2018-11 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 76

Uit Wikinieuws

WikiconNL[bewerken]

In de vorige nieuwsbrief gaven we al aan dat in 2018 geen Wikimedia Conferentie Nederland (WCN) georganiseerd wordt en we ons beraden over een conferentie nieuwe stijl. Inmiddels is bekend dat WikiconNL de voortzetting wordt van de WCN en gepland staat voor 8 en 9 maart 2019, dus reserveer deze data alvast in je agenda. In 2019 wordt Wikipedia 18 jaar en dus volwassen. Daarom is het goed om te kijken naar hoe Wikipedia gegroeid is, in wat voor wereld Wikipedia binnentreedt en welke verantwoordelijkheden de Wikimedia-beweging neemt en toebedeeld krijgt. Het thema van WikiconNL luidt dan ook ‘Wikipedia is meer!’ Schrijf je nu alvast in voor WikiconNL zodat je straks als eerste een uitnodiging voor defintieve deelname ontvangt.

Handleiding ‘Schrijven voor Wikipedia’ gepresenteerd[bewerken]

Zaterdag 29 september reikte Frans Grijzenhout, voorzitter Wikimedia Nederland, het eerste exemplaar van het boek ‘Schrijven voor Wikipedia; de handleiding’ uit aan emeritus hoogleraar psychologie Dolph Kohnstamm. De presentatie vond plaats tijdens de Algemene Ledenvergadering die in verband met het 12,5 jarig bestaan van de vereniging Wikimedia Nederland een feestelijk tintje kreeg en om die reden ook in het Spoorwegmuseum plaatsvond. De handleiding, die Wikimediaan Lodewijk Gelauff in opdracht van WMNL heeft geschreven, is in december 2017 al online beschikbaar gesteld op Wikimedia Commons. Echter in boekvorm was de handleiding nog niet verkrijgbaar. Reden voor Van Duuren Media om met Wikimedia Nederland in gesprek te gaan en de Wikipedia handleiding uit te geven. Het boekje bevat alle informatie die iemand nodig heeft om mee te schrijven aan ’s werelds grootste online encyclopedie: Wikipedia.

Wiki goes Caribbean schrijfmiddag[bewerken]

Het 'Wiki goes Caribbean' project probeert de informatie over Suriname en het Caribisch gebied op Wikipedia en Wikimedia Commons uit te breiden, te vergroten, te verbeteren en te actualiseren. Samen met het Nationaal Archief organiseert Wikimedia Nederland op zaterdag 17 november van 13.00 tot 17.00 uur te Den Haag een schrijfmiddag om samen met andere geïnteresseerden, wikipedianen en professionals meer artikelen op de Nederlandse wikipedia te schrijven en om foto's uit de collecties van het Nationaal archief bij artikelen te plaatsen. Lees meer over deze Wiki goes Caribbean schrijfmiddag en schrijf je nu in! De schrijfmiddag is in het Nationaal Archief. Leuk weetje: alle deelnemers aan de Wiki goes Caribbean schrijfmiddag hebben ook gratis toegang tot de nieuwe tentoonstelling 'Face to Face' in het Nationaal Archief.

Overprikkeling bijeenkomsten[bewerken]

Wikimedia Nederland organiseert meerdere bijeenkomsten per jaar. Wij doen dan ons best om deze zo inclusief mogelijk te maken.

Afgelopen zomer was er een emaildiscussie over overprikkeling op (grote) bijeenkomsten. Wij willen graag leren hoe wij onze bijeenkomsten zo kunnen inrichten dat ze een fijne omgeving voor iedereen worden - ook voor mensen die gevoelig zijn voor overprikkeling. Wikimedia Nederland heeft om die reden een (Engelstalige) pagina over overprikkeling tijdens bijeenkomsten opgezet. Op de overlegpagina is ruimte om ervaringen te delen en te discussiëren over mogelijke oplossingen. Voel je vrij om je ideeën en/of ervaringen te delen. Januari 2019 willen wij hier een samenvatting van maken en deze, samen met leerpunten, delen met de internationale gemeenschap.

Het Klokhuis[bewerken]

Het Klokhuis is een bekend informatief jeugdprogramma van de NTR dat iedere werkdag wordt uitgezonden om 18.40 uur op Zapp (NPO 3). Kinderen tussen de negen en twaalf jaar leren via dit programma elke dag iets over de wereld om hen heen, in de breedste zin van het woord. Donderdag 25 oktober stond Het Klokhuis volledig in het teken van Wikipedia. Beelden van de Wikimedia Conferentie Nederland 2017 kwamen voorbij, evenals interviews met Wikimedianen en medewerkers op het kantoor van Wikimedia Nederland. Heb je het programma gemist? Kijk snel deze mooie Klokhuis aflevering over Wikipedia terug!

Schrijfbijeenkomst Goethe-Institut[bewerken]

In het kader van het project ‘Erfstukken. Europese verhalen’ organiseert het Goethe-Institut in Rotterdam in samenwerking met Wikimedia Nederland op 17 november en 1 december schrijfbijeenkomsten. Deelnemers leren de basisbeginselen van het bewerken van Wikipedia-pagina’s en krijgen informatie over de erfstukken. Een bijzondere soort gemeenschappelijke Europese erfstukken: het gaat namelijk over alles wat eetbaar is en door de uitwisseling tussen mensen uit verschillende Europese landen is ontstaan. Van suikerklontjes tot goulash, van champagne tot pils. Lees meer over deze bijeenkomsten bij het Goethe-Institut en schrijf je meteen in.

Nieuwe medewerker WMNL[bewerken]

Met ingang van 1 oktober is Kirsten Jansen als office manager werkzaam bij Wikimedia Nederland. Zij stelt zich graag zelf even aan u voor:

Ik ben Kirsten Jansen en woon samen met mijn 16-jarige zoon en 8-jarige hond in Utrecht/Overvecht. Ik houd van puzzelen (voornamelijk codekrakers en sudoku), dansen, wandelen en koken. Daarnaast ben ik secretaris van de bewonerscommissie en ben daar momenteel ook heel druk mee vanwege het opknappen van de flat en de omgeving, en ook omdat wij de proefwijk zijn om in 2030 geheel gasvrij te zijn. Ik ben nu een paar weken werkzaam als office manager en moet zeggen dat ik het nu al naar mijn zin heb vanwege de afwisseling in werkzaamheden en de leuke, bruisende sfeer die hier hangt.

Afbeeldingensprint Gelders erfgoed[bewerken]

In 2017 nam Erfgoedcentrum Rozet uit Arnhem deel aan een Wikimedia-project van Erfgoed Gelderland met als doel; meer Gelders erfgoed beschikbaar stellen voor gebruik op Wikipedia. In het kader van dit project maakte het Erfgoedcentrum haar gravures van bekende personen (o.a. Romeinse Keizers) en Arnhemse en Gelderse buitenplaatsen (zoals Bronbeek en kasteel Middachten) beschikbaar via Wikimedia Commons. Als vervolgstap willen we door middel van een afbeeldingensprint die loopt van 5 november tot en met 18 november deze gravures graag een plek geven bij relevante Wikipedia artikelen, in zoveel mogelijk taalversies. Op die manier wordt het Arnhems erfgoed ook internationaal zichtbaar. Iedereen mag meedoen en onder de deelnemers die hun bewerkingen opslaan met #Rozet wordt een kleine prijs verloot. Je kan afbeeldingen toevoegen aan relevante bestaande artikelen, of zelf een geheel nieuw artikel schrijven aan de hand van een van de afbeeldingen. Lees meer over de afbeeldingensprint en help ook mee met het toevoegen van afbeeldingen van Arnhems erfgoed aan Wikipedia!


OCLC Seminar Series: Wikipedia's gender gap, en wat zou Hari Seldon eraan doen?[bewerken]

OCLC Research richt zich op de uitdagingen waarmee bibliotheken en archieven wereldwijd worden geconfronteerd. OCLC nodigt de bibliotheekgemeenschap uit aan te sluiten voor de ‘Distinguished Seminar Series’ met Rosie Stephenson-Goodknight van het Northeastern University's Women Writers Project. In de presentatie ‘Wikipedia's gender gap, en wat zou Hari Seldon daaraan doen?’ geeft Rosie een overzicht van het onderwerp, presenteert de bevindingen van het Wikimedia Gender Diversity Mapping onderzoek uit 2017, waar ze 65 leidende Wikimedia-vrouwen uit de hele wereld interviewde, en legt uit hoe een "kleine groep nobodys" een verschil maakt in het verbeteren van de "meertalige, webgebaseerde, vrije encyclopedie gebaseerd op een model van openlijk bewerkbare inhoud". Het eerste seminar vindt 14 november plaats op het OCLC hoofdkantoor in Dublin, Ohio. Lees meer over deze OCLC Seminar Series en klik op ‘Register to attend’ wanneer je (virtueel!) wilt deelnemen.

Media-artikelen kritisch helpen beoordelen[bewerken]

Een wellicht boeiende klus voor Wikipedianen: online persartikelen beoordelen op kwaliteit. Is het bronnengebruik juist? Zijn formuleringen helder? Is het artikel gebalanceerd qua argumenten en citaten?

Het project Make Media Great Again is op zoek naar mensen die het boeiend vinden om journalistiek werk kritisch te beoordelen met kanttekeningen (‘annotaties’). De - naar hun eigen zeggen pretentieuze - naam wil aantonen dat het gaat om te komen tot een verhoging van de betrouwbaarheid van media, door interactie met kritische, intelligente lezers. Deze lezers kunnen in algemene zin het bronnengebruik en de informatievoorziening beoordelen, of dat meer specifiek doen als expert op een terrein. Zulke ‘annotators’ vinden we bijvoorbeeld aan in de (rechts)wetenschap waarin publicaties worden voorzien van kritische kanttekeningen. MMGA test het systeem met annotaties nu met een grote nieuwssite, Nu.nl. Het blijkt nuttig te zijn. Lees meer over het project Make Media Great Again en meld je aan!

Zien wij jou in november?[bewerken]

Bron[bewerken]


Licentie

Logo Wikimedia nederland De eerste versie van dit bericht is afkomstig van nl.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike