Naar inhoud springen

2020-07 Nieuwsbrief Wikimedia België

Uit Wikinieuws
Nieuwsbrief juli 2020

Wiki Loves Heritage 2020

[bewerken]
Broeltorens in Kortrijk
Broeltorens in Kortrijk

Wikimedia België, de nationale vereniging die Wikipedia ondersteunt, organiseert deze zomer opnieuw de Wiki Loves Heritage fotowedstrijd.

Het is een uitbreiding van de wereldwijde Wiki Loves Monuments campagne die ook omstreeks deze periode loopt, en specifiek gericht is op monumenten. Met de Wiki Loves Heritage campagne willen we ook roerend, immaterieel, maritiem erfgoed, landschappen en museumcollecties onder de aandacht brengen.

Het is de derde keer dat Wikimedia België de Wiki Loves Heritage fotowedstrijd organiseert sinds het Europees jaar van het cultureel erfgoed in 2018. We blijven het belangrijk vinden om erfgoed te inventariseren en te beschrijven.

Waarom doen we het? We willen erfgoed documenteren in al zijn aspecten. Er zijn nog veel erfgoedstukken die nog niet geïnventariseerd en beschreven zijn op Wikidata/Wikipedia/Wikimedia Commons.

  1. Foto's nemen: Mede door onze inzet heeft België sinds 2016 panoramavrijheid: het Atomium bij voorbeeld mag nu getoond worden zonder voorafgaande toestemming van de rechthebbenden. Foto's kunnen worden opgeladen via Campaign:wlh-be van 1 juli 2020 tot 31 oktober 2020. De prijzen worden uitgereikt in december 2020.
  2. Foto's gebruiken: De eerste functie van foto's is om ze te gebruiken op Wikipedia. Er zijn nog veel artikels die nog geen illustratie hebben. Voeg een foto toe en vermeld de tag #WPWP in de samenvatting. Deze campagne loopt enkel in juli en augustus, en loopt voor alle Wikipedia's in de verschillende talen.
  3. Wikidata: Wikidata is de Linked open databank. Ieder erfgoedobject verdient een item op Wikidata met de gepaste omschrijvingen. Een foto is ook een van de attributen.
  4. Structured Data on Commons is een project om foto's via een databank te omschrijven, om gemakkelijker te kunnen opzoeken. Deze nieuwe zoekfunctie op Wikimedia Commons is sinds enkele maanden actief.

Wikimedia België werkt samen met andere verenigingen en instellingen zoals meemoo, FARO, Herita, provincie Oost-Vlaanderen, Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei, Industriemuseum Gent, KOERS Roeselare.

Short links:

Bunkers van de KW-linie

[bewerken]
Bunker 7 in Kester
Bunker 7 in Kester

Samen met de Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei maken we de inventaris van de bunkers van de KW Linie uit de tweede wereldoorlog. Iedereen wordt uitgenodigd om deze lijst aan te vullen; er ontbreken ook nog veel foto's... Short link:


Wordt Wikimedia Wikipedia?

[bewerken]

De Wikimedia Foundation wil een nieuwe naam kiezen voor de beweging, die beter bekend is bij het grote publiek. Dit project is een deel van de strategie 2030. Tot 7 juli loopt nog een enquête.

WeChangEd

[bewerken]
Stories Services Webinar
Stories Services Webinar

WeChangEd is een project van de Universiteit Gent, Digital Humanities. Ze hebben een onderzoeksproject om een gedistribueerd digitaal archief over Vrouwelijke schrijvers aan te leggen. Op 29 juni presenteerden ze de resultaten van hun project.

Coronamaatregelen

[bewerken]

Alle fysieke activiteiten van Wikimedia België zijn op voorschrift van de Wikimedia Foundation uitgesteld tot na 15 september. Daarom houden we alleen maar activiteiten via videoconferentie en webinars. Onze tweewekelijkse Wiki Club Brussels loopt nog altijd verder als videoconferentie. Contacteer Wikimedia België.

Fiscale gift via de Koning Boudewijnstichting

[bewerken]

Naar aanleiding van de COVID-19-crisis kondigde de federale regering op 12 juni 2020 aan dat de fiscale aftrek voor giften verhoogd wordt van 45% naar 60% van het geschonken bedrag, voor giften die worden gedaan in het jaar 2020.

Contacteer ons

[bewerken]

Wikimedia België vzw
BE 0563.775.480 - RPR Brussel
Troonstraat 51, 1050 Elsene
www.wikimedia.be
info-at-wikimedia.be
+32 471 82 20 26
Google Meet

Bron

[bewerken]

Licentie

Logo Wikimedia België De eerste versie van dit bericht is afkomstig van be.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike