Naar inhoud springen

2020-01 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 88

Uit Wikinieuws

Movement Strategy 2030

[bewerken]

Op initiatief van de Wikimedia Foundation (WMF) wordt er al een tijd gewerkt aan een meerjarenstrategie voor de Wikimediabeweging. Deze strategie heeft het jaar 2030 als tijdshorizon en moet antwoord geven op een aantal vragen over de toekomstige taken, rol en positie van de Wikimediabeweging.

In 2018 werd de Strategic Direction vastgesteld. Vorige week zijn concept-aanbevelingen gepubliceerd die de Strategic Direction gaan omzetten in concrete voorstellen voor veranderingen binnen de internationale beweging.

De Wikimedia Foundation roept alle Wikimedianen op om hun mening te geven over de aanbevelingen en mee te praten over de toekomstige koers. Dat kan op de Strategie-pagina's op Meta.

Wikimedia Nederland biedt alle leden (en andere belangstellenden) de kans om mee te praten over de aanbevelingen. Meer informatie hierover is te vinden op deze pagina op de Verenigingswiki.

Meediscussiëren/commentaar leveren kan via de overlegpagina tot 13 februari of tijdens de Wikizaterdag van 8 februari op het kantoor in Utrecht.

Terugblik Nieuwjaarsbijeenkomst

[bewerken]

Op de WikiZaterdag van 11 januari vond de nieuwjaarsbijeenkomst van Wikimedia Nederland plaats in het Textielmuseum in Tilburg. Tijdens deze bijeenkomst blikten we met zo’n 50 aanwezigen terug op het voorgaande jaar om daarna een blik op de toekomst te werpen. Daarnaast werden ook deze keer weer de WikiUilen uitgereikt en werd de uitslag van de Wikipedia Schrijfwedstrijd 2019 bekend gemaakt. Wij feliciteren de winnaars van de Wikipedia Schrijfwedstrijd 2019: TheTank (gouden pen), B kimmel (zilveren pen) en Kleon3 (koperen pen). En niet te vergeten de winnaars van de WikiUilen: Caribiana en DutchTina (NieuwkomerUil), Hanno Lans (SchrijversUil), Vera de Kok (IllustratieUil), Romaine (RedactieUil), D'Arch (SamenwerkingsUil), GLAM in Nederland (ProjectUil), Wiki goes Caribbean (ProjectUil), Wikidata op Wikipedia (WikiprojectUil) en Het hele werk (WikiprojectUil).

Handleiding: een Wikipedia schrijfbijeenkomst organiseren

[bewerken]

Regelmatig worden door organisaties en verenigingen Wikipedia schrijfbijeenkomsten of edit-a-thons georganiseerd om op die manier de kennis over hun eigen vakgebied te delen met de wereld. Dit zijn instellingen zoals universiteiten, bibliotheken maar ook organisaties als Amnesty International, het Textielmuseum en de Vlinderstichting. Tijdens deze (kleine) evenementen komen mensen samen om gezamenlijk aan Wikipedia-artikelen te werken over een specifiek, vooraf bepaald onderwerp. Om de organisatie van deze bijeenkomsten te stimuleren en te vergemakkelijken heeft Wikimedia Nederland de Handleiding Organiseren Wikipedia schrijfbijeenkomst ontwikkeld. Het organiseren van een Wikipedia schrijfbijeenkomst wordt zo een stuk eenvoudiger.

Terugblik Schrijfmiddag Tweede Kamer

[bewerken]

Onderwerpen met betrekking tot de Tweede Kamer staan voor een groot gedeelte in Wikipedia. Maar dat kan beter. De informatie is vaak beperkt, sommige onderwerpen zijn niet actueel of moeilijk vindbaar. Met name wat betreft de commissies van de Tweede Kamer. Een aantal Wikimedianen bracht daar verandering in tijdens de Wikipedia-schrijfmiddag in de Tweede Kamer op vrijdag 29 november 2019. Na een rondleiding door de Handelingenkamer en de archieven en een presentatie van griffiers Tim de Lange en Miguel Israel over de werking van de dertien vaste commissies van de Tweede Kamer, startte een enthousiaste groep Wikimedianen met het schrijven van artikelen, het uploaden van gemaakte beelden en het aanvullen en aanmaken van Wikidata-items. Alle resultaten van deze geslaagde schrijfmiddag, georganiseerd in samenwerking met de Tweede Kamer en Wikipediaan Hanno Lans, zijn te vinden op de projectpagina van het (nieuwe) Wiki-project Tweede Kamer. Lees meer over het verloop van deze schrijfmiddag in de terugblik van Daniëlle Jansen op de website van Wikimedia Nederland.

Wikimedia Nederland treedt toe tot het Amsterdam Time Machine consortium

[bewerken]

De Amsterdam Time Machine (ATM) is een openbaar onderzoeksmiddel over de geschiedenis van Amsterdam. ATM zet zich in voor het creëren en hergebruiken van historische gegevens ten behoeve van - en samen met - onderzoekers, maatschappelijke partners en lokale gemeenschappen. Met de Tijdmachine kunnen gebruikers uiteindelijk terug in de tijd reizen en door de stad navigeren op het niveau van buurten, straten, huizen, kamers, en uiteindelijk inzoomen op de foto's die de muren sieren. Door de systematische koppeling van datasets uit verschillende bronnen kunnen gebruikers historische informatie opvragen, publieke interfaces ondersteunen en nieuwe vragen stellen over bijvoorbeeld culturele evenementen, het dagelijks leven, sociale relaties of het gebruik van de openbare ruimte in de stad Amsterdam. Wikimedia Nederland ondersteunt dit initiatief en heeft besloten toe te treden tot het Amsterdam Time Machine consortium. We nodigen iedereen uit om mee te doen, door de eigen data te verbinden en de data te gebruiken voor onderzoek, storytelling.

We hebben het plan om in het voorjaar met de Time Machine een gezamenlijke activiteit te organiseren, vermoedelijk gefocust op Wikidata.

Bekijk de introductievideo van de Time Machine eens of lees er meer over de website van Amsterdam TIme Machine.

Publiek Domeindag

[bewerken]

Auteursrechtelijke bescherming is tijdelijk. In Nederland is de vuistregel dat de duur van deze bescherming afloopt 70 jaar na de dood van de maker, op 1 januari. Daarom wordt 1 januari ook Publiek Domeindag genoemd. Op deze dag komen veel werken beschikbaar waarvan het (her)gebruik niet meer auteursrechtelijk is beperkt. Op 10 januari 2020 werd aandacht besteed aan de makers die in 1949 overleden zijn, hun werken die in het publiek domein komen, achterliggende wetgeving en nieuwe technische ontwikkelingen. Zo kregen deelnemers bijvoorbeeld tijdens de presentatie 'Wikidata als auteursrechtenhub' uitgelegd hoe ze met een eigen wikidata-identifier hun collectie kunnen koppelen aan Wikidata om per maker de auteursrechten te onderzoeken. Wikimedia Nederland organiseerde tijdens deze dag een speciale edit-a-thon voor de makers overleden in 1949 die nog geen lemma hebben op Wikipedia. (het volledige programma). De dag vond plaats in Beeld en Geluid in Hilversum. Bekijk de foto-impressie van Publiek Domeindag 2020 op Wikimedia Commons.

Publiek Domein Dag 2020 is een initiatief van de werkgroep Publiek Domein van Vereniging Open Nederland, waaraan ook Vereniging Wikimedia Nederland deelneemt.

Gendergap WikiZaterdag in het kader van Internationale Vrouwendag - 7 maart 2020

[bewerken]

Op 7 maart, de dag vóór Internationale Vrouwendag, zien we je graag in Utrecht om samen te werken aan meer kennis over vrouwen en vrouw gerelateerde onderwerpen op Wikimedia projecten zoals Wikipedia, Wikimedia Commons en Wikidata. Gedurende de hele dag is er werkruimte beschikbaar waar jij aan de slag kunt. Daarnaast zijn er workshops en is er een inspiratiesessie waaraan je facultatief kunt deelnemen. Natuurlijk kun je ook online aan de slag, wanneer je niet naar Utrecht kunt komen. Meer informatie en aanmelden via de projectpagina.

Wist je dat…

[bewerken]

WikImedia Nederland een spiekbriefje op Wikimedia Commons heeft geplaatst voor het toevoegen van afbeeldingen aan Wikipedia artikelen? Handig om te gebruiken bij workshops, presentaties of andere Wiki-bijeenkomsten! Download de Cheatsheet Afbeelding toevoegen aan artikel op Wikimedia Commons.

Wiki Techstorm 2019

[bewerken]

Annika Hendriksen, conservator Beeld en Geluid Stadsarchief Delft, was een van de deelnemers aan het Deel je Data traject. Tijdens vier masterclasses werd ze, samen met nog een aantal medewerkers van bibliotheken en erfgoedinstellingen, begeleid in het delen van collecties via Wikimedia projecten als Wikidata en Wikimedia Commons. Tijdens de Wiki Techstorm 2019 afgelopen november vond het daadwerkelijke uploaden plaats en vanaf dat moment zijn (delen van) hun collecties beschikbaar voor iedereen, waar dan ook ter wereld. En wat een feest als die eerste upload gelukt is! Met misschien wel vele mini Techstormpjes als gevolg. Lees er meer over in de blogpost van Annika Hendriksen op de website van Wikimedia Nederland.

Zien we jou in februari?

[bewerken]

Bron

[bewerken]


Licentie

Logo Wikimedia nederland De eerste versie van dit bericht is afkomstig van nl.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike