2020-09 Nieuwsbrief Wikimedia België
- Nieuwsbrief september 2020
Algemene vergadering en bestuursverkiezingen
[bewerken]Wikimedia België heeft een nieuw bestuur. Lionel heeft zijn bestuursfunctie na 2 jaar niet verlengd. Wij danken Lionel voor zijn bijdragen. Geert blijft voorzitter, AnneJea en Mike zetten hun functie verder. De jaarrekening 2019 werd tevens goedgekeurd op de algemene vergadering van 29 augustus 2020.
Wikimedia België is verhuisd
[bewerken]We hebben een nieuw adres: Antwerpselaan 40 Boulevard d’Anvers 1000 Brussel/Bruxelles.
Nieuwe statuten voor Wikimedia België
[bewerken]De vzw-wetgeving is in 2019 veranderd en we hebben een nieuw adres, dus waren we verplicht om nieuwe statuten op te maken. We hebben de statuten aangepast aan de nieuwe wetgeving; tevens hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om de statuten te vereenvoudigen en op 13 punten te verbeteren. De nieuwe statuten werden goedgekeurd op de buitengewone algemene vergadering van 19 september 2020.
Fotowedstrijd Wiki Loves Heritage nog tot 31 oktober
[bewerken]Nog tot eind oktober kan je foto’s opladen voor Wiki Loves Heritage 2020.
Hageland - Automatisch lijsten maken op Wikipedia met Lysteriabot
[bewerken]Lysteriabot kan samen met Wikidata en Wikidata Query worden gebruikt om automatisch project-lijsten aan te maken op Wikipedia. Deze lijsten kunnen worden gebruikt om hun volledigheid en correctheid te controleren, om ontbrekende foto’s op te laden of te koppelen, om ontbrekende artikelen te schrijven (rode linken), of om bestaande artikelen te verbeteren of te vertalen naar andere talen. Als voorbeeld hier het Hageland; andere lijsten zijn ook reeds beschikbaar voor het Pajottenland-Zennevallei, de Denderstreek en de Brabantse Kouters.
Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei en vrije licenties met OTRS
[bewerken]De Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei heeft beslist om de website Ontdek Pajot Zenne niet langer te behouden. Daarom hebben ze ook beslist om de teksten vrij te geven onder een vrije licentie zodat ze kunnen worden gebruikt op Wikipedia. De foto’s werden vrijgegeven onder een share-alike licentie om op te laden naar Wikimedia Commons. Een voorbeeld van een artikel dat werd overgenomen: nl:Sint-Remigiuskerk met expliciete vermelding van de vrijgave van de auteursrechten op de overlegpagina: nl:Overleg:Sint-Remigiuskerk.
Hopelijk wordt deze manier van werken overgenomen door andere instellingen en verenigingen. Het geeft een extra stimulans aan vrijwilligers om artikelen te schrijven en het maakt ons erfgoed internationaal bekend.
WikiMatrimoine 25 september 2020 (Flagey)
[bewerken]Op 25 september heeft Open Knowledge Belgium in samenwerking met Wikimedia België voor 13 deelnemers een schrijfsessie gehouden over architecten en designers. Wikimedia België heeft technische ondersteuning gegeven. 17 nieuwe artikelen werden aangemaakt, 3 artikelen werden aangevuld; 2 artikelen werden toch door de moderatoren verwijderd. Zie de project pagina en de lijst van artikelen.
Het Vlaams Architectuurinstituut schrijft op 11 december 2020
[bewerken]Veel vrouwelijke ontwerpers bleven onder de radar van onderzoekers en erfgoedinstellingen. Het project Wiki Women Design, geïnitieerd door het Vlaams Architectuurinstituut, wil deze achterstand inhalen door op Wikipedia de data en kennis over vrouwen die hun stempel hebben gedrukt op onze ontworpen omgeving te registreren en te ontsluiten: van grafisch ontwerp en interieurarchitectuur tot mode en productontwerp. In samenwerking met erfgoedinstellingen, ontwerpers, de academische wereld en de Wikipedia-gemeenschap wil het VAi deze kennis zichtbaar en toegankelijk maken en op participatieve wijze bijdragen aan een meer inclusieve registratie van design erfgoed.
Heb je interesse in dit project of wil je graag bijdragen als organisatie, onderzoeker of vrijwilliger? Ben jij in het bezit van archiefmateriaal over vrouwen die een impact hadden op de ontworpen omgeving in België of heb je weet van archiefmateriaal of collecties die zich bij andere organisaties of privé personen bevinden? Laat het ons weten! Een initiatief van Vlaams Architectuurinstituut. Met steun van de Vlaamse Overheid.
In samenwerking met AVG-Carhif, Design Museum Gent, Docomomo, Flanders DC, KASK, Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis, KU Leuven, Matrimony Days, Meemoo, Modemuseum Hasselt, Open Knowledge Belgium, Rosa vzw, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, Universiteit Hasselt, Wikimedia Belgium.
Contact: nina.serulus@vai.be, zie Vlaams Architectuurinstituut.
Middelnederlandse manuscripten
[bewerken]Aan de Universiteit Gent, faculteit Letteren en Wijsbegeerte, loopt er een stage over het schrijven en aanvullen van artikelen over Middelnederlandse manuscripten. Hierbij kunnen de studenten gebruik maken van het uitgebreide archief van ingescande manuscripten dat de Universiteit Gent heeft vrijgegeven onder een Creative share-alike licentie. Zie de lijst van artikelen, een voorbeeldartikel.
Inventaris van de bunkerlinies uit de Tweede wereldoorlog
[bewerken]De volledige lijst van 485 bunkers werd opgeladen via Wikidata en Wikidata Query: https://w.wiki/VA8
Inventaris van Seismometers in België en Nederland
[bewerken]Wist je dat seismograaf een anachronisme is… tegenwoordig heeft het apparaat enkel de functie van meten; de analyse en het plotten van de meetresultaten wordt achteraf via de computer gedaan… De lijst van seismometers in België en Nederland werd opgeladen via Wikidata en Wikidata Query: https://w.wiki/LV4 (Nederland, met coördinaten) en https://w.wiki/e2p (België, zonder coördinaten). Wie voegt nog de coördinaten toe op Wikidata?
|
Fiscale gift via de Koning Boudewijnstichting
[bewerken]Het Fonds Vrienden van Wikimedia België is erkend door de Koning Boudewijnstichting. Uw giften worden gebruikt om de door het Fonds goedgekeurde projecten van Wikimedia België te financieren.
Naar aanleiding van de COVID-19-crisis kondigde de federale regering op 12 juni 2020 aan dat de fiscale aftrek voor giften verhoogd wordt van 45% naar 60% van het geschonken bedrag, voor giften vanaf 40 € die worden gedaan in het jaar 2020.
Wiki Club Brussels
[bewerken]Samen met Open Knowledge Belgium organiseert Wikimedia België een tweewekelijkse bijeenkomst om te schrijven voor Wikipedia.
Ondersteuning vrijwilligers
[bewerken]Wikimedia België heeft een beperkt budget om vrijwilligers te ondersteunen: b.v. toegangsticketten voor tentoonstellingen, verplaatsingskosten om foto’s te nemen, het boek “Schrijven voor Wikipedia”. Er is wel een voorwaarde: de aanvrager moet kunnen aantonen dat er effectief bijdragen werden gemaakt aan Wikipedia of andere Wikimedia-projecten.
Internationaal Wikimedia nieuws
[bewerken]- Fysieke vergaderingen met grote groepen blijven verboden.
- De Wikimedia Foundation heeft een risico-matrix uitgewerkt.
- De Wikimedia strategie 2030.
- De Universal Code of Conduct (UCoC).
- Op 15 januari 2021 bestaat Wikipedia 20 jaar. Dit moet gevierd worden! Misschien is het goed om ook de media (krant, radio, TV) hierbij te betrekken?
Noors is niet Noors?
[bewerken]Wist je dat het Noors 3 taalcodes heeft? Merk op dat de code “no” niet wordt gebruikt op Wikidata (behalve dan voor de Wikipedia sitelink).
- nb (Bokmål) en nn (Nynorsk) voor Wikidata.
- no en nn: Noors, in 2 varianten, voor Wikipedia.
Wikidata labels in andere talen
[bewerken]GeertivpBot heeft op Wikidata meer dan 2 miljoen transacties uitgevoerd op 3 maand tijd…
Vrijwilligersvacatures bij de vereniging WMBE
[bewerken]Wikimedia België zoekt projectbegeleiders en bestuursleden. We willen volgend jaar nog meer projecten kunnen aanvatten. We willen oproepen voor nieuwe kandidaat-bestuurders voor het volgende werkjaar. Beide functies zijn onbezoldigd.
Contacteer ons
[bewerken]Wikimedia België vzw
BE 0563.775.480 - RPR Brussel
Antwerpselaan 40, B-1000 Brussel (enkel op afspraak)
www.wikimedia.be
infowikimedia.be
+32 471 82 20 26
Google Meet
Bron
[bewerken]- Wikimedia België, "Nieuwsbrief Wikimedia België - september 2020", 5 oktober 2020
Licentie