2018-02 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 69
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven. |
2018-02 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 69
Jaar van Verzet
[bewerken]Het Platform Herinnering Tweede Wereldoorlog (Platform WO2) heeft 2018 uitgeroepen tot themajaar ‘Jaar van Verzet’. Gedurende dit jaar wordt in heel Nederland aandacht besteed aan de rol van het verzet.
Sinds januari 2018 is de publieksportal www.tweedewereldoorlog.nl live gegaan met verschillende activiteiten rondom verzet, musea met een verzetscollectie, een agenda, de Kaart van Verzet en onderwijsproducten met aandacht voor verzet. Centraal hierin staan de verhalen van verzet. Verhalen die verteld moeten worden, zodat wij stilstaan bij wat er toen gebeurde en bij wat we vandaag zelf kunnen doen.
Ook op Wikipedia wordt hier aandacht aan besteed in de vorm van een schrijfmaand. Mei is op Wikipedia ‘de Maand van Verzet’. Iedereen wordt opgeroepen om tijdens deze maand artikelen rond het thema verzet te verbeteren. Wil je graag meedoen, maar heb je nog nooit Wikipedia bewerkt? Geen nood! Bekijk deze tips om direct op Wikipedia aan de slag te gaan,download de uitgebreide Handleiding Wikipedia of schrijf je in voor de Wikimedia Introductie Workshops. Voor je het weet ben je een ervaren Wikipediaan! Onder alle deelnemers worden een paar kleine aanmoedigingsprijzen verloot.
Het Jaar van Verzet wordt ondersteund door het Ministerie van VWS en het vfonds.
Wikimedia Introductie Workshops
[bewerken]Als je wilt weten wat een sandalenfilm is, dan zoek je dat op in Wikipedia. De lengte van de Noordervaart? Wikipedia. Het metier van Ulla Procopé? Wikipedia. Maar heb je je weleens afgevraagd hoe al die kennis daar komt? Of misschien wel eens bedacht dat het leuk zou zijn om zelf ook iets op Wikipedia te zetten? Ja? Dan zijn de Wikimedia Introductie Workshops iets voor jou! Verdeeld over 3 avonden leer je hoe en waarom Wikipedia is opgericht. Je leert waarom duizenden mensen dagelijks hun vrije tijd en kennis geven om Wikipedia beetje bij beetje beter te maken. Je leert hoe ook jij aan de online encyclopedie kunt bijdragen. En welke andere Wikimedia-projecten er nog meer zijn, zoals Wikimedia Commons en Wikidata.
Voor wie? Voor iedereen die meer wil weten over Wikipedia en Wikimedia. Dat kan zijn omdat je beroepsmatig bezig bent met Wikipedia of omdat je al actief bent in de open data of open source community. Maar ook omdat je het leuk vindt om onderwerpen uit te pluizen en daarover te schrijven of om foto’s, video’s of geluidsopnames te maken. Of gewoon uit nieuwsgierigheid naar het project dat de Erasmusprijs gewonnen heeft en in het Guinness Book of World Records staat voor de grootste fotowedstrijd ooit georganiseerd.
Wanneer? De workshops vinden plaats op 15, 29 maart en 12 april van 18.00 tot 21.00 uur op het kantoor van Wikimedia Nederland aan Mariaplaats 3 te Utrecht. Iedere avond komt een ander aspect van de Wikimedia-beweging aan bod. Later in het jaar kun je je verder verdiepen tijdens vervolg workshops. Schrijf je snel in voor deze introductie workshops als je verzekerd wilt zijn van deelname.
Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 - oproep organisatie
[bewerken]Leeuwarden is met Friesland de Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Er vinden gedurende het jaar dan ook veel culturele activiteiten plaats. Ook op Wikipedia besteden we hier graag aandacht en om die reden worden na de zomerperiode schrijfweken over Friesland georganiseerd. Heb jij ideeën voor leuke acties rondom de schrijfweken? Wil jij met ons meedenken over de invulling van die weken of misschien in Friesland een bijeenkomst organiseren? Laat dit dan aan ons weten via info@wikimedia.nl.
Internationale Vrouwendag
[bewerken]Donderdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Vrouwen over de hele wereld komen bij elkaar om hun vrouwzijn te vieren. Maar ook om te laten zien dat gelijke rechten en kansen tussen vrouwen en mannen nog niet vanzelfsprekend zijn. Ook in Nederland worden er speciale schrijf-evenementen georganiseerd in dit thema.
Wikimedia Nederland en de Zweedse Ambassade
De gendergap werkgroep van Wikimedia en de Zweedse Ambassade bundelen op Internationale Vrouwendag hun krachten om de internet gendergap - ongelijkheid tussen het aantal mannen en vrouwen op internet - aandacht te geven. De Zweedse regering is de eerste regering in de wereld die een feministisch buitenland beleid heeft afgekondigd, waarbij gelijke vertegenwoordiging voor mannen en vrouwen een van de fundamenten is. De gendergap werkgroep werkt al enkele jaren hard aan het verkleinen van de #Wikigap binnen Wikimedia projecten. Op 8 maart is er een uniek evenement waarbij we op de residentie van de Zweedse Ambassade aan de Lange Voorhout 28 in Den Haag een middag zullen werken aan Wikipedia-artikelen over toonaangevende vrouwen in wetenschap, bedrijfsleven, cultuur en politiek. Dit evenement is onderdeel van een internationale actie waaraan 40 (!) ambassades deelnemen. Jij kunt hier ook bij zijn! Deelnemen aan dit evenement is zowel online als offline (beperkt aantal plaatsen) mogelijk. Een groot gedeelte van de bijeenkomst in Den Haag zal in het Engels zijn. Registreren is een vereiste en kan via dit formulier. Registreer je nu en wellicht ontmoeten we je op 8 maart!
Speciale schrijfavond Wikikring Twente GenderGap
De Wikikring GenderGap schrijft over onderwerpen die in het interessegebied van vrouwen liggen om de gender gap op Wikipedia te verkleinen. Op donderdag 8 maart organiseren zij een speciale schrijfavond van 18.30 tot 20.00 uur in Bibliotheek Hengelo in het kader van Internationale Vrouwendag. Aansluitend vindt van 20.00 tot 22.30 uur een mooi avondprogramma plaats met inspirerende sprekers als Marjan Berk en Karin Dijkman. Daarnaast worden de Minikronieken getoond van Masja de Roy. Meer informatie over Wikikring Twente GenderGap Internationale Vrouwendag.
De vrouwen die je nooit hebt ontmoet
Iberocoop organiseert van 5 maart t/m 9 april de internationale schrijfwedstrijd The women you have never met om de gendergap te verkleinen. Binnen de Nederlandstalige Wikipedia wordt deze door de projectgroep Gendergap georganiseerd. Het doel is het verbeteren van Wikipedia's artikelen over vrouwen en het verbeteren van de kwaliteit van Wikipedia door de nadruk op het geslacht van het beschrevene te neutraliseren. Interesse? Breng een bezoek aan De vrouwen die je nooit hebt ontmoet.
Aanvraag beurs
[bewerken]Hackathon Barcelona
De Hackathon vindt plaats in Barcelona van 18-20 mei. Registratie blijft open tot de maximum capaciteit is bereikt. Wacht dus niet te lang met inschrijven en stuur je aanvraag voor een beurs uiterlijk 15 maart naar info@wikimedia.nl. Leg in je aanvraag uit wat je door deelname aan de Hackathon hoopt te realiseren, en geef aan of je een beurs wilt voor alle kosten (reis, entree én verblijf) of voor een deel daarvan.
Wikimania
Wil je (misschien voor het eerst) Wikimania meemaken? Van 18-22 juli vindt in Kaapstad Wikimania plaats. Voor Wikimania geldt dat WMNL dit jaar, naast ervaren Wikimania-bezoekers, ook twee Wikimedianen wil steunen die nog nooit naar Wikimania zijn geweest. Naar verwachting wordt de aanvraagprocedure in april gestart. Meer informatie hierover volgt!
Misschien ten overvloede, maar je hoeft dus geen lid te zijn van Wikimedia Nederland om voor een beurs in aanmerking te komen. Voor aanvullende informatie, kun je mailen naar info@wikimedia.nl.
Wiki Café Tilburg
[bewerken]Ook in 2018 wordt maandelijks het Wiki Café georganiseerd in de Bibliotheek Tilburg Centrum. Houd je van schrijven of fotograferen? Weet jij veel van of heb je interesse in een specifiek onderwerp, of wil je beter worden in bronnenonderzoek en lijkt het jou leuk om samen met anderen een bijdrage te leveren op Wikipedia? Dan is dit Wiki Café iets voor jou. Het Wiki Café organiseert naast het schrijven zelf ook leerzame avonden voor het opdoen van nieuwe kennis en vaardigheden rondom Wikipedia.
Het Wiki Café vindt dit jaar plaats op 1 maart, 5 april, 3 mei, 7 juni, 6 september, 4 oktober, 1 november, 6 december van 19.00 uur tot 21.00 uur. Deelname is gratis, maar vooraf aanmelden is gewenst. Stuur dan een mailtje naar marjaheusschen@bibliotheekmb.nl.
LET OP: Aangepaste data WikiVrouwen Tech Storm
[bewerken]In onze vorige nieuwsbrief meldden we al dat we in mei een WikiVrouwen Tech Storm organiseren. In verband met de beschikbaarheid van de locatie én de beschikbaarheid van hotels rondom dat weekend hebben we besloten de WikiVrouwen Tech Storm één dag te vervroegen. De WikiVrouwen Tech Storm vindt plaats van 10-12 mei in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Inschrijving is geopend!. Voor aanvullende informatie, neem contact op met Michelle Boon via Hackathon@wikimedia.nl.
Safeguarding the Public Domain Brochure
[bewerken]Creatieve werken zijn goed beschermd door de wet en gaan naar het publieke domein wanneer hun auteursrecht vervalt. Momenteel omvat deze periode het leven van de auteur plus 70 jaar. Na deze periode worden de werken openbaar domein en kunnen ze vrijelijk worden gebruikt door iedereen. Het geeft ons de mogelijkheid om bijvoorbeeld de rijke erfenis van o.a. musea en bibliotheken vrij te herschikken en te digitaliseren en er zo voor te zorgen dat deze som van kennis wordt doorgegeven aan de toekomstige generaties. De Free Knowledge Advocacy Group EU vraagt met de ‘Safeguarding the Public Domain Brochure’ aandacht voor bescherming van het recht op cultureel erfgoed door het publieke domein te beschermen.
Handleiding Wikimedia voor erfgoedinstellingen beschikbaar
[bewerken]In het kader van het project ‘Een Wikipedian in Residence in Gelderland’ is door Michelle van Lanschot een handleiding ‘Werken met Wikimedia voor medewerkers van erfgoedinstellingen’ opgesteld. De handleiding gaat in op het werken met Wikipedia, Wikimedia Commons en Wikidata. Het document besteedt daarnaast aandacht aan auteursrechten en het gebruik van Creative Commons licenties. De handleiding kan dienen als introductie bij eerste stappen op de verschillende Wiki-platforms maar ook als naslagwerk als je wilt weten hoe iets ook alweer zat. Download de GLAM manual Erfgoed Gelderland.
Wiki loves Olympics
[bewerken]Vrijdag 9 februari is ‘Wiki loves Olympics’ van start gegaan. De Wikipedia-schrijfwedstrijd rond de Olympische Spelen! Het doel van deze tweede editie is het verbeteren en vertalen van artikelen met betrekking tot de Olympische Winterspelen, en speciaal de Olympische Winterspelen van 2018 en de Winter Paralympics van 2018. Deelnemers kunnen echter ook artikelen van alle voorgaande edities van de Spelen bewerken, inclusief beroemde sportfiguren en spelfaciliteiten. Iedereen kan in elke taal deelnemen tot 25 maart 2018. Lees meer over deze bijzondere schrijfwedstrijd op Wikipedia rond de Olympische Spelen.
Schrijfwedstrijd 2017
[bewerken]In het najaar van 2017 werd de veertiende schrijfwedstrijd gehouden op de Nederlandstalige Wikipedia. Op 1 september verschenen zestien deelnemers aan de start van wie er tien de eindstreep haalden. Sommigen van de overblijvers hadden een bestaand lemma als uitgangspunt genomen, anderen waren gestart met een geheel nieuw artikel. De gekozen onderwerpen varieerden van een klooster tot een vlinder, een honkballer, de belegering van een stad in 1604, de literaire salon, een gnostische religie, esoterische fenomenen, een stad in de VS, een middeleeuws rijk en jeugdstrafrecht. Ben jij benieuwd hoe de jurering in z’n werk ging en wie uiteindelijk een ‘pen’ gewonnen hebben? Lees het volledige juryverslag op de website van Wikimedia Nederland.
Zien wij elkaar in maart?
[bewerken]- 1 maart Wiki Cafe Tilburg
- 3 maart Gendergap WikiZaterdag Utrecht #3
- 8 maart Wikikring Twente GenderGap Internationale Vrouwendag
- 15 (en 29) maart Wikimedia Introductie Workshop #1
- 16 maart WikiVrijdag Amsterdam
- 22 maart Wikikring Twente
- 26 maart Wikikring Twente GenderGap
Bron
[bewerken]- Wikimedia Nederland, "Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 69", 27 februari 2018
Licentie