2020-04 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 91

Uit Wikinieuws

Wikipedia vrijwilliger ontvangt koninklijke onderscheiding[bewerken]

Op vrijdag 24 april kreeg Edo de Roo van de burgemeester van Woerden te horen dat hij bij Koninklijk Besluit is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Edo de Roo deed zijn eerste bewerking op de Nederlandstalige Wikipedia op 28 maart 2005 en zet zich sindsdien als vrijwilliger in voor het delen van vrije kennis op Wikipedia en andere Wikimedia-projecten. Wikimedia Nederland is blij met de onderscheiding die aantoont hoe belangrijk het werk is van de vrijwilligers die bijdragen aan Wikipedia.

"Dit weekend stond ik even in de schijnwerpers, maar nu gaan we weer samen verder werken"- Edo de Roo

Lees er meer over in het persbericht op de website van Wikimedia Nederland.

Wikimedia Hackathon Albanië[bewerken]

De Wikimedia Hackathon die 9-11 mei in Albanië zou plaatsvinden, wordt in verband met de corona-pandemie een online event. Deelnemers wordt een virtuele ruimte aangeboden om tijd met elkaar door te brengen, aan projecten te werken en plezier te hebben. Lees meer over deze online hackathon.

Algemene ledenvergadering[bewerken]

In verband met de Corona-crisis is de Algemene ledenvergadering (ALV) van 18 april helaas komen te vervallen. Dit houdt in dat de punten die op de agenda stonden worden doorgeschoven naar de najaars- ALV op 26 september:

Hoewel het nog wat ver weg is, kun je je wel alvast hiervoor aanmelden op de verenigingswiki. Houd er echter wel rekening mee dat deze ALV in verband met de Corona-crisis misschien wordt omgezet in een online ledenvergadering.

Bestuur Wikimedia Nederland[bewerken]

Omdat de ALV van 18 april is vervallen zijn er geen bestuursverkiezingen gehouden voor de opvolging van de drie bestuursleden die volgens rooster zouden aftreden, te weten: Frans Grijzenhout, Marike van Roon en Michel Wesseling. Frans en Marike hebben besloten om per 18 april af te treden. Michel blijft lid van het bestuur tot de eerstvolgende ALV en stelt zich dan herkiesbaar. We zijn Frans en Marike ontzettend dankbaar voor hun bijdragen de afgelopen jaren.

Frans heeft zich de afgelopen acht jaar met volle overtuiging ingezet binnen het bestuur van Wikimedia Nederland. Eerst als algemeen bestuurslid, vervolgens als secretaris en de afgelopen zes jaar als voorzitter. Hij is voor velen binnen de Wikimedia-gemeenschap dan ook een bekend (en graag gezien!) gezicht. We gaan hem als bestuurslid ontzettend missen en zijn erg verheugd dat hij tot de Algemene ledenvergadering op 26 september nog voor ons beschikbaar wil blijven als adviseur. Zijn rol als voorzitter van het bestuur wordt overgenomen door Jan Bart de Vreede.

Lotte Belice Baltussen heeft zich kandidaat gesteld voor het bestuur en is met ingang van 18 april jl. als kandidaat-bestuurslid toegetreden tot het bestuur.

Wiki-uurtje[bewerken]

Wikimedia Nederland is op donderdag 23 april gestart met het zogenaamde online Wiki-uurtje, waarbij je in het virtueel kantoor van Wikimedia Nederland samen met andere Wikimedianen kunt werken aan Wikimedia-projecten of gezellig even met elkaar kunt praten. In de agenda op de website van Wikimedia Nederland zie je wanneer het eerstvolgende online Wiki-uurtje plaatsvindt en hoe je je hiervoor aan kunt melden.

WikiconNL[bewerken]

In verband met de corona-pandemie heeft Wikimedia Nederland besloten om de jaarlijkse 2-daagse conferentie te verplaatsen naar 2021. Uiteraard houden we jullie op de hoogte over het programma en de datum zodra hier meer over bekend is.

WikiWoordenboek helpt bij thuiswerken[bewerken]

Nadat we 16 maart meer thuis moesten blijven, is het gebruik van WikiWoordenboek met ongeveer een derde gestegen. In de zes weken voor 16 maart waren er op een werkdag gemiddeld 45.000 bezoekers die 82.000 pagina's bekeken, in de weken daarna werden dat er 64.000 die 112.000 pagina's opzochten. Maart 2020 leverde mede daardoor zowel een recordaantal bezoekjes (1,25 miljoen) als een recordaantal bezochte pagina's (3,5 miljoen) op.

In het overzicht van veel geraadpleegde pagina's zijn geen grote verschillen opgetreden. Woorden als "corona", "quarantaine", "wit" en "surreëel" worden vaker bekeken, maar vooral de vervoegingstabellen en lijsten (categorieën) blijven heel geliefd. Dit doet vermoeden dat WikiWoordenboek vooral voor thuiswerken en schoolwerk wordt gebruikt.

Online WikiZaterdag[bewerken]

Door de Covid-19 pandemie zijn WikiZaterdagen op het kantoor van Wikimedia Nederland in Utrecht voorlopig geannuleerd. Om elkaar toch te kunnen ontmoeten, organiseerden wij op 11 april de eerste WikiZaterdag online. Via een videoverbinding namen in totaal 19 personen deel aan de WikiZaterdag.

De middag startte met een presentatie over de ISA tool. Met deze tool kun je eenvoudig afbeeldingen taggen met gestructureerde data, om zo afbeeldingen beter vindbaar te maken. Een voorbeeld van een set te taggen afbeeldingen uit het project Wiki goes Caribbean in de ISA tool bekijk je hier.

Na de presentatie splitste de bijeenkomst zich op in een vraag/antwoord groep en een groep die informeel samenwerkte. Bij de evaluatie aan het einde van de bijeenkomst bleek dat deze vorm van samenkomen op prijs gesteld wordt ter vervanging van de offline WikiZaterdagen. We zullen daarom zolang nodig deze online WikiZaterdagen blijven organiseren. In de agenda op de website van Wikimedia Nederland zie je wanneer de volgende online WikiZaterdag is en hoe je je hiervoor kunt aanmelden.

Eerste online bijeenkomst Wiki goes Caribbean[bewerken]

Op zaterdag 25 april vond de eerste online bijeenkomst Wiki goes Caribbean plaats. Er namen 19 mensen deel - niet alleen uit Nederland, maar ook uit Aruba en Curaçao! Peter Scholing, information scientist/Researcher, Biblioteca Nacional Aruba, vertelde over foto's uit de BNA collecties die nu ook op Wikimedia Commons beschikbaar zijn en gebruikt kunnen worden ter illustratie van Wikipedia-artikelen. Na een korte introductie over de ISA tool startte een Wikipedia-introductie voor beginners. Tegelijkertijd overlegde een groep meer gevorderde bewerkers over (onder andere) de uitbouw van de Papiamentstalige Wikipedia.

We zijn nu bezig met het plannen van volgende online bijeenkomsten. Houd de projectpagina in de gaten voor updates, of laat weten aan a.i. projectleider Sandra Fauconnier (projecten-at-wikimedia.nl) dat je graag op de hoogte blijft. Suggesties voor onderwerpen zijn ook van harte welkom bij Sandra!

#WikiHerStory[bewerken]

Op #WikiHerStory worden bijzondere vrouwen geportretteerd achter Wikipedia en andere Wikimedia-projecten om mensen bewust te maken van de gendergap en te stimuleren om deze te dichten. Vrijdag 27 maart is de Nederlandse Vera de Kok aan deze indrukwekkende serie toegevoegd. Bij velen van jullie wellicht niet onbekend, aangezien zij dit jaar ook de IllustratieUil in ontvangst mocht nemen tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Wikimedia Nederland. Vera is al bijna een decennium lang een Wikimediaan. Ze werd enthousiast na het horen van Jimmy Wales' TED Talk over het ontstaan van de online encyclopedie. Op verschillende manieren neemt Vera deel aan de Wikimediabeweging. Zo ontwikkelt ze bijvoorbeeld scripts en tools die de functionaliteit en visuele aspecten van Wikipedia verbeteren. Lees er meer over in de #WikiHerStory van Vera de Kok.

Wist je dat...[bewerken]

op 20 april door de Koninklijke Bibliotheek ruim 160.000 gedigitaliseerde kranten zijn toegevoegd aan Delpher, de website met historische Nederlandse publicaties? Het gaat om de grootste aanvulling kranten in zo’n vier jaar tijd. Opvallend is de toevoeging van het Algemeen Dagblad, waarmee Delpher opnieuw een grote, landelijke krant aan de database toevoegt. In totaal bevat Delpher nu ruim 1,6 miljoen kranten, en zo’n 14 miljoen krantenpagina’s. De nieuw toegevoegde krantenafleveringen zijn hier te bekijken. Lees er hier meer over.

Zien we jou in mei op een van onze online bijeenkomsten?[bewerken]

Steun Wikimedia Nederland[bewerken]

Wil je er aan bijdragen dat wij ons werk kunnen blijven doen en de Nederlandstalige Wikipedia kunnen blijven ondersteunen?

Wikipedia en andere Wikimedia-projecten zijn helemaal afhankelijk van giften en contributie: er staat geen reclame op Wikipedia en we krijgen geen subsidie. Dat geldt ook voor Wikimedia Nederland. Als je net als wij vrije kennis een warm hart toedraagt kun je ons helpen door een donatie te doen. Lees er meer over op onze website.

Bron[bewerken]


Licentie

Logo Wikimedia nederland De eerste versie van dit bericht is afkomstig van nl.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike