Naar inhoud springen

2021-09 Nieuwsbrief Wikimedia België

Uit Wikinieuws
Nieuwsbrief september 2021

Fotowedstrijd Wiki Loves Heritage[bewerken]

Kasteel van OoidonkWinner 2020: Johan Allard

Wiki Loves Heritage is een jaarlijkse nationale fotowedstrijd van Wikimedia België die een spin-off en een uitbreiding is van de wereldwijde Wmbe:Wiki Loves Monuments, zodat ook foto's van roerend en immaterieel erfgoed, landschappen, folklore, vakmanschap, en museumcollecties toegelaten zijn.

De wedstrijd loopt nog tot en met 31 oktober 2021.

Tentoonstelling Kathedralen van de industrie[bewerken]

Wiki Café 2 september 2021 Kathedralen van de industrie - Industriemuseum Gent

Het Industriemuseum Gent hield een tijdelijke tentoonstelling Kathedralen van de industrie, over de geschiedenis van de textielindustrie in Gent.

Op 2 september ging er een Wikipedia schrijfsessie door in het Industriemuseum over het textielverleden van Gent. We willen van het Wiki Café een herhaalde bijeenkomst van Wikipedianen maken, die gemotiveerd zijn om het industriële verleden van Gent te helpen documenteren op de Wikimedia platformen, gebruik makende van het archief en de bibliotheek van het Industriemuseum.

Studiedag Linked Open Data[bewerken]

De Koninklijke Bibliotheek van Brussel organiseerde op 17 september een internationale studiedag over Linked Open Data.

Plantentuin Meise[bewerken]

De Plantentuin Meise organiseerde op 20-24 september een internationale conferentie om Linked Open Data te gebruiken als middel om kennis te delen en om b.v. (vrouwelijke) plantkundigen en plantenverzamelaars te beschrijven.

Planetarium Brussel[bewerken]

Het Planetarium van Brussel organiseert maandelijkse bijeenkomsten om te schrijven over vrouwelijke astronomen en planeetwetenschappers.

BEmuseum presentatie[bewerken]

Op 8 oktober gaf Geert Van Pamel een workshop over "Hoe musea kunnen profiteren van de Wikimedia-gemeenschap". |

Succesvol jaarproject Wiki Women Design afgesloten[bewerken]

Brussels Matrimony Days presentation 2021

Het Wiki Women Design project werd met success afgesloten en had als doel vrouwelijke ontwerpers te beschrijven op Wikipedia en aanverwante platformen (Wikimedia Commons en Wikidata). Het was een initiatief van het Vlaams Architectuurinstituut en Wikimedia België. De activiteiten liepen in samenwerking met tientallen partners, voornamelijk universiteiten en musea.

Voor iedere sessie werd eerst een opleiding voorzien. Nadien konden de deelnemers de archieven van het museum raadplegen en kregen ze assistentie van de begeleiders om hen te helpen bij het redigeren van hun (eerste) Wikipedia-artikel.

Op 23 september ging in het Brusselse Museum Kunst & Geschiedenis het Internationale congres over “Vrouwen, design en erfgoed” door. Op 24 september volgde nog een laatste sessie in de Bibliotheek van de ULB, Faculté d'Architecture La Cambre, met als onderwerp “Vrouwen die hebben bijgedragen tot de ontworpen omgeving in België”.

De deelnemende organisaties kijken vooruit naar een vervolg voor deze campagne.

Ontslag AnneJea[bewerken]

Op 10 september 2021 heeft AnneJea ontslag genomen als bestuurder van Wikimedia België, om persoonlijke redenen. We willen haar graag bedanken voor haar inzet voor Wikimedia België. Zij zal haar activiteiten als vrijwilliger blijven verderzetten.

Wikimedia Foundation verkiezingen[bewerken]

De internationale gemeenschap van Wikimedia vrijwilligers heeft vier nieuwe bestuursleden verkozen die in het bestuur van de Wikimedia Foundation zullen benoemd worden.

WikiconNL[bewerken]

De jaarlijkse Wikimedia Nederland conferentie, vindt plaats op zaterdag 13 november 2021 van 13.30-20.00 uur. Het wordt een compleet virtuele bijeenkomst. Dat betekent dat het voor iedereen, waar ook ter wereld, eenvoudig is om deel te kunnen nemen.

Fiscale gift via de Koning Boudewijnstichting[bewerken]

Het Fonds Vrienden van Wikimedia België is erkend door de Koning Boudewijnstichting. Uw giften worden gebruikt om de door het Fonds goedgekeurde projecten van Wikimedia België te financieren. Giften vanaf 40 € per jaar aan de Stichting geven u in principe een belastingvermindering van 45% op het werkelijk gestorte bedrag.

Vragen aan het bestuur[bewerken]

Vragen aan de board kunnen op voorhand gesteld worden via board-at-wikimedia.be.

Bron[bewerken]

Licentie

Logo Wikimedia België De eerste versie van dit bericht is afkomstig van be.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike