipedia schreef ze dit jaar maar liefst 151 artikelen. We willen Caribiana en alle andere vrijwilligers die hebben bijgedragen hartelijk danken! Hopelijk kunnen we dit prachtige resultaat in 2022 overtreffen!

Oproep: schrijven voor de Papiamentstalige Wikipedia?

De hierboven al genoemde Papiamentstalige versie van Wikipedia (https://pap.wikipedia.org) is de grootste online repository van Papiaments en een belangrijk instrument om de taal (en de cultuur) te bewaren voor toekomstige generaties. Lijkt het je interessant of nuttig of leuk (of alle drie) om hieraan mee te werken als vrijwillige schrijver? Je hulp is zeer welkom, want er zijn dringend nieuwe vrijwilligers nodig om de Papiamentstalige Wikipedia te onderhouden en te verbeteren. Bijdragen is vrijblijvend en je bepaalt zelf hoeveel tijd je erin steekt, het enige dat je nodig hebt is een computer met internet en enige basale kennis van het Papiaments. Interesse? Neem contact op met Michelle van Lanschot (vanlanschot@wikimedia.nl).

Voor meer informatie over het Wiki goes Caribbean project en de agenda, kijk op onze projectpagina.

Lancering Wikimedia Kennisplatform[bewerken]

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op 15 januari werd het WMNL kennisplatform voor medewerkers van erfgoedorganisaties gelanceerd. Het platform is terug te vinden op: https://kennisplatform.wikimedia.nl.

Het doel van het platform is enerzijds professionals die via Wikimedia kennis en collecties willen delen een centrale plek te bieden waar ze antwoorden, documentatie en uitleg vinden op hun vragen over het werken met Wikipedia, Wikimedia Commons en Wikidata. Anderzijds heeft WMNL met de site één punt om kennis en documentatie op een toegankelijke manier te delen met organisaties en partners, en zo effectiever en sneller te helpen.

Het platform is in ontwikkeling en wordt doorlopend aangevuld. Heb jij een vraag over het werken met Wikimedia of andere informatie die thuishoort op het platform? Mail Michelle van Lanschot (vanlanschot@wikimedia.nl).

Pattypan buiten gebruik[bewerken]

Mass upload tool Pattypan is door een technisch mankement helaas niet meer bruikbaar om groepen bestanden toe te voegen aan Wikimedia Commons. Er wordt gewerkt aan een oplossing, maar het is onbekend hoe lang dit gaat duren. Heb jij een grote hoeveelheid afbeeldingen die je graag wilt toevoegen aan Commons met de tool? Neem dan contact op met Wikimedia Nederland via info@wikimedia.nl en we bedenken samen een oplossing.

In de nabije toekomst is het de bedoeling dat OpenRefine de rol van Pattypan overneemt. Interesse in deze tool? www.openrefine.org

Wiki for human rights: Right to a Healthy Environment[bewerken]

Dit jaar wordt van 15 april tot 14 juni de derde internationale #WikiForHumanRights campagne in samenwerking met UN Human Rights en UN Environmental Program georganiseerd. De focus ligt ook nu weer op mensenrechten en het milieu. Dit keer met het oog op de bredere "drievoudige planetaire crisis" van klimaatverandering, vervuiling en het verlies van biodiversiteit. WikiForHumanRights zal, net als vorig jaar, ook weer worden gekoppeld aan de WikiGap campagne van Wikimedia Zweden en het Zweedse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Lees er meer over op Meta-Wiki.

Wikimedia Nederland is op zoek naar een projectleider outreach en partnerships (0,5 fte)[bewerken]

De komende jaren willen we meer mensen - en organisaties - enthousiast maken om actief bij te dragen aan vrije kennis voor iedereen. We willen ons vooral richten op groepen en kennis die tot nu toe ondervertegenwoordigd zijn op Wikipedia, Wikidata, Wikmedia Commons en de andere projecten van de Wikimediabeweging.

De projectleider outreach en partnerships gaat daar een belangrijke rol in spelen.

Kijk hier voor meer informatie.

Een wereldwijd museumpubliek: Wikipedia[bewerken]

Musea over de hele wereld werken al sinds 2008 samen met Wikipedia. Niet alleen grote musea of topstukken bereiken via deze weg een nieuw publiek. Ook kleinere musea of objecten die bijvoorbeeld permanent in depot verblijven krijgen belangstelling. Wikimedia-platformen als Wikipedia, Wikimedia Commons en Wikidata maken het via de linked opendata-principes mogelijk om collecties binnen een kort tijdsbestek internationaal en meertalig te ontsluiten. Lees er meer over in het Museumpeil-artikel 'Een wereldwijd museumpubliek: Wikipedia' geschreven door Michelle van Lanschot.

Leiden European City of Science 2022[bewerken]

De titel European City of Science wordt elke twee jaar door EuroScience in Straatsburg uitgereikt aan een Europese stad. De titel hangt samen met Europa’s grootste tweejaarlijkse multidisciplinaire wetenschapscongres, het EuroScience Open Forum (ESOF), dat dit jaar de 10e editie in Leiden beleeft. Het hele jaar worden in dit kader activiteiten, lezingen, workshops, excursies, tentoonstellingen en evenementen georganiseerd. Het doel van Leiden European City of Science is om wetenschap en samenleving te verbinden. Iedere dag stellen ze een ander nieuwsgierig makend onderwerp centraal. Op zaterdag 15 januari was dat Wikipedia. Aanleiding was het feit dat de Engelstalige Wikipedia deze dag haar 21e verjaardag vierde. Radio Weetlust nodige Wikipediaan en bibliothecaris Jos Damen uit in hun studio voor een diepte interview over Wikipedia. Gemist? Luister het terug op de website van Sleutelstad.​

De wondere wereld van Wikipedia[bewerken]

In het kader van Wikipedia’s 21e verjaardag (15 januari 2022 bestond de Engelstalige Wikipedia 21 jaar) maakte NOS op 3 een leuk informatief filmpje over Wikipedia. Kun je erop vertrouwen dat Wikipedia de waarheid vertelt? Hoe werkt het precies? In de video De wondere wereld van Wikipedia wordt het op speelse wijze uitgelegd, mede dankzij de hulp van Wikipediaan Stella van Ginkel. Niet gezien? Kijk de video terug op het YouTube kanaal van NOS op3!

Steun Wikimedia Nederland[bewerken]

Wil je er graag aan bijdragen dat wij ons werk kunnen blijven doen en de Nederlandstalige Wikipedia kunnen blijven ondersteunen? Wikipedia en andere Wikimedia-projecten zijn helemaal afhankelijk van giften en contributies: er staat geen reclame op Wikipedia en we krijgen geen subsidie. Dat geldt ook voor Wikimedia Nederland. Als je net als wij vrije kennis een warm hart toedraagt kun je ons helpen door een donatie te doen. Lees er meer over op onze website.

#100wikiwomen challenge[bewerken]

Op 29 november 2021 is de #100wikiwomen challenge gestart met als doel gedurende 100 dagen meer vrouwelijke en vrouw-gerelateerde onderwerpen te beschrijven op Wikipedia. Iedereen, man of vrouw, jong of oud, actief bewerker of beginner, is uitgenodigd om mee te doen!

Lees er meer over op deze projectpagina op Wikipedia.

Zien we jou binnenkort?[bewerken]

Bron[bewerken]

Licentie

Logo Wikimedia nederland De eerste versie van dit bericht is afkomstig van nl.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike