Naar inhoud springen

2021-01 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 98

Uit Wikinieuws

12 december Wikikerstborrelcon

[bewerken]

In verband met de COVID19 pandemie vervielen dit jaar helaas veel offline activiteiten, waaronder WikiconNL, de 2-daagse Wikimedia conferentie voor open kennis. En de altijd gezellige kerstborrel. Reden voor Wikimedia Nederland om op 12 december, de laatste WikiZaterdag van 2020, een kleinschalig online evenement te organiseren van 13.30 tot 17.00 uur.

Er is een gevarieerd programma samengesteld met ruimte voor interessante (flits)presentaties en workshops, een verrassende online rondleiding en een hysterische Pubquizbingo-kersteditie. Je kunt er ook voor kiezen om aan te sluiten bij de online Wiki goes Caribbean bijeenkomst die ook op deze bijzondere WikiZaterdag plaatsvindt.

Je kunt je via dit formulier inschrijven zodat we je daags voor het event de link naar het Zoom-kanaal kunnen sturen evenals de onmisbare bingokaart. Meer informatie over het programma en deelname vind je op de verenigingswiki.

Steun Wikimedia Nederland

[bewerken]

Wil je er aan bijdragen dat wij ons werk kunnen blijven doen en de Nederlandse Wikipedia kunnen blijven ondersteunen? Wikipedia en andere Wikimedia-projecten zijn helemaal afhankelijk van giften en contributie: er staat geen reclame op Wikipedia en we krijgen geen subsidie. Dat geldt ook voor Wikimedia Nederland. Als je net als wij vrije kennis een warm hart toedraagt kun je ons helpen door een donatie te doen. Lees er meer over op onze website.

Fotowedstrijd 2021

[bewerken]

In 2021 worden er weer diverse internationale Wiki-fotowedstrijden georganiseerd. Wiki Loves Earth wordt in mei en juni georganiseerd om natuur en landschap wereldwijd meer in beeld te brengen. In september maakt Wiki Loves Monuments het voor deelnemende landen mogelijk om hun cultureel erfgoed (beter) zichtbaar te maken voor het publiek. Daarnaast besteedt Wiki Science Competition in november aandacht aan beelden over wetenschappen. Lijkt het jou leuk om Nederland op de kaart te zetten bij een van deze fotowedstrijden of heb je misschien een idee om zelf een andere fotowedstrijd te organiseren volgend jaar? Stuur in dat geval een mailtje naar info@wikimedia.nl want Wikimedia Nederland wil je hier graag bij ondersteunen.

Wiki goes Caribbean

[bewerken]

Op 24 oktober was er weer een Wiki goes Caribbean WikiZaterdag, georganiseerd door Wikimedia Nederland, in samenwerking met de Dutch Caribbean Book Club. Hoogleraar Wim Rutgers gaf online een lezing over hoe Antilliaanse schrijvers vertegenwoordigd zijn op Wikipedia. De volgende Wiki Goes Caribbean bijeenkomst is op 12 december, tijdens de Wikikerstborrelcon.

SheSaid

[bewerken]

Het Wiki Loves Women initiatief wil met de internationale actie SheSaid de zichtbaarheid van vrouwen verbeteren door het toevoegen van citaten van vrouwelijke leiders op Wikiquote, of het verbeteren van reeds bestaande citaten. Enkele cijfers om de situatie te verduidelijken: op de Engelstalige Wikiquote staan (stonden bij aanvang) 14.639 pagina's met citaten van mannen, vs 2.977 van vrouwen. En op de Engelstalige Wikipedia staan maar liefst 141 vrouwen zonder Wikiquote-vermelding. Je kunt zowel op de Engelse als op de Nederlandse Wikiquote een bijdrage leveren om de zichtbaarheid van vrouwelijke leiders te verbeteren. Mocht je er niet uit komen, breng dan een bezoekje aan deze Nederlandse Wikimedia-pagina of de Wikiquote kantine.

Gefinancierde projecten: Deel je Data over koloniaal erfgoed en Mediakunst op Wikipedia

[bewerken]

De Stichting GO-fonds gaat een WMNL project financieel steunen. “Nederlands koloniaal erfgoed delen met de wereld” is een serie van masterclasses voor medewerkers van archieven en erfgoedinstellingen in Europees en Caribisch Nederland over het delen van kennis en collecties. In 2019 gaven we al een vergelijkbare serie masterclasses (Deel je Data).

Het Mondriaan Fonds heeft een projectaanvraag ‘Mediakunst op Wikimedia’ goedgekeurd. Dit project is ontwikkeld door LIMA, het instituut voor mediakunst. Wikimedia Nederland is een van de partners.

Leestip

[bewerken]

Covid-19 is een van de grootste uitdagingen op Wikipedia ooit. Travis M. Andrews schreef er nog niet zo lang geleden een interessant artikel (Engelstalig) over in The Washington Post.

Wikipedia en informatievaardigheid

[bewerken]

Wikipedia is een belangrijke informatiebron voor mensen over de hele wereld. Maar wat zijn de regels, wie schrijven de artikelen en hoe wordt kwaliteit gewaarborgd? En welke rol kan Wikipedia spelen in het onderwijs?

Het LOOWI (werkgroep van het Samenwerkingsverband Hogeschoolbibliotheken) organiseerde 6 november een interessante online bijeenkomst met meer dan 80 deelnemers rond deze vragen. Denise Jansen van Wikimedia Nederland gaf er een presentatie over Wikipedia, en diverse sprekers uit het onderwijs deelden hun ervaringen. Zo vertelde Odin Essers, conservator Bijzondere Collecties Universiteit Maastricht, over cursussen binnen het Wikipedia-onderwijsprogramma. Dit zijn bijvoorbeeld de cursussen ‘On Expedition, Historical Book Review’ en ‘Opening up old books: investigating the botanical archives of Maastricht’. Goed om te weten: voorjaar 2021 verschijnt de publicatie ‘Wikipedia and Academic Libraries’, waaraan ook de Universiteit Maastricht bijdraagt. Lees hier meer over dit internationale project.

Nieuw seizoen Nooit Geweten

[bewerken]

Er komt een nieuw seizoen van de podcast serie ‘Nooit Geweten’ aan! Met nieuwe verhalen die je kan vinden in Wikipedia. Hier alvast een klein voorproefje.

Wist je dat...

[bewerken]

Hatnote, een door vrijwilligers gerunde ontwerpstudio, een overzicht heeft gemaakt van hun favoriete visualisaties gebouwd op Wikipedia-data? Je kunt de visualisaties op deze webpagina bekijken. Meer informatie over Hatnote en Wikipedia projecten.

WikiZaterdagen

[bewerken]

Zoals wellicht de meesten van jullie weten, organiseert Wikimedia Nederland iedere 2e zaterdag van de maand een WikiZaterdag. In verband met de COVID19 pandemie is dit niet meer op het kantoor in Utrecht, maar online. Om toch samen met andere Wikimedianen te kunnen werken of te overleggen. Echter, er kan natuurlijk ook een bepaald thema behandeld worden. Misschien wil jij graag kennis delen over een bepaald onderwerp met andere Wikimedianen en hier een presentatie over geven? Of wil jij anderen enthousiasmeren om deel te nemen aan een Wiki-project waar je aan werkt? Of zou je graag een presentatie horen van een bepaalde deskundige over een specifiek onderwerp? Stuur een mailtje naar info@wikimedia.nl o.v.v. ‘WikiZaterdag’ zodat we het mee kunnen nemen in de programmering voor volgend jaar.

Maand van de Geschiedenis

[bewerken]

In het kader van de Maand van de Geschiedenis (met als thema ‘Oost-West’) werkten de afgelopen maand vrijwilligers samen aan het actualiseren, verbeteren en uitbreiden van kennis op Wikipedia over gebieden zoals Indonesië, Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Totaal 19 Wikipedianen werkten aan meer dan honderd Wikipedia-artikelen. Felipe Rosier viel daarbij in de prijzen voor de aanvulling op het bestaande artikel Balashi (nederzetting).

Het Nationaal Museum voor Wereldculturen doneerde circa 376 foto's met betrekking tot Indonesië in de periode 1940-1950, en in het bijzonder de onafhankelijkheidsstrijd. Stadsarchief Delft doneerde beelden die een relatie hebben met de Indische Instelling (1864-1901), een onderwijsinstelling voor toekomstige regeringsfunctionarissen in Nederlands-Indië. Het gaat om een twintigtal foto's, van het gebouw, docenten, professoren en studenten, deels uit het archief van de Indische Instelling, dat in het Stadsarchief wordt bewaard.

Zien we jou binnenkort online?

[bewerken]

Bron

[bewerken]


Licentie

Logo Wikimedia nederland De eerste versie van dit bericht is afkomstig van nl.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike