2018-12 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 77
WikiconNL
[bewerken]Zoals we in de vorige nieuwsbrief al aangaven is WikiconNL de voortzetting van de Wikimedia Conferentie Nederland (WCN) die zal plaatsvinden op 8 en 9 maart 2019. Inmiddels is ook de locatie van deze 2-daagse conferentie bekend, namelijk de Social Impact Factory in Utrecht. WikiconNL gaat over Wikipedia, Wikimedia en onderwerpen als auteursrecht, facts matter en (linked) open data. Anders dan in voorgaande jaren is het in 2019 een tweedaags event: vrijdag én zaterdag. Door op een vrijdag een programma te bieden hopen we deelname aan de conferentie aantrekkelijker te maken voor medewerkers van onze samenwerkingspartners. Ook nieuw is dat er de tweede dag onder andere een ‘open podium voor open kennis’ is. Wikimedianen, samenwerkingspartners of instellingen werkzaam op het gebied van open kennis kunnen dan workshops, schrijfbijeenkomsten, mini-hackathons of trainingen aanbieden. Het programma van WikiconNL is volop in ontwikkeling.
Call for papers
Heb jij misschien ideeën voor presentaties, workshops, paneldiscussies of sessies? Neem dan eens een kijkje op de webpagina 'Call for papers' en dien een voorstel in.
Voorinschrijving geopend
Schrijf je nu alvast in voor WikiconNL zodat je straks als eerste een uitnodiging voor definitieve deelname ontvangt en houd ook de pagina over WikiconNL op de website van Wikimedia Nederland in de gaten voor de laatste informatie.
Helpen bij de organisatie
Wil je graag helpen bij de organisatie van WikiconNL, als gastheer/gastvrouw, sessiebegeleider, vliegende keep, vrijwilliger technische ondersteuning of vrijwilliger organisatie/communicatieWikimedia? Stuur dan een mailtje naar info@wikimedia.nl
Wikimedia Nederland krijgt legaat
[bewerken]Dat Wikipedia bij veel mensen op waardering mag rekenen bleek vorige maand toen Wikimedia Nederland werd verrast met een legaat van €53.500. Voor zover we weten is dit de eerste keer in het tienjarig bestaan van de vereniging. Penningmeester Bart Nieuwenhuis heeft contact gehad met de familie van de erflater (die anoniem wil blijven) en onze dank uitgesproken. Het bestuur gaat zich nog beraden over de bestemming van het legaat en komt met voorstellen.
Wiki Loves Monuments Aruba
[bewerken]'Standbeeld van koningin Wilhelmina’, de winnende foto van Wiki Loves Monuments Aruba genomen door Bea Croes
Afgelopen september vond voor de derde keer alweer Wiki loves monuments plaats op Aruba. Er werden maar liefst 241 foto’s van Arubaanse monumenten ingestuurd. De kwaliteit van de foto’s wordt iedere keer beter. Op 5 november werden de winnaars van Wiki Loves Monuments Aruba bekend gemaakt. De vierkoppige jury bestond uit twee professionele fotografen, een medewerker van het monumentenbureau en een medewerker van het monumentenfonds. De tien beste foto’s zullen ook deelnemen aan de internationale Wiki Loves Monuments competitie.
Terugblik Wikidata workshop voor erfgoed professionals
[bewerken]Netwerk Digitaal Erfgoed, Europeana en Wikimedia Nederland organiseerden op 12 oktober een Wikidata workshop voor de erfgoedsector. De workshop, vol met erfgoedprofessionals uit heel Nederland, gaf praktijkvoorbeelden over hoe culturele instellingen de kwaliteit van hun collecties naar een hoger niveau kunnen tillen door te linken met Wikidata. Het structureren van de metadata van culturele erfgoedobjecten als Linked Data brengt veel potentiële voordelen met zich mee: het kan de vindbaarheid van objecten vergroten, maakt meertalige zoekopdrachten naar dezelfde term en automatische vertalingen mogelijk, en de toevoeging van meer informatie over een object uit andere bronnen, om er een paar te noemen. Lees de complete blog van Europeana over de Wikidata workshop.
#100wikiwomen
[bewerken]Na al het plezier en de mooie resultaten van de afgelopen twee jaren, begint ook dit jaar op 29 november voor de derde keer een nieuwe #100wikiwomen challenge. Het idee van deze challenge is simpel: 100 dagen lang met zoveel mogelijk wikipedianen 1 artikel per dag publiceren over een vrouw op de Nederlandstalige wikipedia. De spelregels zijn ook eenvoudig: kies een datum op de #100wikiwomen lijst, voeg je naam toe, noem (als je dat al weet) het artikel dat je wilt gaan schrijven en zorg ervoor dat je jouw artikel op de afgesproken datum klaar hebt en die specifieke dag voor 18.00 uur publiceert. Onder alle deelnemers worden een paar cadeaus verloot: zo mogen drie winnaars kiezen uit o.a. een lidmaatschap van de Koninklijke Bibliotheek, een abonnement op Historica, een boekenset of een museumjaarkaart.
Bezoekersrecords voor WikiWoordenboek
[bewerken]In oktober is WikiWoordenboek voor het eerst binnen een maand vanaf meer dan een miljoen verschillende apparaten geraadpleegd. Dit leidde ook voor het eerst tot meer dan 2,5 miljoen opgevraagde pagina's in een maand. Vooral dit laatste gegeven kan van maand tot maand flinke schommelingen vertonen, maar de cijfers laten over het afgelopen anderhalf jaar een stevig groeiende trend in het bezoek aan WikiWoordenboek zien.
WikiWoordenboek is het Nederlandstalige onderdeel van Wiktionary, het Wikimediaproject dat alle woorden uit alle talen wil beschrijven in alle talen. Kijkend naar de bezoekcijfers neemt WikiWoordenboek tussen de Wiktionary's nu de tiende plaats in en de negende naar aantal pagina's.
WikiZaterdagen 2019
[bewerken]Onder de naam WikiZaterdag is het kantoor van Wikimedia Nederland in Utrecht van 12.30 tot 17.30 uur open voor vrijwilligers en/of medewerkers om elkaar te ontmoeten en kennis uit te wisselen. Vanaf 2019 vinden de WikiZaterdagen iedere 2e zaterdag van de maand plaats en heeft iedere WikiZaterdag een thema waarvoor een interessante spreker wordt uitgenodigd. Daarnaast is er op de WikiZaterdag natuurlijk ook de mogelijkheid om op het kantoor te werken, te overleggen of gewoon gezellig aanwezig te zijn. Momenteel beraden we ons over de thema’s voor volgend jaar. Is er een onderwerp waar jij graag meer over wilt weten en/of kennis over wilt delen? Stuur dan een mailtje naar info@wikimedia.nl Bekijk het data-overzicht van de geplande WikiZaterdagen voor 2019.
Publiek domein dag 2019
[bewerken]Auteursrechtelijke bescherming is tijdelijk. In Nederland is de vuistregel dat de duur van deze bescherming afloopt op 1 januari, 70 jaar na de dood van de maker. Hierna zijn de werken van de maker publiek domein. Ze mogen vanaf dan gebruikt worden zonder dat daar toestemming voor nodig is. De Koninklijke Bibliotheek en Creative Commons Nederland organiseren met steun van het Nationaal Archief en Wikimedia Nederland op donderdag 3 januari een dag vol lezingen waar aandacht gegeven wordt aan werken van bekende artiesten, schrijvers, en kunstenaars die in 1948 overleden zijn zoals Cissy van Marxveldt, Chris Lanooy, en Freddie Langeler. Werken die nieuw leven ingeblazen kunnen worden, door ze bijvoorbeeld toe te voegen aan Wikipedia. Lijkt het jou leuk om deel te nemen? Meld je dan nu alvast aan voor publiek domein dag bij de Koninklijke Bibliotheek.
Terugblik Wiki Techstorm
[bewerken]Op 25 oktober vond de informele aftrap plaats van de 2e Wiki Techstorm met een bezoek aan de Tweede Kamer en de Ridderzaal en een kennismakingsdiner in een oer-Hollands pannenkoekenrestaurant. Vervolgens startte op 26 oktober in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag de 2-daagse all inclusive hackathon voor vrouwen, genderdiverse personen en mannen. Twee dagen vol workshops over Wikimediaprojecten, programmeren, apps en scripts. In totaal namen 35 deelnemers en 15 mentoren en trainers deel om samen van ‘s ochtends vroeg (9.00 uur) tot ‘s avonds laat (22.00 uur!) kennis te delen, scripts te schrijven, programma’s te leren en bots te begrijpen. Tijdens de afsluitende showcase werden 23 projecten gepresenteerd onder het genot van een stuk Wikidata-verjaardagstaart. De deelnemers hadden 14 verschillende nationaliteiten, afkomstig uit onder andere Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Turkije, Oekraïne.
Er zijn alweer wilde plannen om ook volgend jaar weer een Wiki Techstorm te organiseren. Ga je in 2019 ook aan de slag met de technische kant van Wikimediaprojecten en wil je graag op de hoogte blijven van onze plannen? Mail ons dan even op hackathon@wikimedia.nl.
Feestelijke WikiZaterdagen
[bewerken]De feestdagen hangen in de lucht en de daarbij behorende gezelligheid is al te proeven. De laatste WikiZaterdag van 2018 willen we graag afsluiten met een gezellige borrel op 22 december van 12.30 tot 17.30 uur op het kantoor van WMNL aan de Mariaplaats in Utrecht. Schrijf je nu alvast in voor deze feestelijke WikiZaterdag zodat we straks samen kunnen proosten op de feestdagen.
Reserveer ook meteen 12 januari 2019 in je agenda, want dan vindt de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst met de vertrouwde uitreiking van de WikiUilen plaats. Over de exacte invulling van het programma en de locatie wordt nog nagedacht. Wil je graag een update ontvangen zodra hier meer over bekend is, stuur dan een mailtje naar info@wikimedia.nl.
Zien wij jou binnenkort?
[bewerken]- 5 december Inside Wikipedia
- 6 december Wiki Cafe Tilburg
- 8 december Gendergap WikiZaterdag #11
- 13 december Wikikring Twente
- 14 december Wikivrijdag bij Atria
- 22 december WikiZaterdag
- 12 januari WikiZaterdag: Nieuwjaarsbijeenkomst
- 17 januari Wikikring Twente
Bron
[bewerken]- Wikimedia Nederland, "Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 77", 4 december 2018
Licentie